Premiile Vinul.ro pe 2007

Valentin Ceafalau
Cezar Ioan

Publicitate
Ravago

Nu putem trece cu bine in 2008 daca nu punctam mai intai cateva lucruri pozitive pe care le-am constatat in 2007. Iata de ce am decis sa publicam in continuare cateva dintre reusitele anului trecut, in viziunea Vinul.Ro: care au fost cele mai bune vinuri degustate, care au fost cei mai buni producatori interni si importatori de pe piata, care au fost colegii jurnalisti care ne-au impresionat cel mai mult. Pe scurt, „Premiile Vinul.Ro pe 2007”.

2007 a fost an de referinta pentru sectorul vitivinicol. Am fost martorii primului val de vinuri din import de dupa integrare. Surse din industrie sustin ca importurile au ocupat, deja, o cota de 10% din piata. Unii producatori autohtoni s-au transformat si in importatori. Tot potrivit unor surse din piata, dar si potrivit constatarilor Vinul.Ro, se poate spune ca, in ceea ce priveste importurile, 2007 a fost „Anul Lumii Noi in Romania”: cele mai multe produse care au patruns la noi au fost din tari ca Africa de Sud, Australia, Chile, Noua Zeelanda, si mai putin din Europa. E de asteptat ca tendinta sa creasca in 2008, cand brandurile straine vor continua sa soseasca in tara si sa se promoveze.

Publicitate
Oprisor

Cine ne sunt campionii?

Vinul.ro a organizat de-a lungul anului 2007 mai multe degustari, majoritatea cu soiuri albe. Toate jurizarile au fost realizate „in orb”, asupra unor vinuri achizitionate de pe rafturile magazinelor, cu ajutorul unor reputati specialisti din sectorul vitivinicol, membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania si profesionisti ai domeniului. Una dintre concluzii a fost aceea ca, in special in domeniul vinurilor albe, majoritatea producatorilor autohtoni, desi fac eforturi, nu reusesc inca sa-si devanseze competitorii externi, care vin cu un raport calitate / pret foarte atragator. Cu exceptia Tamaioasei romanesti, care este un soi romanesc, toate celelalte degustari au fost adjudecate de vinuri din import.

Producatori romani ai anului 2007

Cel mai bun producator de Sauvignon Blanc din Romania s-a dovedit Cramele Recas, cu doua produse foarte bine clasate – Recas Reserva 2006, 83, 8 puncte, si V-Drinks Legend of Transylvania 2006, 81, 6 puncte.
Cel mai bun producator de Chardonnay din Romania a fost  Weingut Brutler & Dr Vicol, cu Chardonnay Nachbil 2005, care a obtinut 86,4 puncte.
Cel mai bun producator roman de vinuri albe destinate segmentului HoReCa a fost  Casa Davino, cu doua vinuri cu cotatii foarte bune: Domain Ceptura Blanc 2006, 84 de puncte, si Alba Valahica 2006, 81,4 puncte.
Cel mai bun producator de vinuri din soiul Tamaiosa Romaneasca s-a dovedit a fi o surpriza, avand in vedere traditia acestui soi in zona Cotnari, de unde ne-am fi asteptat sa alegem castigatorul. Cramele Halewood, cu o Tamaioasa Romaneasca Prahova Valley Reserve 2003, a reusit sa-i devanseze calitativ pe producatorii din Moldova, obtinand un scor de 93 de puncte.
Cel mai bun producator roman de Cabernet Sauvignon a fost Agricola Stirbey, cu un excelent Prince Stirbey care a obtinut 84,4 puncte.
Cel mai valoros producator roman in degustarile Vinul.Ro din 2007 a fost Cramele Recas. Astfel, intr-un clasament al producatorilor care au participat cu mai mult de 3 vinuri la jurizari, media punctajelor obtinute de vinurile Recas a fost cea mai ridicata – 79.2 puncte

Importatorii anului 2007

In functie de media punctajelor obtinute de vinurile care au participat la degustarile Vinul.Ro, in 2007, cel mai bun importator din Romania a fost Cramele Halewood. Media punctajelor obtinute de importurile Halewood a fost  81,1 puncte.
Alti importatori care au starnit atentia Vinul.Ro in cursul anului trecut au fost:
–                                                                                  – Carl Reh Winery – care a reusit sa devina partenerul pentru Romania al celui mai mare producator de vinuri din lume, Foster’s Group. De vazut com vor reusi cei de la CRW sa valorifice in anul urmator beneficiile acestor branduri cunoscute la nivel mondial, precum si experienta internationala a furnizorului;
–                                                                                  – Cramele Recas – care a introdus pe piata o selectie vasta de vinuri de import, intr-un timp foarte scurt (Africa de Sud, Chile, Franta, Italia, Portugalia, Spania). Vom urmari cu mare atentie evolutia pe piata interna a unui brand revolutionar adus din Franta, Chamarre, care se arata foarte promitator.
–                                                                                  – Vino Vero – desi nu a adus o selectie foarte vasta, a reusit practic intr-un singur an, cu o energie debordanta, sa impuna pe piata denumirea de origine Chile, trezind interesul multor consumatori si deschizand, totodata, si calea pentru alte vinuri din aceeasi tara.
–                                                                                  – Lerida International – care a fost primul importator cu peste 17 Grand Cru-uri importate in Romania, si un total de peste 200 de titluri de vin importate;

Vinurile din import cu rezultate deosebite

In ceea ce priveste vinurile din import, cel mai bun Sauvignon Blanc de import s-a dovedit Misiones de Rengo Reserva, 2006 Chile (87,40 puncte), importat de un nou intrat pe piata, Vino Vero din Cluj Napoca.
Cel mai bun Chardonnay de import a venit din Spania, prin intermediul Cramelor Halewood. Este vorba de Gran Vina Sol, 2005, cu 88,71 puncte.
Cel mai bun Cabernet Sauvignon in degustarile Vinul.Ro a fost Errazuriz Max Rezerva, 2005, Aconcagua Valley, Chile, importat de Cramele Halewood, care a obtinut 88,8 puncte.

Jurnalistii de vin ai anului

Ce-ar fi vinurile fara oamenii care stiu sa le spuna povestea?
Iata de ce am decis sa le aratam pe aceasta cale respectul nostru unor colegi de breasla, jurnalisti care – dupa parerea noastra – au scris frumos in 2007 despre „lumea buna a vinului” („buna” in toate sensurile), facand-o sa devina interesanta pentru un numar din ce in ce mai mare de concetateni.
Doi dintre colegi ne-au facut invidiosi anul trecut:
–                            Ioan T Morar, de la Academia Catavencu, care a decis anul trecut ca vinurile sunt un subiect despre care merita scris. Am decis sa-i inmanam o lada cu vinuri si titulatura “Jurnalistul En Primeur – categoria “tinere sperante ale presei de vin” (Jos palaria, maestre!)
–                            Radu Rizea, de la „Saptamana financiara”, care a publicat o serie de articole foarte reusite despre vinuri si despre stilul de viata asociat acestora. Recent, „Big” Radu Rizea a acceptat sa scrie un blog la Vinul.Ro: https://www.vinul.ro/radurizea