O parte din colecția privată de vinuri românești a lui Carmen Savu (Parmafood) a fost pusă la bătaie cu generozitate de către proprietară – la modul amical, desigur – în cadrul unui grup mic de iubitori de vin, într-un eveniment special organizat în „sufrageria” restaurantului La Mama Ateneu la final de ianuarie 2023. Toate au fost considerate „legendare” la vremea lor, astfel încât curiozitatea degustătorilor a fost maximă, ca și exigența lor.
Toate vinurile românești „de legendă” au confirmat!
S-au aliniat la start (de la cel mai recent spre cel mai vechi, în ordinea în care au și fost degustate): asamblajul Smerenie 2019, 2017, Cabernet Sauvignon „Eticheta roșie” 2018, 2017, 2013, asamblajele ISPITA 2011 și Nenumita 2007 – de la Crama Oprișor; asamblajul UniQ (îmbuteliere 2019) și Merlot Prince Mircea 2009 și 2000 (acesta din urmă, la magnum) – de la Vinarte România. Pentru calibrare a fost folosită o cava Brut nature din portofoliul Parmafood – Castell D’Or.
Fără să vă mai plictisesc cu toate detaliile, că spun aici că o primă concluzie personală a fost aceea că toate vinurile desfăcute s-au prezentat în formă foarte bună de consum, fiecare corespunzător cu vârsta de pe etichetă (au mai rămas câteva care nu au apucat să fie testate cu această ocazie). „Au confirmat”, cum se spune, afișând complexitate, rezistență la trecerea timpului, abilitate de învechire pozitivă. O a doua concluzie a fost că nu degeaba Merlot-ul este soiul internațional de struguri negri plantat pe cele mai mari suprafețe din România – și veți vedea mai jos de ce zic asta.
Spectaculosul Merlot Prince Mircea 2000 (magnum), de la Vinarte
O altă concluzie, de data asta colectivă, a fost că Merlot-ul Prince Mircea 2000 îmbuteliat în sticlă magnum (1,5 litri), de la Vinarte, „a făcut senzația serii”. După cum l-a caracterizat somelierul Vasile Ghimpu în urma reuniunii, s-a dovedit „un vin extraordinar, un Merlot școală – dar pe care nu ai să-l găsești în nici o școală, de fapt pe nicăieri. Un buchet complex, care se transforma din minut în minut, dezvăluind note surprinzătoare. Ba era fruct roșu, ba cafea, ba vată de zahar, ba mușețel, ba piele și iod… gustativ, echilibru perfect, rotund, cu un postgust luuuuung. Un vin care ar mai fi stat pe platou minim încă 5 ani”.
Pentru interesați, mai există doar 401 sticle de Merlot Prince Mircea 2000 în tezaurul producătorului, la 1.100 lei / bucata
Pentru o completă informare, legendarul Prince Mircea 2000 la magnum mai este totuși disponibil în tezaurul de la producător, în cantitate ultra-limitată, la prețul de 1.100 lei. Există doar 401 sticle, păstrate în condiții ideale de cramă și verificate periodic, însoțite de certificat de autenticitate. Despre acest vin, enologul Iustin Urucu scrie: „Recolta 2000 de Prince Mircea 2000 a demonstrat potențialul miraculos al strugurilor de Merlot chiar și într-un an absolut normal, vinul devenind vârful de lance al vinurilor obținute aici. I-a fascinat pe enologii de la VINARTE încă de la etapa de vinificație (…) La mai bine de douăzeci de ani de la recoltă, vinul se prezintă excelent, cu o culoare roșu-granat brăzdată de reflexii cărămizii, nas elegant de cerneală și piele tăbăcită, cu tușe de vanilie și cafea și ușoare note dulcege”.