PunctRo – de la vizual la vin

punctrosticlaProiectul PunctRo, a carei aparitie a fost anuntata in numarul anterior al acestei publicatii, a luat nastere datorita dorintei initiatorului acestuia, Cristian Trusca, pasionat de vinuri provenit din domeniului designului si publicitatii, de a aplica un mod neconventional de promovare intr-o piata destul de standardizata si conservatoare, precum cea a vinului. Nevoia depasirii zonei de creatie de branduri, dar si evolutia din ultima perioada a pietei si a consumatorilor, care „au inceput sa inteleaga anumite nuante si sa fie atenti la detalii”, l-au determinat pe Cristian sa demareze acest proiect. Potrivit acestuia, PunctRo este un concept care defineste „toatepunctro1 lucrurile frumoase facute in Romania, care promoveaza bunul gust, bazat pe calitatea produselor realizate aici”. Plecand de la aceste conditii, primul produs ales pentru a purta aceasta marca a fost vinul.

Publicitate
Casa Timis

Dupa creionarea liniilor definitorii ale proiectului si stabilirea obiectivelor acestuia, urmatoarea etapa vizata de Cristian Trusca a fost realizarea etichetei pentru vinul PunctRo, al carei mod de abordare trebuia sa fie tot unul neconventional. Aceasta directie a fost aleasa deoarece ea vine ca o alternativa la modul clasic de promovare al producatorilor consacrati, care pe deasupra se bucura si de notorietate in randul consumatorilor. „Atunci cand a trebuit sa imbracam produsul, a trebuit sa realizam eticheta asa incat sa comunice altceva decat ceea ce suntem obisnuiti sa vedem in punctro2piata”, afirma Cristian Trusca. Potrivit acestuia, denumirea este foarte importanta, insa in acelasi timp ea trebuie sa transmita cat mai facil valoarea produsului, iar pentru ca acest lucru sa fie realizabil, s-a ales ca mod de exprimare un simbol. „Simbolul trebuia sa fie unul puternic, usor de memorat, simplu ca linie si mod de abordare. Cred ca reusita in realizarea acestui brand consta in faptul ca am inglobat si imaginea ca simbol si denumirea efectiva a produsului”, explica Cristian. Practic, noul brand PunctRo are doua moduri de citire: pe verticala releva simbolul, iar pe orizontala comunica numele vinului. Intreaga eticheta a vinului a fost gandita ca un vizual, care sa contribuie la crearea unei imagini compacte a marcii, plecand de la informatiile clasice despre volumul alcoolic sau cantitate, pana la codul QR, care trimite catre site-ul „nmotive.ro”, portalul de promovare online a vinului PunctRo.

cristian truscaPentru realizarea etichetei, Cristian Trusca, impreuna cu colaboratorii sai, au stabilit target- ul si elementele definitorii pentru vinul PunctRo. „Intr-un final, dupa mai multe intalniri, au iesit la suprafata mai multe „key benefit”, cuvinte care definesc si contureaza produsul, elemente care m-au inspirat in desenarea simbolului. Acestea au fost: placere, prietenos, contrastant, sofisticat, neconventional, optimist, inteligent, nou, distractiv, proaspat, diferit, inovator, unicat, avangardist. De aici, am generat fonturile, elementele auxiliare si sloganul”. Despre sloganul ce se gaseste pe eticheta, «Un vin bun te binedispune», Cristian afirma ca acesta a fost ales pentru a defini cat mai clar vinul si conceptul. „In momentul in care o persoana caracterizeaza un anume produs, el il asimileaza printr-o serie de cuvinte, este ceea ce numim in publicitate «unique selling proposition »”.

Publicitate
IPPU

Efortul realizarii etichetei a fost contrabalansat de munca depusa in alegerea continutului sticlei. Pentru a ajunge la un rezultat care sa reflecte cerintele proiectului PunctRo, dar care sa satisfaca si din punct de vedere calitativ, Cristian Trusca impreuna cu echipa sa au analizat piata de profil din Romania si au realizat mai multe degustari de vinuri provenite de la mai multi producatori, din regiuni viticole diferite. Rezultatul final a fost un cupaj de Feteasca Regala si Sauvignon Blanc, produs de cel mai nou producator din Tarnave, Castel Vinum, soiuri vinificate cu ajutorul vinificatorului Celestino Lucin, detinator al titlului „Vinificatorul anului 2009”, oferit de publicatia italiana Gambero Rosso. „Am optat pentru un cupaj pentru a accentua complexitatea mult mai mare decat a vinurilor soi, dar si pentru a scoate in evidenta munca depusa in realizarea acestuia”, mai declara Cristian Trusca.

Legat de profilul consumatorului vizat, acesta considera ca noul vin se adreseaza pasionatilor de vinuri, clientilor inteligenti, care inteleg oportunitatea, care sunt dispusi sa incerce ceva nou si care privesc vinul si prin prisma altui mod de abordare. „Target-ul nostru este clientul care intelege ca valoarea unui produs, atat in interior, cat si la exterior, comunica de pe acelasi nivel. Nu ne-am propus sa inselam asteptarile si tocmai din cauza asta tinem foarte mult la calitatea intrinseca a produsului”, sustine initiatorul proiectului PunctRo. Cupajul alb de Feteasca regala si Sauvignon Blanc PunctRo nu va fi singurul vin care va purta aceasta eticheta: „Nu vrem sa ne oprim la un singur vin, vor urma si altele: un rosu, un rose. Sau poate doua rosii! In Romania sunt vinuri bune, dar cu ambalaje precare, si, in aceeasi masura vinuri slabe, care beneficiaza de o buna promovare. Intotdeauna vom incerca insa sa abordam moduri de promovare neconventionale, dar care sa comunice la acelasi nivel eticheta cu produsul, pentru ca numai astfel se faciliteaza accesul la consumatorul vizat”, mai spune Cristian Trusca.

ALTE ARTICOLE DESPRE

.ro – Un alt tip de promovare a vinului