Promisiunile lui Razvan Macici devin certitudini (galerie foto)

La aproape un an de la prezentarea conceptului „crama mica din crama mare“, reprezentantii Murfatlar au facut o noua invitatie catre piata, pentru prezentarea a doua noi vinuri de la M1.Crama Atelier. Si, cum primele vinuri, lansate la inceputul acestei veri, au confirmat asteptarile, invitatia a fost onorata de o un numar foarte mare de persoane, de la proprietari si manageri de restaurante pana la jurnalisti de vin si distribuitori. Curiozitatea a fost de aceasta data si mai mare decat anterior, mai ales ca urmau sa fie degustate in premiera vinurile rosii produse de M1.Crama Atelier, aflate inca in stadiul de maturare la baric.

Dupa o scurta primire calduroasa, toti invitatii au invadat „crama mica din crama mare“, locul unde „transformarea“ Murfatlarului a fost posibila. Primul care a intrat „in scena“ a fost Dan Bundur, managerul M1.Crama Atelier, acesta explicand invitatilor de unde a pornit acest nou proiect al producatorului dobrogean. Pentru a explica filosofia cramei, Dan Bundur i-a predat microfonul lui Razvan Macici, acesta declarand ca proiectul in care s-a implicat „se dezvolta frumos, pe drumul pe care l-am stabilit anterior. Principalul obiectiv este de a produce vinuri de cea mai buna calitate, cu tipicitate, o buna expresie a terroir-ului, din struguri de pe cele mai bune parcele“.

Noile albe si surprizele rosii

Primul vin alb prezentat, un cupaj de Feteasca regala si Feteasca alba din 2011, imbuteliat sub eticheta Arezan, a aratat celor prezenti ca vinurile lansate la mijlocului anului nu au fost o simpla intamplare. Vinul este prietenos si direct, cu o fructuozitate placuta si pronuntata si o aciditate zglobie. Aromele vegetale si de citrice stau foarte bine langa cele de flori albe, conferind vinului o nota lejera, ce pune in plan secundar astringenta finala (82 de puncte). Si Pinot Gris Leat 6500 din 2011 reuseste, prin eleganta si complexitate, sa se inscrie printre reusitele acestei crame. Multi l-au considerat greoi, datorita alcoolului ridicat, insa vinul „comunica“ atat olfactiv, prin notele de flori de salcam, cirese albe si calcar, cat si gustativ. Corpolenta pe care o are, aciditatea suculenta si continutul de alcool ii asigura o evolutie progresiva si un final exploziv si foarte precis. Nu este un vin de cursa lunga, insa cine are rabdare sa-l descopere, se poate bucura de o degustare reusita (84 de puncte).

Mimica fetelor celor prezenti s-a schimbat in momentul in care primul vin rosu a fost turnat in pahare. Un Pinot Noir 2011, destinat liniei Leat 6500, neimbuteliat. Tipicitate impecabila, personalitate buna, tanar, dar foarte expresiv. „Picanteriile“ postgustului, aciditatea ridicata si taninurile usor prafoase, l-au determinat pe Razvan Macici sa anunte ca vinul acesta, ca de altfel toate rosiile, va fi lansat anul viitor, in a doua jumatate. Tot in Leat 6500 vor intra Merlotul si Cabernetul Sauvignon prezentate: vinuri cu eleganta si substanta, expresive, cu o structura bine construita si potential foarte bun. Al patrulea vin rosu, Feteasca Neagra Arezan 2011, a fost cel mai apreciat dintre cele patru rosii, prezentandu-se foarte intens aromatic, cu o linie atletica si taninuri catifelate. Pentru a „diversifica“ degustarea, Razvan Macici a prezentat si o varianta „beta“ a eiswein-ului din Muscat Ottonel 2011, un vin cu 11% vol. alc, 200 de grame de zahar rezidual si aciditate 9. Pentru cei care nu stiu ce reprezinta aceste cifre, pot spune doar atat: echilibrul perfect. Dulce, parfumat si catifelat vinul este sustinut de o aciditate vie. Din pacate au fost produs intr-o cantitate de doar 400 de litri.

Crama mica „se face mare“

Construita intr-unul din corpurile principale ale combinatului de vinificare, M1.Crama Atelier ocupa o suprafata de 600 de metri patrati si cuprinde o linie tehnologica completa, separata complet de restul utilajelor. Dotata cu tehnologie de ultima generatie, crama are o capacitate de 170 de tone anual, intreaga investitie ridicandu-se se la 550.000 de euro. Pentru ca obiectivul declarat al acestei noi crame este obtinerea de vinuri premium, o mare atentie va fi acordata atat selectiei strugurilor din plantatiei, cat si modului de vinificare. Pentru M1.Crama Atelier au fost identificate 30 de hectare dintre cele 3.100 aflate in proprietatea companiei, acestea fiind „zonele cu cel mai bun potential pentru fiecare soi in parte, cu cele mai bune conditii pedoclimatice“, dupa cum afirma Dan Bundur, managerul M1.Crama Atelier.

„Vinuri bune, la preturi normale“

Imediat dupa degustare, toti invitatii au fost indrumati catre punctul turistic de la Murfatlar, unde, alaturi de un pahar cu vin, dezbaterile despre noile aparitii M1.Crama Atelier sa devina mai prietenoase. Chiar daca atmosfera s-a mai relaxat, Razvan Macici a continuat sa raspunda la intrebarile celor prezenti. Astfel am aflat de la vinificatorul roman ca este „prioritara pentru noul proiect stabilirea unui stil de vinificare si a unui standard. Nu vrem sa facem numai vinuri OK! Ne bucura foarte tare raspunsul pietei, dar cea mai mare provocare este sa tinem stacheta sus. Pentru mine este foarte clar: respectam stilul Murfatlarului si nu incercam sa facem vinuri ca la Nederburg, pentru ca nici acolo nu pot face vinuri ca in Romania. Aici facem vinuri cat putem noi de bune, de Murfatlar“. Razvan Macici a mai adaugat ca este surprins intr-un mod neplacut de preturile vinurilor romanesti si de aceea crama cu care colaboreaza va incerca sa vina cu „vinuri bune, bine lucrate, la preturi corecte“. Legat de stabilirea preturilor vinurilor o precizare am primit-o si de la Dan Bundur: „Atunci cand ne raportam din punct de vedere al calitatii, o facem cu vinurile autohtone. Insa, in momentul in care stabilim preturile, ne uitam foarte atent si la importuri, pentru ca atata timp cat poti sa bei un Sauvignon Blanc din Africa de Sud de sud, cu 50 de lei in restaurant, este anormal sa ceri pe Sauvignon-ul tau 100 de lei“.

Inainte de a incheia, ar mai fi de adaugat faptul ca, pe langa calitatile de vinificator, toti participantii de la evenimentul Murfatlar s-au putut bucura si de aptitudinile de bucatar ale lui Razvan Macici, acesta gatind la gratar o friptura de vita perfecta, dupa „cutumele“ impuse de grill-ul sud-african, asemanatoare Fetestii Negre pe care pregateste: suculenta, texturata, aromata si gustoasa.