Punctele Vinul.ro (singura revistă românească de profil cu apariție continuă din 2005 în 2020) au ajuns, începând din vara 2019, să fie utilizate ca argument de vânzare (bazat pe calitate) în marele retail. Asta, după ce ele fuseseră utilizate de la apariția publicației tipărite ca metodă internă de ierarhizare necesară pentru acordarea Premiilor de excelență anuale ale revistei. Din 2019, punctajele Vinul.ro pot fi folosite – la cerere – și de către cramele care doresc să obțină evaluări independente ale produselor lor, înainte sau după lansarea pe piață.
Pentru că nu toată lumea știe care este metodologia de punctaj și care îi sunt semnificațiile, le prezentăm aici.
Cine sunt evaluatorii care acordă punctajele Vinul.ro
Identitatea evaluatorilor este transparentă, dar componența comisiilor pentru fiecare sesiune de evaluare este variabilă – obținută prin selectarea individuală dintr-un „bazin” mai larg de posibili participanți. Întotdeauna, o comisie include cel puțin 5 membri: cel puțin un membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR); cel puțin un somelier certificat de o școală și un organism autorizat care funcționează în România; cel puțin un absolvent (începând cu nivelul 2) de cursuri în sistemul internațional Wine and Spirits Education Trust (WSET); cel puțin un manager și/sau proprietar de magazin specializat în vânzarea de vin ori de restaurant; cel puțin un blogger de vin cu activitate constantă și recunoscută.
Adesea, participă la evaluări și câte un membru al echipei Vinul.ro, dar care nu a participat la ordonarea și secretizarea probelor. Încercăm să oferim, astfel, un punctaj final care să reflecte diverse puncte de vedere ale unor profesioniști, în condiții de transparență a procesului.
Ce se evaluează pentru punctajele Vinul.ro
Folosim o scală de la 50 la 100 de puncte (în care 50 este minimum acordat unui produs care prezintă în mod cert caracteristicile unui vin, dar care este afectat de anumite defecte sau îmbolnăviri și a devenit impropriu consumului, iar 100 este maximum de calitate posibil). În marja de la 80 la 100 de puncte vorbim de vinuri corecte din punct de vedere tehnologic și înzestrate cu calități peste medie, calități care le recomandă.

Cu câteva mici modificări agreate cu organizațiile profesionale ale somelierilor din experiența ultimilor ani, totul pornește de la principiile fundamentale înscrise și în fișa de evaluare consacrată global de către Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV – organism interguvernamental al țărilor producătoare): se iau în considerare aspectul, mirosul, gustul și armonia generală între componente (calitate, intensitate și complexitate aromatică, nivel perceptibil de aciditate, structura și textura taninurilor, complexitate și intensitate gustativă, lungime și calitate a gustului remanent și altele). Doar că – spre deosebire de fișa OIV, la Vinul.ro aspectul vinurilor (limpiditate, strălucire, tentă) sunt evaluate doar ca un criteriu de tip admis/respins. Această modificare provine din experiența ultimilor 11 ani de evaluări (atât în degustările organizate de revistă, cât și în cadrul participărilor la alte proiecte similare organizate de alte entități) – experiență care a arătat că în condițiile tehnologiilor moderne de vinificație aspectul vinurilor este aproape întotdeauna unul corect, ceea ce ne-a dus la redistribuirea punctelor respective către celelalte criterii de evaluare. Această redistribuire conduce la o mai mare precizie în evaluarea vinurilor în conformitate atât cu practica oenologică, cât și cu așteptările consumatorilor.
Cum se asigură obiectivitatea evaluărilor în urma cărora se acordă punctajele Vinul.ro
După cum este acceptat în domeniu, evaluarea prin degustare nu este o metodă infailibilă – este foarte posibil ca evaluarea aceluiași vin în momente diferite sau de către comisii diferite să ofere rezultate diferite. Dar, prin aplicarea unor acțiuni preventive, încercăm cu bună credință să limităm marjele de diferență și să oferim o imagine cât mai obiectivă asupra vinurilor: secretizăm probele evaluate, selectăm componența comisiilor de jurizare astfel încât să fie formată din profesioniști sau cunoscători pasionați și cu largă recunoaștere, acordăm punctajele ca medie aritmetică a notelor fiecărui evaluator.
În funcție de numărul de probe degustate (în general 40-48 per sesiune), sunt formate (sub)serii logice (albe cu albe, roșii cu roșii etc). Probele (sticlele) sunt secretizate prin învelirea lor în diverse ambalaje care nu permit evaluatorilor să cunoască identitatea vinurilor pe care le degustă. Acestea nu sunt desecretizate decât după acordarea notelor și calcularea mediei finale – care nu mai poate fi schimbată, odată ce a fost calculată. Persoanele care au efectuat ordonarea pe serii și secretizarea nu participă la evaluări. Sesiunile de evaluare se desfășoară de regulă în localuri publice, dar într-un mediu favorabil concentrării mentale și senzoriale, ferit de mirosuri străine, dotat cu iluminare corespunzătoare.
Prin „amestecarea” probelor de la mai mulți producători și prin secretizare, prin faptul că evaluatorii nu cunosc nici numele cramelor și nici zonele de proveniență – dar și prin numărul participanților și componența comisiilor de jurizare – se elimină pe cât posibil riscul subiectivismului. Punctajele finale acordate fiecărui vin reprezintă media aritmetică a punctajelor acordate de către evaluatori. Firește că, având în vedere subiectivismul personal inerent oricărei activități de evaluare organoleptică este, punctarea ca medie aritmetică este un alt instrument prin care asigurăm, pe cât posibil, obiectivitatea punctajelor acordate.
Care este grila de interpretare a punctajelor Vinul.ro
În urma acordării punctajelor, Vinul.ro recomandă doar acele vinuri care au depășit nivelul de 80 puncte:
- – 80-84 puncte – “calitate medie”;
- – 85-89 puncte – “vinuri excelente, cu o expresivitate și personalitate aparte”;
- – 90-94 de puncte – “calitate excepțională, pentru care merită să faci eforturi financiare dacă ești interesat”;
- – 95-100 de puncte – “calitate istorică, rarități chiar și pentru echipa de degustători”