Premiile Vinul.ro, pe JancisRobinson.com

jancis_robinsonClaudia Pendred, bancher si colaboratoare a portalului jancisrobinson. com, a publicat recent un articol despre impresiile pe care i le-au lasat vinurile cumparate de la raft cu ocazia concursului Premiile de Excelenta Vinul.Ro, dar si cele prezentate in afara concursului, in serile petrecute alaturi de juriu (mai exact, despre vinurile DAVINO, gustate la Locanta Jaristea).

Publicitate

Claudia, una dintre vedetele competitiilor de degustare in orb organizate de Pol Roger pentru cei mai buni absolventi ai facultatilor de business, a ales sa scrie mai degraba despre vinurile care i-au facut o impresie buna, calificandu-se pentru articol doar 16 vinuri din cele 168 de esantioane aflate in concurs. (Pentru cine nu-si mai aminteste, Vinul.ro a achizitionat atunci, direct din rafturi, cate trei esantioane din fiecare vin care urma sa intre in concurs: o serie a fost deschisa pentru public ca avanpremiera a degustarii in orb, o serie a intrat in concurs, iar o serie a fost „martor”, pentru a servi fie in cazul unor contestatii, fie pe post de inlocuitor, in cazul in care proba din concurs ar fi prezentat defect de dop.)

Concluzia Claudiei Pendred este ca Romania este capabila sa produca vinuri de mare calitate, insa ca potentialul tarii este departe de a fi fost inca atins. La raft se gasesc inca multe vinuri oxidate, cu prea mult zahar sau tinute prea mult timp in baric. De asemenea, multe vinuri stau mult prea mult pe rafturile magazinelor si sunt vandute dupa ce momentul lor a trecut.

Publicitate

NOTELE DE DEGUSTARE ALE CLAUDIEI PENDRED VINURI ALBE

Domeniul Coroanei, Sauvignon Blanc, 2008, DOC Segarcea, 12,5 puncte – un vin bine echilibrat, nas si gust tipic de Sauvignon Blanc, insa un pic dulce.
SERVE, Vinul Cavalerului Sauvignon Blanc 2008 IG Colinele Dobrogei, 11,5 puncte – un vin subtire, gust acid, ii lipsesc aromele de fruct.
SERVE, Terra Romana Millenium 2007 IG Colinele Dobrogei 10 puncte – un asamblaj de Sauvignon Blanc, Riesling si Muscat, usor oxidat, acid, trecut de momentul optim de consum.
Recas, Mustoasa 2008, DOC Dealurile Timisului 12,5 puncte – un strugure transilvanean cu arome de mere si pere. Curat si echilibrat, un pic fructuos.
Val Duna Blanc de Roumanie, Crama Oprisor, 2008, IG Dealurile Olteniei, 14 puncte. Un asamblaj de Riesling, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba. Curat, bine echilibrat, demidulce.
La Cetate, Chardonnay 2008, IG Dealurile Olteniei, 14,5 puncte – vin fructuos, cu arome tipice de Chardonnay, bogat si bine rotunjit, cu o cantitate semnificativa de stejar.
Domeniul Coroanei, Chardonnay 2008, DOC Segarcea, 14 puncte – Curat, echilibrat, ceva note citrice, fara stejar, sec.
Domeniul Coroanei, Riesling Italian 2006, DOC Segarcea, 11 puncte – Subtire, palid, oxidat, trecut de momentul optim de consum.
Cotnari SA, Grasa de Cotnari 2007, DOC Cotnari, 14 puncte – Grasa este un strugure autohton, din Nordul Romaniei, cu origini in Furmint (folosit la producerea de Tokaji in Ungaria). Dulce, fructuos, cu arome asemanatoare Muscat-ului.

VINURI ROSII

Maiastru, Merlot 2008, Crama Oprisor, IG Dealurile Olteniei, 14,5 puncte – nas intens, bine echilibrat, plin de fruct.
Carl Reh, La Cetate, Merlot 2007, IG Dealurile Olteniei, 14 puncte – mare, intens, frumos echilibrat, cu o cantitate potrivita de stejar.
Budureasca, Merlot 2007, DOC Dealu Mare, 13 puncte – un Merlot tipic, cu ceva tanini si stejar, intens, dar cu o mica lipsa de fructuozitate.
Maiastru, Feteasca Neagra 2008, Crama Oprisor, IG Dealurile Olteniei, 14 puncte – echilibrat, nas fructuor, arome de gemuri de fructe rosii.
Carl Reh, La Cetate, Shiraz 2006, IG Dealurile Olteniei, 13 puncte – nu este atat de piperat pe cat te-ai astepta de la un Shiraz, se apropie mai mult de un cupaj de Cabernet si Merlot.
Recas, Limited Release Syrah 2007, DOC Viile Timisului, 14 puncte – piper si fructe, cu un pic de stejar.
Carl Reh, La Cetate, Cabernet Sauvignon 2007, IG Dealurile Olteniei, 13,5 puncte – intens, nas fructuos, bine echilibrat, plin de tanin.

3 thoughts on “Premiile Vinul.ro, pe JancisRobinson.com

  1. Buna ziua!
    pentru cei mai novici dintre noio, amrugamintea sa ne informati cu privire la scala de punctare a acestorvinuri. Ce inseamna cele 13,5 sau 14 puncte? Din ce este format acest punctaj?

    Multumesc!nn1

  2. Eu nu inteleg engleza. Pe site-ul dumneavoastra nu exista explicat in limba romana modul de notare al vinurilor. Cred ca ar fi un material interesant de citit pentru vizitatorii dvs.

Comments are closed.