Premiile de Excelenta, in presa internationala

Premiile de Excelenta, concursul de vinuri cu juriu international organizat de catre Vinul.Ro la sfarsitul lunii octombrie, la Centrul Aroma din Corbeanca, a avut parte de expunere mediatica internationala, o parte dintre jurnalistii straini prezenti publicand ample materiale in publicatiile cu care colaboreaza, atat pe varianta de print, cat si pe varianta online. Doi dintre presedintii comisiilor de jurizare, Liliane Turmes (Luxemburg) si Wilfried Moselt (Germania), au realizat un material pe trei pagini in publicatia luxemburgheza Vinum.lu (online si print) despre editia de anul acesta a Premiilor de Excelenta. Acestia vorbesc despre cum a luat nastere concursul de vinuri si descriu in amanunt mecanismul de organizare a competitiei – de la achizitionarea probelor de la raft, pana la selectarea juratilor si sistemul de punctare – o competitie pe care o numesc „aparte“, mai ales datorita sectiunii destinate vinurilor achizitionate direct de pe raft. De asemenea, cei doi specialisti fac si o scurta caracterizare a Bucures- tiului si a traficului sau: „un oras in cautarea identitatii, un oras usor inaccesibil, cu un trafic infernal care blocheaza orasul de la rasarit la apus si pietoni care accepta o viata periculoasa in momentul in care traverseaza strada. Cu toate acestea orasul se misca, in momente pe care nimeni nu si le poate explica“. In incheierea materialului, Liliane Turmes si Wilfried Moselt realizeaza o trecere in revista a vinurilor medaliate cu aur anul acesta la concursul Premiile de Excelenta Vinul.Ro, prezentand si cateva cifre reprezentative pentru editia de anul acesta.

Publicitate
Vinarte

Un articol despre evenimentul Vinul.Ro a publicat si Roberto Gatti (somelier si jurnalist, Italia). Pe portalul de vinuri Winetaste.it acesta a prezentat intreaga lista a medaliatilor acestui concurs. Aflat la prima participare la Premiile de Excelenta Vinul.Ro, in calitate de presedinte de juriu, Roberto Gatti s-a declarat „placut surprins de calitatea vinurilor romane sti, mai ales de cele sub 5 euro“.

In urma experientei traite la Bucuresti, Fabio Pracchia a realizat pentru Slowine (print si on-line) o analiza ampla, comparand abordarile in vinificatie din Italia cu cele din Romania. Acesta spune ca Romania „se inscrie, deocamdata, in categoria tarilor din Alta Lume, definitie aparuta in urma dihotomiei dintre conceptele Lumea veche si Lumea Noua“. Si Fabio Pracchia tine sa sublinieze in articolul sau caracterul inedit al Premiilor de Excelenta, datorita existentei celor doua sectiuni de jurizare. Jurnalistul italian precizeaza ca prin analizarea atenta a pietei actuale de vin din Romania, se poate intelege mai usor evolutia pietei italiene. „Am petrecut timp sa intelegem ca vinul este un produs agricol, cu calitati deosebite, dar care nu pot fi considerate ca fiind independente de conceptul terroir. Vinurile degustate la Bucuresti s-au prezentat in mare parte impecabil din punct de vedere tehnic, dar fara personalitate. In termeni de comparatie, parea ca degust vinurile italiene, in urma cu un deceniu, cand tehnicile de vinificare aveau prioritate in fata interpretarii terroirului. Aceasta stare de fapt este rezultatul unor investitii masive facute de companiile straine in Romania, printre care si reprezentanti italieni. Este un lucru bun, deoarece sunt primii pasi in intelegerea potentialului Romaniei. Mai este nevoie doar de o constientizare la nivel national a acestei particularitati care poate face trecerea de la calitate la personalitate“, sustine Pracchia. Acesta isi incheie materialul pariind pe potentialul si caracterul soiului Feteasca neagra si multumind in limba romana pentru ca a avut ocazia sa cunoasca vinurile romanesti.

Publicitate