Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2010 – eveniment international

Prima editie „Premiilor de excelenta – Vinul.Ro”, eveniment organizat la sfarsitul anului 2009, a adus un lucru inedit in peisajul concursurilor de profil organizate pana in acel moment in Romania, toate probele analizate de juratii straini fiind achizitionate de catre organizatori direct de pe rafturile magazinelor. Prin acest demers, Vinul.Ro, organizatorul competitiei, a incercat sa realizeze o ierarhie cat mai obiectiva a vinurilor romanesti de pe rafturile magazinelor, precum si segmentare cat mai clara a palierelor de calitate. Cea de-a doua editie a „Premiilor” va veni cu niste modificari importante fata de editia anterioara – printre altele, competitia devenind una internationala -, insa obiectivele initiale vor ramane aceleasi: relansarea credibilitatii vinurilor romanesti, reconditionarea ideii de valoare destinata consumatorului si informarea acestuia cat mai obiectiv.

Publicitate
IWCB

>> Vezi partenerii Premiilor de Excelenta Vinul.ro

Publicitate


A doua editie a competitiei „Premiile pentru Excelenta – Vinul.Ro“ se va desfasura in perioada 25-29 octombrie, in Bucuresti. Fata de editia din 2009, anul acesta a fost introdusa o noua categorie de jurizare, pe langa cea in care vor fi analizate si punctate vinurile cumparate de organizatori din marele retail. Aceasta noua sectiune este destinata vinurilor non-retail (etichete distribuite doar in Hoteluri, Restaurante, Cafenele sau firme de Catering, in magazinele specializate de bauturi sau in magazine de tipul cash & carry). Astfel, producatorii, importatorii sau distribuitorii de vinuri din Romania vor avea posibilitatea sa inscrie in jurizare probe care nu exista in marele retail, contra unei taxe de participare de 35 de euro / proba. Cea de-a doua modificare adusa „Premiilor de excelenta – Vinul.Ro” este aceea ca, de anul acesta, competitia va deveni una internationala, mai multi producatori din tarile invecinate (Republica Moldova, Ungaria, Serbia si Bulgaria), precum si importatorii romani care reprezinta marci din alte tari pe piata romaneasca fiind invitati sa participe cu probe in sectiunea destinata vinurilor non-retail.

Evaluari dupa fisa Vinul.Ro

Vinurile analizate in cadrul concursului in cele doua sectiuni, retail si non-retail, vor fi secrete pana la calcularea punctajelor finale. Probele ce vor intra in concurs vor fi selectate in functie de urmatoarele criterii: paliere de pret, categorie (vin linistit/vin spumant), culoare si rest de zahar.

Degustarile pentru toate seriile se vor realiza in orb, garantandu-se un anonimat total al probelor, singurul indiciu prezentat juratilor fiind anul de recolta. Secretizarea si organizarea probelor in concurs va fi realizata de catre Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania. Vinurile degustate sunt evaluate urmarindu-se fisa de degustare Vinul.Ro, inspirata dupa modelul sugerat de Organizatia Internationala Vitivinicola, principalele criterii de jurizare fiind aspectul vinurilor (limpiditate, claritate si efervescenta, in cazul vinurilor spumante), miros (intensitate, calitate si expresivitate), gust (intensitate, expresivitate, calitate si persistenta) si nota globala. Sesiunile de degustare se vor desfasura pe parcursul a trei zile, juriul concursului fiind impartit in comisii, a cate cinci membri fiecare (majoritari in fiecare comisie vor fi juratii straini).

Jurizarea va avea loc in sali cu luminozitate, temperatura si umiditate controlata, precum si cu un serviciu pe masura: aerare corecta, pahare de degustare standard si monitorizare constanta a temperaturii vinurilor.

Punctajele finale pentru fiecare proba vor fi realizate prin eliminarea extremelor (nota cea mai mica si nota cea mai mare dintre cele acordate de catre membrii comisiei de jurizare) si prin efectuarea mediei aritmetice a notelor ramase. Notele acordate sunt cuprinse intre 0 si 100 puncte, conform fiselor de degustare Vinul.Ro.

