Primul vin romanesc sparge bariera celor 95 de puncte

De aproape 13 ani, recolta dupa recolta, Davino reuseste sa surprinda atat pasionatii de vinuri, cat si specialistii, prin constanta in calitate de care dau dovada vinurile din portofoliu sau. Noua colectie Davino arata ca, pe langa talent si inspiratie, ai nevoie de efort sustinut an de an si de o buna cunoastere a propriului terroir si a propriilor soiuri. Comparativ cu liniile anterioare, aceasta noua colectie – vinurile albe din recolta 2011, cele rosii produse in 2009, an declarat exceptional in zona – aduce un plus de forta, si parca si mod de abordare usor diferit. Dupa succesul avut in anii anteriori cu etichetele Faurar, vinuri cu un raport pret-calitate foarte bun, Davino ofera un alt motiv de satisfactie consumatorilor de pe segmentul medium-plus: gama Ceptura. Deocamdata au fost lansate doar Sauvignon Blanc & Feteasca Alba Ceptura 2011 si Cabernet Sauvignon & Merlot Ceptura Rose 2011, vinuri care se exprima mai mult decat prietenos, direct, cu un bun echilibru al componentelor.

Publicitate
Vinarte

Albele cu care Davino ataca anul acesta segmentul premium (Davino Alba Valahica Feteasca alba 2011, Sauvignon Blanc Edition Limitee 2011, Davino Revelatio 2011) atrag prin fluenta, eleganta si structura. Pe langa puternicele senzatii aromatice, acestea dispun de o constructie foarte buna, sustinuta de aciditatea vivace si mineralitatea puternica, de cremene. De urmarit Sauvignon Blanc Edition Limitee 2011, ce pare sa aiba un potential de invechire fantastic pentru un vin alb sec romanesc. Rosiile Feteasca Neagra Purpura Valahica 2009 si Domaine Ceptura Rouge 2009 au o structura atletica si o aciditate suculenta. Taninurile sunt foarte bine slefuite, iar fructul ambelor vinuri rezoneaza intr-o nota eclatanta, de forta retinuta. Recolta 2009 a reusit sa dea cel mai bun Flamboyant dintre cele aparute pana acum, in degustarea Vinul.Ro cupajul „icon” al cramei Davino obtinand cel mai mare punctaj acordat unui vin romanesc: 95 de puncte. Diferit de recoltele anterioare, care mergeau pe linia bordeleza, vinul se apropie prin concentrarea de fruct de vinurile Lumii Noi, fara sa renunte insa la complexitate, eleganta si profunzime.

Colectia Davino disponibila de la producator in 2012

Publicitate

• Sauvignon Blanc, Feteasca Alba Ceptura 2011 – 33.067 sticle
• Cabernet Sauvignon, Merlot Ceptura Rose 2011 – 28.600 sticle
• Davino Alba Valahica Feteasca alba 2011 – 9.250 sticle
• Sauvignon Blanc Edition Limitee 2011 – 18.800 sticle
• Davino Revelatio 2011 – 12.910 sticle
• Domaine Ceptura Rose 2011 – 26.110 sticle
• Domaine Ceptura Rouge 2009 – 38.400 sticle
• Feteasca Neagra Purpura Valahica- 25.300 sticle
• Flamboyant 2009 – 13.200 sticle

SAUVIGNON BLANC, FETEASCA ALBA CEPTURA 2011
13,9% vol. alc., sec, DOC Dealu Mare
Arome intense si prietenoase, de fructe galbene (corcoduse, mere coapte si pere), cu o mineralitate accentuata. Gustul este destul de citric, cu o amareala lejera la primul contact si aciditate ridicata, sprintara. Alcoolul este bine integrat, iar final, placut, de mere, carcel de vita si lemn dulce. Proaspat, direct si prietenos.
Punctaj: 85 puncte

