O Mare Medalie de Aur, 7 Medalii de Aur, 6 Medalii de Argint și 8 Mențiuni de recomandare au obținut brânzeturile românești înscrise la prima competiție națională de profil organizată în ultimii 35 de ani, de către Federația Națională a Degustătorilor Autorizați (FNDA). Rezultatele concursului au fost anunțate într-o conferință de presă desfășurată la restaurantul La Mama – Clubul Țăranului Român, partener de lungă tradiție al publicației noastre.
Brânzeturile câștigătoare vor purta medaliile pe ambalaj, pentru a fi ușor recunoscute la raft
Dintre cele 33 de eșantioane participante la evaluare (înscrise de producători sau achiziționate de organizatori de pe piață), „Gran Sârbova” – de la Asociația Curtea Culorilor – a fost marele câștigător al concursului (același producător a obținut o Medalie de Argint și pentru brânza „Tomasar”), urmată – cu Medalii de Aur – de „Cașcavalul cu schinduf” și „Cașcavalul cu piper” de la ZADA – Brânză Cinstită (care a mai primit și 2 Medalii de Argint pentru „Telemeaua de capră cu negrilică” și pentru „Cașcavalul din lapte de capră și vacă”). Tot cu Medalii de Aur au fost recompensate de către comisia de evaluare și „Brânza maturată cremoasă” și „Brânza maturată natur” de la Hochland (care a primit o Medalie de Argint și pentru „Brânza maturată în vin”), „Horezu Rezerve” de la Five Continents, „Brânza maturată cu levănțică” de la Torokoi de Colțești și „Brânza maturată Traian” de la Fraher. Rezultatele concursului au stârnit atenția presei prin noutate și prin faptul că se referă la un produs mult consumat și iubit de consumatori, astfel încât ProTV a dedicat mai mult de 2 minute subiectului, în cadrul principalului jurnal de știri:
Juriul competiției a fost compus din: Dr Ing în Chimie alimentară Dana Pop, degustător expert și președinte al comisiei, Prof Univ de enologie și degustător de brânzeturi Gabriela Teodorescu, de la Universitatea Valahia din Târgoviște, Ing Chimie alimentară Cristina Dumitrescu, producător și degustător de brânzeturi, Ing economist Elena Popa Cetățeanu, degustător de brânzeturi, Prof Univ Ing Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare, Ing Răzvan Cruceanu, Chef specializat în gastronomia moleculară și degustător de brânzeturi, și Ing Marian Timofti, degustător expert de brânzeturi și președinte al Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați din România.
Reamintim că FNDA organizează periodic cursuri cu lectori români și străini și acordă certificări recunoscute internațional pentru cei care doresc să devină degustători de vinuri, brânzeturi, salamuri, ciocolată, cafea, ulei de măsline, ape.