Producatorii de vinuri contesta obligatia de a plati controalele sanitare

Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), a anuntat, intr-o conferinta de presa organizata la sediul institutiei, ca organismul pe care il reprezinta contesta ordinul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), care obliga producatorii de vin sa plateasca pentru controalele sanitare.

Publicitate
Casa Timis

Potrivit lui Ovidiu Gheorghe, acest ordin contravine prevederilor europene, lucru recunoscut si dintr-o comunicare primita de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Contestatiile au fost depuse la Ministerul Agriculturii cat si la Comisia Europeana.

Potrivit Organizatiei Nationale Interprovesionale Vitivinicole (ONIV), acest ordin – care stabileste o taxa de control intre 50 si 5.000 de euro pe luna – ar urma sa determine o crestere a costurilor pentru aproximativ 400.000 de mici producatori din industria vinului. ONIV a sesizat Consiliul Concurentei pe aceasta tema inca de la sfarsitul anului trecut, si a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu demiterea presedintelui ANSVSA, Marian Avram.

Publicitate
IPPU

Potrivit producatorilor de vin, calitatea acestui produs in conformitate cu normele europene face deja obiectul atestarii de catre alte organisme de control ale sectorului.