Pune in valoare bucatele cu ajutorul vinului

vinuri-bucate

Publicitate
IWCB

Mancarurile dulci si bogate in proteine reduc caracterul aromatic al vinurilor, facand ca textura acestuia sa para mai puternica (acida, astringenta, taninoasa). Cele mai amarui sau sarate reduc textura vinului, facand-o mai dulce, mai catifelata, accentuand aromele. Atunci cand asocierea mancare-vin este echilibrata, fara ca un anumit gust sa fie dominant, caracteristicile vinului raman, in principiu, neschimbate.

Orice preparat gastronomic poate contine unul sau mai multe dintre cele cinci elemente de baza ale gustului: dulce, acru, sarat, amar si umami (un al cincilea element al gustului, descoperit mai recent, care desemneaza capacitatea proteinica a hranei). Aceste nuante isi pun amprenta si asupra gustului vinurilor. Mancarurile dulci si umami reduc caracterul aromatic al vinurilor, facand textura vinului sa para mai puternica (acida, astringenta, taninoasa). Cele mai amarui sau sarate reduc textura vinului, facand-o mai dulce, mai catifelata, accentuand aromele. Umami, cea de-a cincea nuanta a gustului, mai desemneaza si savoarea. Atunci cand asocierea mancare-vin este echilibrata, fara ca un anumit gust sa fie dominant, caracteristicile vinului raman, in principiu, neschimbate.

Publicitate
VinLaMunte

Asocierea vinurilor usoare

Mancarurile dulci, condimentate sau proteinice, mai putin sarate, fac textura vinului sa para mai puternica. Vinul va avea un caracter acid si, daca a fost maturat in butoi de stejar, va prezenta si nuante amarui. Vinurile recomandate pentru felurile gastronomice dulci, condimentate sau proteice sunt cele mai usoare, seci, proaspete (Riesling, Gewurztraminer, Viognier, Zinfandel, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Sangiovese, Zinfandel, Merlot). Acestea pot fi asociate cu preparatele chinezesti, cu sosurile dulci-amarui, cu pastele sos de rosii, crema de ciuperci, aripioare de pui la gratar sau branzeturi afumate.

Asocierea vinurilor fructuoase, sprintare

Preparatele mai acide, mai proteinice, vor estompa caracteristicile vinurilor, facandu-le mai putin evidente. Consumatorul va percepe mai putina aciditate si mai multa fructuozitate. Pentru ca de obicei aceste preparate culinare sunt mai putin sarate, vinurile cu care vor fi asociate ar trebui sa fie mai proaspete, mai intense aromatic, mai usoare, cu o aciditate ridicata (Pinot Grigio, vinuri spumante, Riesling, Sauvignon Blanc, Viognier, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Sangiovese). Mancarurile amarui, precum andivele, rucola sau carnurile afumate sau mai uleioase precum pestele, fructele de mare, prosciutto sau branza de capra pot fi asociate foarte bine cu vinurile intens aromate. Asocierea preparatelor echilibrate Preparatele care sunt condimentate echilibrat cu sare vor dezvolta arome complexe si pot fi asociate cu o mare varietate de vinuri.

Daca cumva un fel de mancare este mai dulce sau proteinic (umami), adaugarea unei nuante mai acide nu pare un lucru iesit din comun, practica des intalnita in bucatariile din ziua de astazi (sosurile de rosii la care se adauga vin sau otet, sau somonul afumat caruia i se adauga suc de lamaie). Aceste feluri culinare dezvolta foarte multe arome si nu reactioneaza in asocierea cu vinurile cu aciditate mai scazuta. Mancarurile cu continut de sare mai moderat pot fi asociate cu majoritatea soiurilor de vin, atat albe (Pinot Grigio, Gewurztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay), cat si rosii (Pinot Noir, Merlot, Shiraz, Zinfandel, Cabernet Sauvignon).

Exemple de astfel de preparate ar fi: carnurile prajite, sotate sau facute la gratar, mancarurile de pui, fructele de mare, sosurile mai acide, branzeturile afumate.

In mod normal, majoritatea deserturilor sunt dulci si pot fi asociate cu vinuri dulci. Chiar si tartele de lamaie sau rubarba sunt reechilibrate gustativ prin adaugarea de zahar. Este foarte important ca vinul si desertul sa se completeze reciproc, fara ca unul dintre ele sa fie predominant. Asocierea deserturilor cu vinurile dulci va scoate in evidenta aciditatea vinului, caracterul sprintar al acestuia.

Vinuri dulci care pot fi asociate la desert: Recioto, Madeira, Sherry, Port, Muscat, Riesling, Santo, Sauternes, Eiswein.