Primele vinuri de la crama Vitis Metamorfosis

vitis metamorphosis DSC_0602De anul acesta, Vitis Metamorfosis a devenit o crama de sine statatoare, depasind statutul de proiect asimilat companiei Halewood. Startul pe noul drum s-a produs in momentul in care Halewood s-a retras din structura actionariala din care facea parte alaturi de celebrul producator Marchesi Antinori si vinificatorul Fiorenzo Rista. Odata devenita functionala, crama Dealu Mare a pornit in „primul sau an de viata”, dupa cum afirma chiar presedintele companiei Giancorrado Ulrich, cu toate ca piata a facut cunostinta cu mai multe recolte anterioare iesite sub acest nume, insa produse in unitatile Halewood.

Publicitate
Domeniul Bogdan

La mijlocul lui noiembrie, Vitis Metamorfosis a vrut sa arate ca alegerea facuta a fost una inspirata si si-a prezentat in cadrul unui eveniment desfasurat la restaurantul 18th Lounge, din Bucuresti, primele vinuri produse „din strugurii nostri, in propria noastra crama”. Pe langa acestea, invitatii, reprezentanti ai mediului de afaceri, manageri de restaurante si magazine specializate si comunicatori ai vinului, s-au putut bucura de prima vitis metamorphosis DSC_0591verticala a vinului Cantvs Primvs, vinul „fanion” al companiei Vitis Metamorfosis. Noile vinuri, cele mai multe, rezultate dni recolta 2013, sunt inca in stadiul de vinificare, insa pot sa dea si in aceasta faza cateva indicii despre potentialul zonei si al producatorului. Chiar daca sunt inca pe „bancul” de finisare, vinurile reusesc sa contureze chiar si cateva caracteristici comune: sunt vinuri sincere, prietenoase, cu o componenta fructata accentuata si o mineralitate interesanta si cu senzatii dulciglicerice, catifelate. Este foarte interesanta si componenta noului portofoliu Vitis Metamorfosis format dintr-o Feteasca Regala (echilibru bun intre tentele glicerice si aciditate), un Sauvignon Blanc + Feteasca Regala si un Muscat Ottonel + Tamaioasa Romaneasca (puternic aromat, cu o tenta tonica dominanta), un cupaj rosé de Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz si Pinot Noir (foarte mineral si cu o usoara senzatie lemnoasa), o Feteasca Neagra 2013, un Merlot 2013, un Negru de Dragasani 2013 si un Syrah 2013. Ultimele doua vinuri au reusit sa isi faca destui fani inca de la prima intalnire cu publicul, datorita sinceritatii mai devreme pomenite, a unei constructii armonioase si unei tipicitati nefortate. In afara de aceste vinuri rosii, Vitis Metamorfosis mai pregateste de lansare si o Feteasca Neagra 2012, care inca de pe acum arata o eleganta de vin mare, catifelare si densitate structurala.

Verticala „primului” vin al cramei, Cantvs Primvs, a fost organizata atat pentru a le oferi celor prezenti posibilitatea sa compare noul membru al acestei colectii, recolta 2009, cu cele anterioare, cat si pentru a explica cat mai clar evolutia acestui brand in trei recolte diferite. In timp ce Cantvs Primvs 2007, vin ce mai poate fi gasit doar prin colectii private, are o eleganta evoluata, cu arome vegetale si de fructe rosii ce rezoneaza inca bine cu tentele de lemn si piscot, fiind inca amplu si puternic. Recoltele 2008 si 2009 inca abunda de fructe coapte si confiate, dar cu o constructie tanica serioasa si energica si o textura catifelata.

Publicitate

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013