Prince Matei – selectia unui campion

De mai bine de 15 ani, Merlot Prince Matei se numara printre vinurile simbol din Romania si unul dintre reperele de calitate pentru toti jucatorii ce activeaza pe aceasta piata. Aproape toate recoltele aparute sub aceasta eticheta, din 1998 pana astazi, s-au bucurat de recunoastere atat din partea specialistilor romani, cat si din partea criticii internationale de profil, vinurile primind numeroase medalii si distinctii. Una dintre cele mai importante recunoasteri a valorii acestui vin a fost Medalia de Aur castigata de Prince Matei 2001 la concursul Mondial du Merlot, in 2009.

Publicitate
IWCB

Tot in vederea participarii la Mondial du Merlot, la mijlocul lunii iulie, reprezentantii Vinarte, crama producatoare, au strans la magazinul Arte&Vino mai multi somelieri, prieteni ai cramei, critici si jurnalisti de vin, pentru a face o selectie a vinurilor ce vor fi inscrise la editia de anul acesta a prestigiosului concurs. Fata de anii anteriori, la editia de anul acesta a Mondial du Merlot fost introdusa o noua sectiune, dedicata verticalelor, in care pot intra doar vinurile din trei recolte consecutive. Astfel, juratii de „serviciu“ au avut de analizat trei verticale Prince Matei, pentru a o alege pe cea cu cea mai buna constanta in expresie, intensitate, stil si evolutie.

Prima verticala a fost cea formata din anii 2001, 2002 si 2003. Aceste vinuri au cea mai indelungata evolutie la sticla, iar acest lucru se simte, mai ales in cazul lui 2002. Dintre cele trei vinuri se distinge Prince Matei 2001, vin care, daca va fi baut peste 10 ani, nu se va face cu siguranta de rusine. Complexe, dense, bine structurate, aceste vinuri impresioneaza prin tinuta si personalitate. Recolta 2003, sta cel mai aproape ca valoare de 2001, fiind intens si catifelat, cu un bun echilibru intre taninuri, alcool si aciditate.

Publicitate

In cea de-a doua verticala a mai intrat alaturi de vinurile din 2002, 2003 si 2004, an care impresioneaza prin explozia aromatica, de factura gemos-vegetal-condimentata, si prin evolutie, dar care are insa un aport tanic mai scazut. Prin comparatie cu prima, aceasta verticala se prezinta mult mai bine, deoarece cresterea calitativa este mai evidenta, in timp ce la prima este intrerupta de 2002, care este mai inchis.

Pentru ultima verticala au fost selectate vinurile Prince Matei 2006, 2007 si 2008. Total diferite de primele vinuri, atat la capitolul exprimare olfactiv-gustiva, cat si la cel al structurii, vinurile au de partea lor avantajul tineretii, fiind viguroase, directe, atletice. Merlot 2006 este vinul care sta cel mai bine din aceasta, serie, fiind urmat de 2008, pentru ambele sortii, dar mai ales structura, anticipandu-le o viata lunga si spectaculoasa. Dupa mai multe minute de discutii aprinse pe baza analizei vinurilor, juratii invitati de Vinarte au ajuns la concluzia ca este mult mai bine daca producatorul ar participa la sectiune dedicata verticalelor, nu doar cu o serie, ci cu doua: cea formata din anii 2002-2004 si 2006-2008. Asa se face ca, la urmatorul Mondial du Merlot, Vinarte va participa cu doua verticale, plus vinul Prince Matei 2006, in cazul caruia a existat unanimitate de voturi.