Juriu strain si roman, format din profesionisti

Juriul international al celei de-a II-a editii a “Premiilor de excelenta Vinul.Ro” va fi si mai numeros decat cel de la editia de anul trecut. Comisiile de jurizare vor fi compuse in majoritate din jurnalisti straini specializati in domeniul vinului, de la publicatii cu traditie, reputatie si notorietate din diferite tari europene. Acestora li se vor alatura specialisti romani, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania.

Au confirmat deja interesul de a face parte din juriul nostru personalitati internationale ale lumii vinului precum: Yves Paquier (Elvetia), Liliane Turmes (Luxemburg), Wilfried Moselt (Germania), Nemeth Agnes (Ungaria), Marc Dworkin (Franta), Roberto Gatti (Italia), Antonio Maria Casado Tome (Spania), Julia Kostadinova (Bulgaria) si Gergely Barsi Szabo (Ungaria).

Sefii de comisii vor fi alesi din randul jurnalistilor straini.

Castigatorii – promovati la nivel national

Prin organizarea acestui concurs vom incerca sa promovam un standard de calitate a vinurilor de pe piata, cu certificare independenta si impartiala si recunoscut ca atare de catre consumatori. In urma centralizarii rezultatelor, va fi organizata o gala in care vor fi anuntati castigatorii. Comunicarea castigatorilor va avea loc dupa finalizarea festivitatilor, prin intermediul Vinul.Ro, al publicatiilor partenere si prin intermediul celorlalte mijloace de informare publica. Rezultatele vor fi comunicate si in media de specialitate internationala, dat fiind faptul ca juratii sunt ziaristi cu activitate sustinuta in tarile de origine.

Participarea in sectiunea non-retail

Taxa de participare pentru sectiunea non-retail a Premiilor de excelenta Vinul.Ro este de 35 euro / proba + TVA. Din fiecare proba, producatorii vor trimite cate 2 exemplare. Probele trebuie sa ajunga in posesia organizatorilor pana cel mai tarziu la data de 15 octombrie 2010. Plata taxei de participare se trebuie facuta in contul:

SC Cezar Connaisseur SRL
Bucuresti, Sector 2
B-dul Ferdinand I Nr 131, Bl E2, Sc A, Et 4, Ap 18
RO 15016781
J40/11634/2002
Cont IBAN: RO33 FNNB 0001 0259 1818 RO01
Banca: Credit Europe Bank, SMB

Adresa pentru trimiterea probelor:
Str Ienachita Vacarescu Nr 12, Ap 4, Parter
Sector 4, Bucuresti

Acordarea distinctiilor

Premiile de Excelenta Vinul.Ro se vor acorda in functie de punctajele finale obtinute de fiecare proba, in limita a o treime din numarul total de probe participante:

 • vinurile care au obtinut intre 95,01 si 100 puncte, vor primi Marea Medalie de Excelenta Vinul.Ro;
 • vinurile care au obtinut intre 90,00 si 95,00 puncte, vor primi Medalia de Excelenta Vinul.Ro
 • vinurile care au obtinut intre 80,01 si 89,99 puncte, vor primi Distinctia Speciala pentru Calitate Vinul.Ro
 • vinurile care au obtinut intre 75,01 si 80,00 puncte, vor primi Mentiunea pentru Calitate Vinul.Ro
 • sub pragul de 75,00 puncte, nu se acorda distinctii, indiferent de rezultatele generale ale concursului.

Alte articole pe aceasta tema:

>> Vezi partenerii Premiilor de Excelenta Vinul.ro

Interes crescut pentru Premiile de excelenta Vinul.Ro – 2010

Juratii Premiilor de Excelenta Vinul.Ro – 2010

Comenteaza pe forum acest articol

One thought on “Premiile de Excelenta Vinul.Ro 2010 – eveniment international

 1. Dece vinurile romanesti daca sunt asa de bune nu se vand la export.
  Am avut o experienta proasta cu cu un vin dulce adus de prin Moldova, probabil vinul era bun dar majoritatea sticlelor erau busonate.

  Si dece nu apar in schimbul de marfuri cu UE la paritate cu ce se importa in materie de vin.

  Am petrecut cateva zile in Romania, vinul din toate sticlele este la fel, difera sticla si etiqueta.

  Dece ‘

Comments are closed.