Nu de putine ori ne-au venit în minte întrebari din seria „cum ar fi daca?”, atunci cand ne-am uitat la sistemul de organizare si promovare zonala a producatorilor de vinuri din strainatate. Mai toate asociatiile si institutiile din domeniul vinului înfiintate dupa Revolutie au încercat sa promoveze generic consumul de vin si sa reprezinte intereselor producatorilor de la noi în fata institutiilor statului, dar de cele mai multe ori interesele si orgoliile unora dintre membri au primat în fata obiectivelor statutare ale acestor grupari. Pana anul acesta, însa, niciuna dintre aceste asociatii nu a încercat sa promoveze vinurile la nivel de regiune, asa cum am vazut ca se poarta în Franta, Italia sau Spania. A fost nevoie de cativa mici producatori din Dragasani pentru ca Romania sa aiba prima asociatie care sa promoveze vinurile si imaginea unei singure zone – Asociatia Producatorilor de vinuri si struguri din Dragasani.
„Ideea înfiintarii unei asociatii exista deja de mai mult timp. Înca de la inaugurarea cramei noastre, în 2004, am spus ca m-as bucura daca proiectul nostru ar putea sa inspire si pe altii sa investeasca în domeniu si sa produca vinuri de calitate la Dragasani, pentru ca numai daca suntem mai multi putem sa ridicam imaginea si renumele podgoriei si s-o promovam în Romania si în strainatate. Între timp, au venit si altii!”, declara baronul Jakob Kripp, coproprietarul Agricola Stirbey, cel care ocupa functia de presedinte al Asociatiei Producatorilor din Dragasani.
Proiectul înfiintarii acestei asociatii de producatori s-a concretizat abia de curand, initiatorii proiectului declarand ca, din cauza schimbarii Legii Viei si Vinului, numai prin aceasta forma statutara, asociata la Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola, se puteau implica în adaptarea proiectului de lege la interesele lor regionale, mai ales cele privind protejarea denumirilor DOC si IG. Potrivit proprietarului Agricola Stirbey, un foarte mare ajutor în înfiintarea acestei asociatii a venit din partea „lui Irinel Stoica, renumita avocata cu radacini de familie la Dragasani, care a preluat toti pasii necesari din punct de vedere juridic pentru înfiintarea asociatiei, de la redactarea statutului pana la înregistrarea la Judecatoria Dragasani”.
Pana acum, în Asociatia Producatorilor de vinuri din Dragasani s-au înscris Agricola Stirbey, Avincis, Casa de Vinuri Iordache, Casa de Vinuri Negrini, Crama Sparleni, Eco Terra – Via Sandu si Casa de Vinuri Isarescu, suprafata totala de vita de vie exploatata de catre acestia ridicandu-se la aproximativ 160 de hectare. Conform initiatorului acestui grup, asociatia este reprezentata de catre un Consiliu Director, ai carui membri sunt Irinel Stoica, Gheorghe Iordache si Jakob Kripp, functia de director executiv al asociatiei fiind ocupata de catre Raluca Bauer.
COMPETITIVI PRIN CALITATE
Faptul ca în podgoria Dragasani nu exista nici un producator foarte mare sau predominant îi ajuta pe membrii asociatiei, potrivit declaratiilor acestora, sa colaboreze foarte bine ca parteneri, însa în acelasi timp acest lucru îi obliga pe toti sa se concentreze mai mult în directia calitatii vinului. „Nu avem nici o sansa sa fim competitivi la pret, producand mai ieftin ca un producator mare, în dimensiuni industriale. Pentru a asigura un succes economic în dimensiunile noastre mici, trebuie sa fim competitivi din punct de vedere al calitatii. (…) Si, nu în ultimul rand, s-a creat în ultimii ani o relatie de prietenie si de încredere reciproca între noi toti, care este baza succesului durabil al oricarei colaborari sau asocieri. Am învatat ca – fiind asa mici – nu are rost sa ne certam între noi pe piata si ca numai împreuna putem sa facem fata competitorilor mai mari din alte regiuni”, mai specifica Jakob Kripp, adaugand ca în principiu actualii membri sunt deschisi altor cereri de asociere, doar cu conditia ca vinurile pretendentilor sa îndeplineasca anumite criterii de calitate.
PROMOVAREA SI REPREZENTAREA INTERESELOR COMUNE
Conform spuselor reprezentantilor Asociatiei Producatorilor din Dragasani, printre scopurile principale ale acestui grup se numara reprezentarea intereselor comune, dezvoltarea sectorului vitivinicol la Dragasani, protejarea si promovarea patrimoniului vitivinicol al podgoriei si promovarea enoturismului în aceasta zona. Presedintele Asociatiei mai afirma ca „în acest sens, grupul de producatori va avea functia unui reprezentant de interese fata de diferite institutii implicate în sector, dar se va si ocupa de un marketing comun al asociatilor, promovand vinul lor prin diferite activitati comune, si promovand turismul în podgoria noastra”.
Prin aceasta asociatie, producatorii din Dragasani intentioneaza sa organizeze participari comune la targuri de vin si alte manifestari de profil în Romania, dar si cateva evenimente si degustari comune chiar în Dragasani. „Pe termen mediu, dorim sa promovam si potentialul cultural, natura si peisajul fermecator din mica noastra «Toscana Romaneasca », pentru a atrage turistii din toata tara, dar si din strainatate. Deocamdata suntem la început si înca nu am concretizat toate aceste idei. Daca interesele noastre merg toate în aceeasi directie, iar noi toti vorbim acelasi «limbaj», sunt convins ca în curand vom putea realiza diferite proiecte cu un impact pozitiv pentru noi, producatorii, dar si pentru toata regiunea”, a încheiat Jakob Kripp.