Noul val al enologiei din Republica Moldova nu se limitează strict la standarde de calitate mult mai ridicate, ci şi la o mai bună poziţionare pe piaţa mondială. Ofensiva celor de peste Prut nu a început acum, nici măcar în momentul neplăcut al embargo-ului rusesc, ci are ani buni de existenţă. Una dintre componentele de bază ale prezentărilor, fie ele în cadrul expoziţiilor internaţionale sau în cadrul unor evenimente de mai mică emploare, este unitatea. Fie că e vorba de China, de Franţa sau de Germania, Moldova este, invariabil, prezentă cu stand de ţară. Şi dacă tot am amintit de Germania, trebuie amintit că, la ediţia din acest an a Prowein, Moldova îşi va continua la cote înalte ofensiva. 28 de producători sau negocianţi de vinuri şi distilate din Republica Moldova vor fi prezenţi la Dusseldorf, 25 dintre ei urmând să îşi etaleze produsele în cadul aceluiaşi stand, G 81, în cadrul pavilionului 15. Între cei 25 figurează, evident, şi reprezentanţi din cadrul Asociaţiei Micilor Producători de Vin. Mai precis Equinox, Et Cetera, Gogu Winery, Mezalimpe, Minis Terrios, Molda şi Vinăria Nobilă.
Gândirea modernă a vinului implică, indisolubil, şi componenta turistică, care oferă amatorilor de vin nu doar bucurie şi relaxare, ci şi o cunoştere mai bună a vinurilor pe care le încearcă. Pentru că nicăieri nu poţi afla mai multe despre un vin decât în locul în care a luat naştere şi nimeni nu-ţi poate dezvălui mai multe secrete decât cel care l-a creat.
Sigur, Moldova nu e la început de drum în această, să-i spunem, latură de industrie. Nu puţini sunt cei care au vizitat deja Mileştii Mici, o cramă intrată în cartea recordurilor pentru cea mai mare colecţie de vin păstrată în cei aproape 200 de kilometri de galerii pe care îi are, Cricova, cu ale ei spumante, galerii, centru de business, turism şi recent inauguratul cinematograf subteran, Chateau Vartely, care, mai nou, are şi o agenţie de turism proprie sau Conacul de la Purcari, care domină Valea Nistrului şi oferă servicii care rivalizează cu cele pe care le mai întâlneşti doar prin Franţa, Italia sau Spania. Dar redefinirea vinului moldovenesc a sporit exponenţial oferta enoturistică. În ultimul an s-au lansat trei obiective enoturistice noi: Asconi – https://www.facebook.com/vinaria.asconi, Et Cetera – https://www.facebook.com/EtCeteraWines şi Castel Mimi – https://www.facebook.com/Castel-Mimi-558865704246111/?fref=ts .
Cele enumerate mai sus reprezintă doar o parte din oferta de relaxare şi încântare multisenzorială pe care o oferă acum Vinul Moldovei. Pentru că, oriunde ai merge în Moldova, vei avea locuri de văzut şi vinuri de încercat. Tradiţionala ospitalitate moldovenească te va ajuta să descoperi noile vinuri Molda şi A-wine, recent prezentate consumatorului român. Sau îţi va facilita o întâlnire cu „Mănăstirea Rohrbach”, Rieslingul de Rhein Cru de la Gitana Winery, pentru a-i desoperi povestea şi aromele de miere, nucă, mentă şi atingerile vegetale. Şi tot în categoria vinurilor cu care te îmbie Moldova trebuie amintite Feteasca neagră Carpe Diem, tipică, cu arome de prune, vişine şi atingeri de eucalipt şi condimente, fină şi uşor de băut, Merlot Dac, care îţi oferă parfumuri de gemuri de fructe roşii, ciocolată cu rom, vanilie şi tuşe picante sau deja lăudatul Equinox 5 elemente, un vin de clasă, elegant, cu un complex aromatic de invidiat şi, nu în ultimul rând, cu o poveste aparte. Ori poate vreţi să încercaţi un alb de mare ţinută, Affinite de la Et Cetera, un cupaj de Chardonnay cu Viognier dens, complex, puternic, dar totodată rafinat. Ca să nu uităm de Minis Terrrios Cabernet Sauvignon, un vin deopotrivă uşor şi intens, cu surprinzătoare parfumuri de rodie şi prună afumată… Îmbrăcat în haine noi, vinul Moldovei îţi va desluşi toată istoria lui şi, mai ales, îţi va arăta ce potenţial deosebit are.