FETEASCA ALBA ALBA VALAHICA 2011
DOC Dealu Mare, 14 % vol. alc., sec
Arome elegante de pere, pomelo, migdala si limeta, de intensitate medie, cu tente condimentate si ierboase. Gustul este placut, rotund, de prune albe si grapefruit, foarte bine inchegat, dar in acelasi timp prietenos, cu un echilibru bun. Final armonios si lung, de o complexitate impresionanta aromatic si structural.
Punctaj: 87 puncte

SAUVIGNON BLANC EDITION LIMITEE 2011
DOC Dealu Mare, 13,8% vol. alc., sec
Tipic si profund, acest Sauvignon Blanc se dezvaluie foarte frumos olfactiv, aducand note de carcel de vita de vie, fructul pasiunii si soc, ce stau pe niste tuse de nuca. Gustul viu are o aciditate destul de energica, vibranta, care influenteaza intreg parcursul gustativ si trimite reflexii curate si intense in postgustul lung si destul de cald, de limete si busuioc.
Punctaj: 88 puncte

DAVINO REVELATIO 2011
DOC Dealu Mare, 13,9 % vol. alc., sec
Expresiv si intens, acest cupaj de Sauvignon Blanc si Feteasca Alba vine cu o paleta foarte variata de arome si senzatii, bine integrate si echilibrate. Trimite catre notele de grapefruit, clementine, ardei gras si flori albe, cu tresariri minerale. Gustul este bine structurat, catifelat, cu aciditate ridicata si final intens, condimentat.
Punctaj: 90 puncte

CABERNET SAUVIGNON, MERLOT CEPTURA ROSE 2011
DOC Ceptura, 14,4% vol. alc., sec
Culoare rose somon, cu unele tente orange. Aromatic, aduce a caise confiate, capsune si niste tente interesante, vegetale, de ceapa verde. Gustul prietenos, cu atac dulceag, usor efervescent, sta pe o aciditate buna, sustinut in acelasi timp si de alcoolul care aduce pe finalul de capsune, cirese si gutuie, cu usoare note amarui.
Punctaj: 85 de puncte

DOMAINE CEPTURA ROSE 2011
DOC Dealu Mare, 14,6% vol. alc., sec
Culoare stralucitoare rose somon. La primul contact pare mai retinut, vegetal-mineral, dupa care se deschide in note de cirese si caise. Gustul mult mai expresiv decat nasul demareaza intr-o suita de senzatii dulci-glicerice, de cirese si mandarina, virand apoi intr-un registru citric, puternic condimentat si mineral. Foarte impresionanta este evolutia gustativa a vinului, care aproape ca „explodeaza” pe final.
Punctaj: 88 puncte

FETEASCA NEAGRA PURPURA VALAHICA 2009
DOC Dealu Mare, 13,7 % vol. alc., sec
Arome dense si calde, de magiun de prune, piper proaspat zdrobit, cu tente de piele si ciuperci. Are o eleganta aparte si o structura impunatoare. Un vin atletic, expresiv, cu atac catifelat de fructe rosii si ardei iute. Taninurile coapte sunt foarte bine slefuite si sustin structural vinul. Final puternic si foarte condimentat.
Punctaj: 90 puncte

DOMAINE CEPTURA ROUGE 2009
DOC Dealu Mare, 14,6 % vol. alc., sec
Foarte puternic, acest cupaj de Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon merge pe un registru cald si dens, cu tonuri aromatice sobre de curmale, visine negre, piele si condimente exotice. Gustul este catifelat, cu o dominanta de fructe rosii si cacao, care este pusa in valoare de senzatiile de vanilie si scortisoara. Este suculent, robust, cu un echilibru impecabil.
Punctaj: 93 puncte

FLAMBOYANT 2009
DOC Dealu Mare, 14,8% vol. alc., sec
Concentrarea de fruct copt si caldura pe care o emana trimit catre vinurile mari ale Lumii Noi, lucru ce diferentiaza acest vin de recoltele anterioare. Nasul aduce senzatii dulci si intense de smochine, stafide, coacaze negre si cacao, incadrate de lemnul elegant, de o mare finete. Gustul pleaca dens, concentrat si impune respect prin echilibrul foarte bun si amplitudinea sa aromatica.
Punctaj: 95 puncte