Provino – Iasiul a degustat vinul romanesc

Articol de George Mitea / lucruribune.blogspot.com

Publicitate
Domeniul Bogdan

Cu exceptia notabila a Vinvest-ului, care are loc in fiecare an la Timisoara, dar si a „exporturilor” punctuale ale altor evenimente desfasurate de obicei in Bucuresti, manifestarile serioase dedicate vinului si industriei conexe au ocolit pana acum orasele din provincie. De aceea trebuie apreciata initiativa celor de la ABPlus Events, firma cu experienta in organizarea de astfel de evenimente (ne vine in minte Camex, din domeniul constructiilor), care au plasat prima editie a festivalului PROVINO, la Iasi. Evenimentul a avut loc intre 3 si 6 noiembrie, la Centrul Expozitional Providenta.

Publicitate
IPPU

Este o asertiune arhicunoscuta, dar adevarata si spectaculoasa de vazut pe viu, anume ca orasul moldav este inconjurat de vii, din arealul respectiv distingandu-se producatori proeminenti, cu mare vizibilitate la public, precum si aparitii mai noi, laudabile. Pe langa aspectul de loc de neglijat al unui important centru universitar, s-a mizat si pe interesul publicului iesean pentru producatori din alte zone ale tarii.

Trebuie spus ca evenimentul a imbracat forma unui festival, incorporand evenimente conexe, fie legate de servirea si degustarea vinului – in care traineri au fost nume sonore, precum Marian Timofti, presedintele Organizatiei Somelierilor din Romania 2011, Dan Boboc, presedinte ADAR, Catalin Paduraru, membru ADAR si realizator de emisiuni TV dedicate vinului, fie legate de gastronomie si asocierea diverselor preparate culinare cu tipul potrivit de vin, totul cu material didactic la indemana, sub serviciul somelierilor si indicatiile degustatorilor autorizati. De asemenea, pe toata durata festivalului Restaurantul La Castel s-a mutat cu arme si bagaje, intr-o generoasa sala a centrului expozitional, unde oricine putea urmari bucatarii la lucru, sau lua masa, ca in orice restaurant, in meniul de vinuri descoperind, in mod logic, numele lansate cu aceasta ocazie.

Lansari de… iarna

La expozitia propriu-zisa, pe langa o sectiune consistenta dedicata industriei suport (instalatii de vinificatie, sticle, produse enologice), au participat producatori deja consacrati. Dintre noutati sa amintim ca Domeniile Nicoresti si-au prezentat in premiera pentru publicul iesean Babeasca neagra Premium 2008 si 2009, alaturi de alte vinuri, Vinarte a convins ca Soare Cabernet Sauvignon, acum la recolta 2006, este o expresie exemplara a acestui soi in Romania, Crama Basilescu a prezentat artileria grea, nou lansatele cupaje premium, sub titulatura Golem. Crama Oprisor a propus spre degustare, printre altele, Tamaioasa romaneasca demisec 2010 si interesantul Vestitor 2009 magnum. Iesenii de la Gramma si-au incantat publicul concitadin cu Aligoteul 2009, deja ilustru, si cu un Cuvee Visan 2010. Nu au lipsit nici vinurile noi ale Murfatlarului, Syrah-ul M1 si seria Sable Noble. De la Cotnari de remarcat, la un nivel democratic, desigur, noua aparitie a cupajului ce aminteste de sortimentul traditional de Cotnari – Dealul Catalina. Domeniile Samburesti au scos din nou in fata Cabernetul Chateau Valvis 2002, iar Budureasca a cauzat polemici in jurul celei mai reusite variante de Fume – sec sau demisec. O premiera absoluta au fost vinurile de la Vinicola Averesti, care a prezentat publicului gama „Locurile”, la un pret entry-level, propun un raport pret calitate foarte bun. De urmarit.

Sigur, experienta in targuri si expozitii, chiar daca plasate in cadrul altor industrii, au ajutat organizatorii sa se achite onorabil de sarcini, si – cel mai probabil – a doua editie va suplini micile neajunsuri ale inaugurarii, inclusiv o participare mai consistenta la nivelul pietei premium, si sub aspectul lansarilor de vinuri, care constituie un punct de atractie distinct, atat pentru publicul larg, cat mai ales pentru presa de specialitate si ceilalti jucatori de pe piata. Una peste alta, insa, salutam aparitia inca unui eveniment dedicat vinului, fapt care nu poate decat sa ne bucure, si mai mult – intr-un alt loc decat Bucuresti. De apreciat e si faptul ca festivalului s-au raliat destui producatori din jurul Iasilor si din Moldova, in general. Poate ca insanatosirea industriei vinului in Romania ar putea incepe de la descoperirea de catre consumator, inlesnita de atare evenimente, a vinurilor nascute in arealul in care traieste si locuieste, intelegerea faptului ca vinul este un ingredient cultural prin excelenta. Si poate ca mai multe astfel de manifestari regionale vor eleva nivelul de cunoastere si intelegere al consumatorului mai degraba decat cele cateva, mari evenimente „nationale”.