Radiografie Carmignano la Arte&Vino

Somelierul Marian Timofti, proprietarul companiei care administreaza magazinul Arte&Vino a organizat la sfarsitul lunii noiembrie o degustare de vinuri din regiunea Carmignano. La aceasta „radiografiere” a celui mai vechi DOC din Peninsula au participat mai multi bloggeri de vin, pasionati si jurnalisti de vin.

Publicitate
Telna

 

Intr-o prima serie de degustare au fost analizate vinurile Barco Reale, clasificare care se acorda numai vinurilor tinere din regiunea Carmignano, sau care nu respecta indicatiile de vinificare. Cele opt vinuri Barco Reale analizate au fost: Villa Artimino 2009, Fattoria Ambra 2009, Fattoria delle Ginestre 2008, Castelvecchio 2008, Il Sassolo 2008, Capezzano 2008, Lacorosso 2007 si La Borriana 2007. Cel mai bun reprezentant al acestei serii a fost Capezzano 2008, un vin cu arome intense si complexe de lemn, curmale, vanilie si condimente, cu un gust echilibrat, un pic cam subtire, si final suculent si intens. O caracteristica generala, prezenta in aproape toate vinurile Barco Reale analizate, este nota mineral-amaruie, care trimite in cazul unora catre carbune, sau o nota metalica, atunci cand aciditatea este ridicata. La capitolul structura, unele vinuri au parut usor dezechilibrate, de raportul aciditate-tanini, textura fiind si ea influentata de un extract destul de ridicat.

Publicitate
Telna

In cea de-a doua serie de degustare au intrat numai vinuri cu DOCG Carmignano (La Borriana 2007, Pratesi 2007, Castelvecchio 2007, Villa Artimino 2007, Tenuta Le Farnete 2007, Fattoria Ambra 2007, Il Sassolo 2007, Il Sasso 2007, Fattoria delle Ginestre 2006, Villa di Capezzana 2006, Terre a mano 2006). In cazul acestora situatia a fost un pic diferita fata de prima serie, vinurile fiind mai complexe si elegante, cu un plus de extract si fructuozitate. Cele mai apreciate au fost Il Sassolo 2007 (constructie aromatica exotica cu note de pere coapte, pepene galben, bine inchegat, cu un gust carnos si elegant) si Il Sasso 2007 (plus de excentricitate conferit de notele de lapte si iod, care in prima instanta acopera notele de fruct, cu o aciditate foarte bine integrata si evolutie gustativa progresiva).

Carmingnano este o regiune situata in Toscana, la nord-vest de Florenta. Remarcata inca din Evul Mediu pentru calitatea vinurilor sale, regiunea Carmignano a fost clasificata in 1716, de catre Cosimo al III-lea de Medici, Marele Duce de Toscana, care a reglementat totodata si tehnicile de vinificare. Cupajul traditional de Sangiovese cu Cabernet Sauvignon a fost insa dezvoltat in secolul al XVIII-lea, cu mult inainte de popularizarea lui de catre „super-toscane”.

Podgoria Carmignano se intinde pe o suprafata de 110 hectare si produce anual aproximativ 2.700 hl de vin/anual. Reglementarile actuale DOCG stipuleaza ca vinurile care poarta aceasta distinctie trebuie sa fie produse din Sangiovese (cel putin 50%), Cabernet Sauvignon sau Cabernet Franc (intre 10-20%), Canaiolo Nero (pana la 20%), Mammolo si Colorino (pana la 5%). De asemenea, in cupaj mai pot fi folosite in procent de pana 10% si soiurile albe Trebbiano sau Malvasia. Daca vinurile Carmignano sunt maturate cel putin 3 ani inainte de a fi scoase pe piata, ele pot fi clasificate ca Riserva.