Producatorul peliculei “Mondovino” ataca pe toata lumea

Jonathan Nossiter, producatorul peliculei “Mondovino”, a lasat la inceputul acestei luni o carte, in care reia temele din filmul lansat in 2004. Potrivit Decanter.com, cartea de 432 de pagini – “Le Gout et le Pouvoir”, trad. Gustul si Puterea – reia atacurile impotriva tuturor implicati in producerea si vanzarea vinurilor, inclusiv impotriva criticilor de vin Robert Parker si Michel Rolland.
Nossiter considera ca acestia sunt niste “dictatori ai gustului” care reprima “capacitatea de exprimare a gustului individual”, incluzandu-i in aceeasi categorie pe toti criticii de vinuri, somelierii, proprietarii de magazine de vinuri si reprezentantii supermarketurilor.
“Traim intr-o era a abandonului colectiv si voluntar al gustului individual”, scrie Nossiter in cartea sa, adaugand ca “parametrii vinificarii sunt dictati de catre campionii mondiali ai acestor gusturi, Robert Parker (Wine Spectator) si criticul spaniol de vin Jose Penin. Acestia sunt produsii birocratilor precum Michel Rolland (n.r. – renumit oenolog francez) si Telmo Rodriguez”.
Autorul cartii “Gustul si Putera” aprecieaza vinurile cu aciditate ridicata, asemanand aceasta caracteristica cu lumina folosita in cinematografie: “aceasta calitate animeaza vinurile”. In aceeasi masura, Nossiter critica vinurile prea fructuoase, alcoolice numindu-le “vinurile Prozac”, care sunt promovate excesiv pe piata cu “complicitatea jurnalistilor de vinuri”.
“Suntem pe cale de a deveni consumatori previzibili, cu simturi standardizate, lipsiti de orice urma de opinie sau ideologie. Individul a devenit un consumator universal a tot ceea ce este simplu si dulce”, scrie Nossiter in cartea sa.

Publicitate
Velvet