Proiectul Infinity Cognac

Articol de Cesar Filip /

Publicitate
Ravago

Intr-un interviu acordat in iarna acestui an revistei Vinul.Ro am facut o prima prezentare a regiunii, dar si a nobilei bauturi Cognac. Era, ca sa spun asa, una din primele ofrande pe care o aduceam pasiunii mele pentru aceasta licoare, pasiune care a crescut treptat de-a lungul timpului si care m-a determinat ca, anul trecut, sa demarez un proiect care are ca scop prezentarea in Romania a uneia din cele mai cuprinzatoare oferte de Cognac din lume. In prima parte a acestui proiect am incercat – si, in mare parte, am reusit – sa aduc in tara noastra cognac-uri de la cativa producatori necunoscuti la noi, dar foarte apreciati in marile restaurante si baruri ale lumii. Dar si de colectionarii rafinati din marile familii ale lumii, care mai scot cate o sticla rara la vreuna dintre petrecerile de poveste organizate la vreo resedinta somptuoasa.

Acesti primi pasi n-au avut darul sa-mi linisteasca pasiunea. Ba, mai mult, m-au determinat ca aproape intreaga luna august a acestui an sa o dedic unei vizite ample in regiunea Cognac, prilej cu care am vizitat peste 40 de producatori. Cu multi dintre ei am stabilit deja strategii de colaborare, iar proiectul, pe care l-am denumit Infinity Cognac (www.infinitycognac. ro), ca un omagiu adus acelei senzatii de eternitate pe care o emana aceasta bautura, a demarat in forta. Spun asta pentru ca stocurile deja existente in Bucuresti pot satisface cele mai pretentioase gusturi. Cat de mare imi doresc sa fie, ce structura va avea aceasta colectie, sunt amanunte pe care sper sa le prezint intr-un numar viitor al revistei. Pana atunci, insa, va cer permisiunea sa povestesc cateva din experientele traite in Cognac.

Publicitate

Degustarea de secrete

Cea mai importanta experienta o reprezinta, din punctul meu de vedere, degustarile facute la producatori. Sa tii in mana un pahar cu un cognac care a fost distilat pe cand strabunicul tau nu se nascuse este ceva fascinant. Iar cand mai prinzi si un maestru pivnicer in buna dispozitie, dispus sa dezvaluie cate ceva din arta prepararii cognac-ului, experienta e fascinanta. Mai ales ca, neexistand nicio scoala de maestru pivnicer, ceea ce afli este, de fapt, o parte dintr-un secret transmis pe cale orala, de-a lungul generatiilor. Tot ca urmare a acestor degustari am aflat ca, la fel ca in cazul vinului, si aici exista o roata a aromelor, pe care e bine sa o cunoastem inainte de a testa un cognac. Asa am invatat ca, in functie de aromele pe care le dezvolta, exista cognac-uri care se preteaza a fi consumate intr-un anume anotimp. Dar asta e deja o chestiune de finete, la care doar prin degustari sustinute poti ajunge. Recunosc, e un subiect care ma pasioneaza, asa ca promit sa va tin la curent cu progresele mele. Pana atunci, insa, ma rezum la a face o prezentare a caselor de cognac pe care le reprezint in Romania. Atat a celor pe care le-am vizitat cat si a celor la care, sper eu, voi ajunge. Dar cu cine sa incep? Exista oare un rege al cognac-ului? Si la vinuri e greu de spus. Insa, exista un cognac al Reginei. Singura casa de cognac care este furnizor al Casei Regale Britanice este Hine si are aprobarea MS Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii de a folosi pe sticlele de cognac blazonul regal. Acest accept a fost obtinut in 1962 si este revizuit la fiecare cinci ani.

Cognac-ul Reginei

Casa Hine, situata in Jarnac, Grande Champagne, a fost fondata de Thomas Hine, in 1763. Are propria podgorie, insa mai cumpara distilat si de la alti producatori. Evident, distilat de inalt calitate, de la producatori atent selectionati. Cu unii, casa are relatii seculare, daca tinem cont ca acele colaborari au inceput chiar in secolul al XVIII-lea. Am oprit masina chiar pe malul raului Charente, am traversat strada si am sunat la poarta unei cladiri impunatoare, care gazduieste sediul firmei. M-a intampinat doamna Florence Le Marhollec, care m-a prezentat directorului general, Francois Le Grelle. Acesta m-a invitat in salonul in care, de-a lungul a sute de ani, au fost primiti „petitorii cognac-ului Hine“. Doua ore am vorbit despre proiectul meu, despre colaborarea noastra, inceputa in luna mai, si, mai ales, despre ceea ce reprezinta cognacul atat ca produs, cat si ca afacere, fara sa neglijam latura culturala. Apoi doamna Florence a inceput sa-mi prezinte complexul Hine de pe malul raului Charente. N-am ajuns in vie, insa am vizitat toata zona de productie. Asa am aflat ca fiecare eticheta a acestei prestigioase case are in spate o istorie, asa ca e practic imposibil sa faci o descriere amanuntita a portofoliului Casei Hine. Dupa ceva mai mult de o ora am ajuns la partea cea mai placuta, adica degustarea. Florence mi-a prezentat doua sticle din recolta anului 1975. Erau realizate din acelasi distilat, maturat in crama doi ani si jumatate in butoaie identice. Doar ca, dupa aceea, un butoi a fost transportat intr-o crama din Bristol, in vreme ce fratele sau a ramas, tot pentru 20 de ani, in pivnita din Jarnac. Ce diferenta intre ele. „Francezul“, mai corpolent, cu arome accentuate de fructe uscate si lemn, in vreme ce „englezul“ era mai volatil, cu nuante florale si mai putin influentat de lemn. Cu alte cuvinte, pentru cognac nu doar distilatul si lemnul conteaza, ci si conditiile de mediu in care se face maturarea. Florence mi-a explicat ca aceste cognac-uri nu sunt imbuteliate ca Milessime, ci sunt folosite in asamblaje. Dar experienta nu s-a incheiat aici. Gazdele mi-au rezervat o intalnire cu Hine Talent, produsul lor de top, conceput drept omagiu pentru fondatorul casei, Thomas. Contine numai cognac Grande Champagne din cele mai prestigioase rezerve ale casei si a fost asamblat de stra-stranepotii lui Thomas, Bernard si Jacques Hine. Prezentarea este pe masura. Cognac-ul, lansat in 1971, este imbuteliat intr-o carafa de cristal Baccarat cu gravuri fine si intarsii de argint.

Si nu vreau sa inchei acest prim episod inainte de a mai spune ceva. Stiu ca actiunea mea de pionierat va trezi dorinta unora de a acapara in scop pur comercial ceea ce eu am realizat din pasiune. Insa, indiferent ce se va intampla, prima dragoste in Romania a lui Hine si a altor cognac-uri pe care le voi prezenta am fost eu, iar prima dragoste nu se uita niciodata… Si nu uitati de nuanta de eternitate cu care vine aceasta bautura.