Premiile Vinul.Ro 2013, in noiembrie la Bucuresti

2013 se anunta (la ora la care scriu aceste randuri) un an bun pentru viticultura romaneasca, dar unul complicat din punct de vedere al mediului de afaceri. O deteriorare generala a increderii si o destramare lenta a relatiilor interumane si intre companii par sa acopere ca o pacla maloasa tot ce ne inconjoara, consumatorii par din ce in ce mai pesimisti si o unda de depresie sociala se face simtita in toate straturile Romaniei.

Publicitate
Excursii

pde2013

Si e greu de imaginat ce efecte va avea aceasta combinatie de factori asupra consumului de vin. E, din nou, nevoie de actiuni la nivelul industriei care sa recladeasca increderea si sa stimuleze consumul educat si responsabil. Inovatia in productia si in marketingul vinului par relativ suspendate in ultimele 12 luni (poate din cauza unui an viticol mai slab in 2012, poate dintr-o incetinire fireasca a capacitatii de innoire a producatorilor, poate din cauza altor factori socio-economici). Eforturile cramelor si ale distribuitorilor se concentreaza mai mult catre vanzarea propriu-zisa a produselor, si mai putin catre constructia de branduri (noi sau mai vechi). Creste, cum e si firesc, ponderea comunicarii directe a produselor, prin intermediul degustarilor cu publicul, dar mai ales intre profesionistii de pe lantul comercial, precum si prin intermediul ofertelor comerciale catre partenerii de business.

Publicitate

Ca urmare a acestei stari de fapt, editia de anul acesta a Premiilor de Excelenta Vinul.Ro (a V-a) va avea loc in Bucuresti – unde vizibilitatea evenimentului este mai mare – si se va concentra pe obtinerea de efecte cat mai bune in zona comerciala. Daca anul trecut, cu sprijinul Asociatiei Producatorilor din Dragasani, am adus specialisti din afara tarii sa cunoasca nemijlocit zona de acolo si in general vinurile din Romania, acum vom continua sa promovam excelenta, dar prin alte mijloace. Vom forma comisii echilibrate (cate un specialist strain, un degustator autorizat roman, un somelier, un blogger de profil si un manager de magazin specializat sau restaurant), deoarece, pentru acest moment al pietei, nevoia reala a vinului romanesc este o cat mai buna cunostere si promovare pe piata interna. Iar cei invitati de noi sa evalueze vinurile sunt cei care si comunica vinul cel mai mult, direct catre consumatori. Anonimitatea probelor si organizarea seriilor de degustare vor fi garantate de o terta parte, la fel si servirea la temperaturi corecte, incadrarea seriilor de probe in categorii comparabile, transparenta. Punctarea se va face dupa eliminarea notelor extreme. Scopul este de a facilita (re)cunoasterea excelentei si comunicarea cat mai intensa si mai corecta a vinului romanesc pe piata.

Odata cu anuntarea rezultatelor, invitatii straini vor avea ocazia sa isi comunice si direct punctele de vedere si concluziile generale asupra vinurilor degustate, acesta fiind si un prilej excelent pentru intalnirea directa si schimbul de experiente intre producatorii romani si specialistii internationali. Rezultatele vor fi publicate pe site-ul Vinul.Ro, vom redacta si o brosura de popularizare intr-un tiraj de masa, astfel incat lista excelentei sa fie accesibila unui numar cat mai mare de posibili revanzatori sau consumatori. Acelasi lucru il vor face si bloggerii, iar managerii de magazine si restaurante vor sti, la randul lor, ce sa comunice clientelei specifice.

Producatorii dornici sa afle detalii sau sa inscrie vinuri sunt bineveniti (si incurajati) sa ne contacteze la numerele de telefon ale redactiei sau la adresa vali@vinul.ro (persoana de contact Valentin Ceafalau), probele trebuind sa ne parvina pana cel mai tarziu la 5 noiembrie 2013. Evaluarile vor avea loc intre 12-15 noiembrie iar rezultatele vor fi anuntate in cadrul unui eveniment de gala, intr-un loc ce va fi anuntat in timp util.