Daca mai exista vreun dubiu in legatura cu regiunea care produce cel mai mult vin rose in lume, acesta a fost spulberat vineri, 17 februarie, cand Consiliul Interprofesional al vinurilor de Provence (CIVP) a anuntat ca din recolta anului 2011 s-au imbuteliat 152 de milioane de sticle de vin rose cu denumire de origine controlata(AOC). In cele trei zone AOC din cadrul CIVP – Cotes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence si Coteaux Varois-en-Provence – recolta anului trecut s-a ridicat la 1.310.000 de hectolitri, cu 2% mai mare decat cea a anului 2010. Iar 87% din aceasta recolta a fost destinata producerii vinurilor rose, in vreme ce pentru vinurile rosii a fost alocat un procent de 9%, iar pentru cele albe, 4%. Conform unui studiu citat de lejournalduvin.com, consumul de rose in lume a crecut cu 17% in ultimii opt ani, ajungand in 2010 la 22,4 milioane de hectolitri. Franta este lider atat in productie, cu 6,5 milioane de hectolitri, devansand Italia si Statele Unite, dar si in consum. 33% din vinul rose produs in toata lumea este baut in Franta, ceea ce reprezinta un consum mediu anual de 11,8 litri pe cap de locuitor.