Premiile de Excelenta Vinul.Ro: 4-7 noiembrie 2014, Aro Palace Brasov

 

Publicitate
IWCB

premii

Brasovul va fi, anul acesta, intre 4 si 7 noiembrie, gazda celei de-a sasea editii a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro, un eveniment destinat promovarii vinurilor de cea mai buna calitate catre consumatorii interni si externi, dar si catre pasionatii din strainatate. Cu sprijinul partenerului principal, binecunoscutul complex hotelier Aro Palace din centrul orasului, jurizarile vor avea loc in incinta restaurantului situat la ultimul etaj al hotelului. Medaliatii vor fi anuntati vineri, 7 noiembrie, in cadrul ceremoniei de deschidere oficiala a Transylvania Wine Fair, organizat la Brasov Business Park, astfel ca brasovenii (si toti ceilalti interesati) sa poata degusta vinurile distinse pentru calitate care vor fi prezente la standurile targului.

Publicitate

De ce Brasov?

Doua sunt motivele principale pentru care, anul acesta, Premiile de Excelenta Vinul.Ro se desfasoara in orasul de sub Tampa: in primul rand, nevoia de a aduce cultura acestui produs cat mai aproape de consumatori si de profesionistii sectorului HoReCa – o categorie foarte numeroasa in zona Brasovului, oras situat la distanta convenabila de o sumedenie de atractii turistice; in al doilea rand, proximitatea Transylvania Wine Fair, un targ de vinuri aflat in 2014 la a doua editie si care, prin eforturile organizatorilor si cu sprijinul producatorilor si importatorilor, a devenit deja si poate creste in continuare ca principal vector de promovare a vinului in zona centrala a Romaniei. Reunirea a doua evenimente – unul care evalueaza si evidentiaza vinurile de calitate, si celalalt care ofera platforma de expunere si degustare catre publicul generalist si de specialitate – este de natura sa ridice nivelul de prioritate al enologiei romanesti in constiinta concetatenilor si pasionatilor din strainatate.

Care sunt noutatile?

Sistemul de evaluare ramane acelasi deja consacrat la editia precedenta a Premiilor – o fisa de notare cu 100 de puncte, in care aspectul este doar o categorie eliminatorie, punctele respective fiind redistribuite catre criteriile de apreciere ce vizeaza latura olfactiva, gustativa si de armonie generala a fiecarui vin degustat. Comisiile de evaluare vor fi in continuare formate din cel putin 5 persoane si mixte (specialisti romani si straini neimplicati in business-ul autohton cu vinuri, bloggeri de specialitate, somelieri), iar  acele produse care vor primi la prima evaluare punctaj corespunzator cel putin medaliei de Argint vor face obiectul unei reevaluari, fiind introduse pentru reconfirmare valorica in degustarea altei comisii. La fel ca in anii trecuti, vor exista doua categorii de evaluare: una in care intra vinuri achizitionate de catre organizatori direct de pe rafturile marelui retail, impartite in functie de pret si de culoare, categorie de zahar si pe cat posibil grupate pe soiuri; o alta categorie, in care intra vinuri inscrise spre evaluare de catre producatori, formata preponderent din produse destinate comercializarii pe canalul HoReCa sau retailului generalist, dar care inca nu au fost lansate oficial pe piata. Lista medaliatilor, tiparita sub forma unei brosuri usor de citit, va fi ulterior promovata la nivel national intr-un tiraj de peste 100.000 exemplare. Si celelalte parteneriate media incheiate cu presa locala si centrala au acelasi scop – de a duce informatiile despre vinurile de excelenta catre un numar cat mai mare de consumatori si lucratori din sistemul HoReCa.

De ce o categorie de Feteasca?

La nivelul intregii industrii se vorbeste deja de ani buni despre necesitatea ca enologia romaneasca sa se diferentieze prin soiurile autohtone duse la nivel de arta, si nu doar prin calitatea generala a vinificarii soiurilor internationale. Dar – cel putin la nivelul comunicarii de masa – a lipsit un cadru organizat si delimitat in care soiurile romanesti sa-si etaleze din plin bogatia de exprimari olfactiv-gustative. Concomitent cu inaugurarea Cercului de Feteasca (care are ca scop cunoasterea si promovarea vinurilor din soiuri traditionale romanesti, nu doar din Feteasca – fie ea Alba, Neagra sau Regala), am decis ca, anual, soiurile autohtone sa aiba propria lor platforma de exprimare. Categoriile de Feteasca Neagra, Alba si Regala introduse separat in cadrul jurizarilor pentru Premiile de Excelenta Vinul.Ro constituie, astfel, exprimarea practica a acestei idei. Menirea este de a asigura cadrul unor evaluari impartiale si apoi o crestere de vizibilitate pentru vinurile de exceptie din soiurile autohtone cele mai raspandite, si avem speranta ca, in anii urmatori, cat mai multe “noi soiuri vechi” sa-si gaseasca drumul catre piata prin intermediul acestei platforme.

Partenerii Premiilor de Excelenta Vinul.Ro la momentul inchiderii editiei:

Partener principal – Complexul Hotelier Aro Palace
Parteneri media – WiGo.Ro, CityBest.Ro, Business Point, Business Adviser, Spin Media, Ziua de Constanta, Food and Bar Magazine, HoReCa.

Multumiri speciale comunitatii bloggerilor de vin: vin2.ro, punctulpevin.ro, lucruribune.blogspot.com, vinsiplec.winespot.ro, vinuldeduminica.blogspot.com, vindinpresa.ro, cosmintudoran.ro, pivnicer.blogspot.com, vinuripovestite.ro, paharnicul.winespot.ro, cazancuvin.ro, desprevin.blogspot.com, vinuldincluj.com, provin.ro, andreicrivat.ro, berbecutio.blogspot.com.

Pentru detalii suplimentare si pentru inscrierea de vinuri in jurizarile pentru Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2014, cei interesati se pot adresa colegei noastre Alexandra Brovchin, telefon mobil 0727.147.073 si e-mail alexandra@vinul.ro. Data limita pana la care se pot face inscrieri este vineri, 24 octombrie 2014, orele 12:00.