Un articol de Gabriela Crețu
“Proiectul Crama Rătești” a început în anul 2008, când au fost plantate primele soiuri de viță de vie la Rătești, în jud Satu-Mare. Însă tradiția viticolă pe Dealurile Răteștiului datează încă încă de pe vremea contelui Károlyi, când șvabii stabiliți aici la începutul anilor 1700 au plantat suprafețe însemnate cu vie, contribuind la consacrarea zonei. “Noul Rătești”, condus de directorul Mihai Schita, a ajuns în câțiva ani la o suprafață de 205 ha, pe care sunt plantate cinci soiuri albe (Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer) și patru soiuri roșii (Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră).
„Pasiunea mea pentru vin s-a născut odată cu proiectul Crama Rătești și, totodată, pe măsură ce înveti și acumulezi informații despre această lume a vinului, nu ai cum să nu o îndrăgești măcar”, spune Oana Crișan (foto dreapta), economist de profesie și director de marketing la Crama Rătești. A fost entuziasmată de propunerea primită din partea managerului Mihai Schita de a se alătura proiectului Crama Rătești. Își amintește că plantația de viță de vie de la Rătești s-a realizat în 3 etape (20 ha în 2008, în anul următor 35 ha, iar în 2010 alte 150 ha). Azi, podgoria (cu un total de 205 ha) e distribuită în trei centre, pe o rază de 30 km, în jurul localităților: Rătești, Gereușa si Hodișa. ”Dezvoltând afaceri în segmentul agricol, am văzut oportunitatea ca în zona în care ne desfășurăm activitatea (Ardud-Rătești) să înființez o plantație de viță de vie pe amplasamentul unei plantații vechi care avea aproximativ 600 ha și care s-a distrus imediat după revoluție. Terenurile pe care am realizat plantația au fost toate în paragină, pline de arbuști fiind necesară defrișarea acestora înainte de plantare. Oportunitatea ivită începand cu anul 2008, cand se puteau absorbi fonduri FEGA pentru reconversia plantațiilor de viță de vie a fost momentul de start în care am început să plantăm”, explică Mihai Schita cum a început afacerea.
Crama Rătești a fost înființată în anul 2012. Este crama din cel mai nordic punct al țării și cel mai mare producător de vinuri din dealurile Sătmarului. Capacitatea de producție este de aproximativ 300.000 litri, iar cea de stocare de 1 milion de litri. În curând, la aproximativ un kilometru de Drumul European E81, pe partea stangă dinspre Satu-Mare spre Zalău, compania va mai construi o nouă cramă, având o capacitate de 1 milion litri. Speranța managerilor este că anul acesta strugurii vor fi procesați în viitoarea cramă. „Cramă nouă și vinuri mai bune”, așa cum afirmă enologul Vasile Gabura (foto jos). Răteștiul își propune să ofere o gamă de vinuri de calitate, iar avantajul pe care mizează este specificitatea „terroirului” – constând într-o foarte bună aciditate naturală a vinului, datorată solurilor din zonă și care conferă prospețime vinurilor. Nisipurile argiloase (care bat spre culoarea brună), îmbinate cu clima moderată tipică zonei, conferă vinurilor un echilibru optim între zahăr și aciditate. Situată la o altitudine de 160-200 metri deasupra nivelului mării, cu orientare sudică, sud-estică, sud-vestică și puțin și nordică, via beneficiază de soare și condiții de sol care îi conferă tipicitate. Pentru prima dată în zonă, au fost plantați struguri roșii, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot din care s-au obținut vinuri bune.
„Nu avem vinuri rețetă”, spune enologul Vasile Gabura. „Strugurii se culeg manual și sunt sortați de două ori înainte de zdrobire: o dată în vie, cand se realizează o presortare la cules, și a doua oară pe bandă. În procesul de creare a vinurilor cu ajutorul unor utilaje performante, se folosesc tehnologii tradiționale specifice pentru vinurile albe și pentru cele roșii, ca și drojdii selecționate, enzime, taninuri”. El spune că în următoarea perioadă Răteștiul va continua producerea de vinuri monovarietale din soiurile care au ajuns relativ cunoscute pe piață, însă ia în considerare și posibilitarea realizării unor cupaje deosebite – unele vinuri demiseci și chiar la spumante, după ce se vor muta în noua cramă.
Eleganță a vinurilor – asta doresc cei de la Rătești: prospețime si mineralitate, fructuozitate și echilibru. Ei au încredere că zona poate da naștere unor vinuri fine și complexe, cu potențial de învechire.
„Am participat la multe târguri naționale și internaționale pentru ca oamenii să ne cunoască. Dar, după un timp atât de scurt, nu poți spune că oamenii te cunosc”, menționează Oana Crișan, care se spune că produsele lor au ca principal scop mulțumirea clientului final. Interesul cramei este de a se adresa și pieței externe, dar promovarea nu este ușoară, mai ales pentru o afacere aflată la început de drum. ”Important este să avem continuitate și să mergem pe transparență și eleganță și să lăsăm vinul să vorbească de la sine”, spune Oana. Iar participarea la evenimente de prezentare și degustările organizate în țară și în străinătate facilitează cunoașterea vinurilor produse de crama Rătești.
Crearea unui drum al vinului românesc, în care să își gasescă locul pe care îl merită cramele de calitate, poate reprezenta un proiect de viitor care să ofere posibilitatea unei mai bune cunoașteri a vinurilor de calitate, cred cei de la Rătești. Colaborarea dintre micii producători locali de vinuri poate reprezenta un prim pas spre o mai bună cunoaștere a brandurilor atât pe piața internă cât și în străinătate. Un astfel de proiect ar presupune realizarea unei hărți a cramelor, trasarea unui drum al vinului și promovarea acestuia, pentru a facilita vizitele din partea celor interesați de vinurile românești, fie ei români sau străini.
Crama Rătești
Numele firmei: SC Schwab Agro Prod SRL
Adresă poștală: Str. Vânătorilor, nr. 1, loc. Satu Mare, jud. Satu Mare
Suprafața de viță de vie în exploatare: 205 ha
Soiuri: Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră
Capacitatea cramei: stocare – 1 milion litri, productie 300.000 litri
Winemaker: Vasile Gabura
Manager general: Mihai Schita
Contact: Crama Rătești, Localitatea Ardud, jud. Satu Mare.
office@cramaratesti.ro, www.cramaratesti.ro
Tel: 0261769194
Mărci comerciale: Gama “Dealul Pivnițelor” – Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Traminer, Muscat Ottonel, Merlot și un viitor cupaj (CS-ME-PI) – vinuri seci, an 2014; “Crama Rătești” – Riesling 2012, Riesling 2013,Sauvignon Blanc 2013; Produse pentru horeca: gama “Funka” – Feteascã Regalã 2014, Sauvignon Blanc 2014; gama “Crama Rătești” – Feteascã Neagră 2014, Cabernet Sauvignon 2013, Rose 2015.
Alte articole despre Crama Rătești publicate în revista Vinul.Ro puteți găsi mai jos:
Caberneturi de aur din nordul țării, de la Crama Rătești! Cum e posibil și care-s noutățile?