In cadrul evenimentului de lansare a primelor vinuri sub semnatura Wine Soul – Divizia Premium Murfatlar, reprezentantii companiei dobrogene au anuntat ca Razvan Macici, unul dintre cei mai bine cotati vinificatori romani la nivel international, se va ocupa, incepand cu recolta din acest an, de toate vinurile din portofoliu. Pentru simplul consumator roman, numele lui Razvan Macici nu transmite foarte multe lucruri, acesta identificandu-se mai mult cu istoria ultimilor mai bine de zece ani ai cramei sud-africane Nederburg.
Crescut in viile din Dealu Mare – tatal sau, Mihail Macici, fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale vinului romanesc – Razvan isi primeste, dupa terminarea studiilor, botezul in vinificatie la Statiunea de Cercetari Pietroasa. In 1997, se muta in Africa de Sud, unde se ocupa de vinificatia albelor in cadrul companiei Stellenbosch Farmers Winery. In 2001, Razvan Macici devine vinificator-Sef al companiei Nederburg, moment din care atat cariera, cat si reputatia sa de vinificator de top incepe sa aiba un parcurs ascendent. Da dovada de o adevarata abilitate in dezvoltarea reputatiei si portofoliului acestui producator, iar rezultatele nu intarzie sa apara, foarte multe dintre vinurile produse de Nederburg in aceasta perioada, ajungand sa fie printre cele mai apreciate la numeroase concursuri internationale. Pe langa inovatiile in vinificatie – primul vin spumant din struguri culesi tarziu, cupaje din cate sapte soiuri – Razvan Macini a experimentat la Nederburg noi tehnici de vinificare si soiuri inedite pentru regiune (Malbec, Mourvedre, Tannat, Tempranillo, Verdelho, Tamaioasa romaneasca si Grasa de Cotnari), lucruri ce i-au permis sa se adreseze unei mai mari categorii de consumatori si care au facut ca aceasta crama sa ajunga printre cele mai renumite din Africa de Sud. Inainte de a se apuca de treaba la noul sau proiect, am vrut sa aflam direct de la Razvan Macici care au fost motivele care au stat la baza reintoarcerii in Romania si ce asteptari are de la aceasta noua aventura.
Incepeti o noua etapa in cariera dumneavoastra.
Colaborarea cu crama Murfatlar reprezinta intr-adevar o noua etapa in cariera mea profesionala. Este o etapa de care ma apropii cu modestie, incredere si anticipatie.
Ce v-a determinat sa acceptati sa colaborati cu Murfatlar Romania?
Sincer, m-a atras totala deschidere si onestitatea cu care am fost abordat de catre echipa Murfatlar. De asemenea, un alt lucru ce m-a determinat sa intru in acest proiect a fost posibilitatea implicarii intr-un proiect serios, de anvergura, alaturi de cel mai important producator de vin din Romania.
Ce presupune aceasta colaborare?
Colaborarea noastra prevede implicarea mea in coordonarea activitatii de productie a cramei Murfatlar Romania, inclusiv participarea mea directa, toamna, la recoltarea strugurilor si procesul de vinificatie. Reusita acestui proiect se bazeaza pe stransa mea colaborare cu echipa Murfatlar, pornind de la plantatiile viticole, crama si marketing. Veti continua sa lucrati cu Nederburg? Cu siguranta! Raman in continuare “Cellarmaster” al companiei Nederburg, in Africa de Sud. Sotia mea este de origine sud-africana, avem trei copii, iar casa noastra este la cateva sute de metri distanta de crama. Nederburg este crama de care mi-am legat cei mai buni ani din cariera mea profesionala si mai am inca mult de lucru aici!
Ce asteptari aveti de la acest proiect? Ce asteptari ar trebui sa aiba consumatorul?
Imi doresc sa contribui la crearea unor vinuri demne de renumele Murfatlar. Consumatorul va continua sa se bucure de vinurile pe care le cunoaste atat de bine, dar se poate astepta si la aparitia unor vinuri noi, interesante, care sa reflecte caracteristicile unice ale podgoriei Murfatlar.
Vom avea parte de surprize?
Se poate, dar acestea vor veni cu timpul.
O sa va ocupati de toate gamele de vinuri Murfatlar? Ce veti incerca sa aduceti in plus fata de ce au ele acum?
Pe masura posibilitatilor, ma voi implica in productia intregului sortiment de vinuri produs de Murfatlar, cu accent pe crearea vinurilor „super-premium” si „ultra-premium”. Filozofia mea de vinificatie este foarte simpla: producerea de vinuri de calitate, care sa reprezinte caracterul unic al podgoriei si, cel mai important, vinuri care sa satisfaca asteptarile si preferintele consumatorului.
O sa impuneti tehnicile de vinificare folosite la Nederburg?
Sunt foarte multe aspecte similare intre Nederburg si Murfatlar si, daca privesti indeaproape, cele doua crame nu sunt atat de diferite. Daca vreti, Nederburg reprezinta pentru Africa de Sud, cea ce reprezinta Murfatlar pentru Romania, si anume cel mai renumit si iubit producator de vin. In primul rand, trebuie inteles faptul ca „vinul bun se face in vie”! Trebuie sa ne apropiem de podgorie, sa apreciem si sa realizam la maximum potentialul de calitate al fiecarui soi si plantatie viticola. Aceasta este pentru mine cea mai mare incercare, iar realizarea este posibila! In ceea ce priveste tehnologia de vinificatie, aceasta trebuie aplicata fara compromisuri si cu atentie la detaliu pentru crearea unor vinuri corecte, de calitate si pe placul consumatorului.
Munca depusa pana acum de dumneavoastra la Nederburg este apreciata in intreaga lume. Are Murfatlar potential sa ajunga la acelasi nivel?
La Nederburg eu nu reprezint decat o veriga dintr-o lunga si distinsa traditie de producere a vinurilor de calitate, traditie ce a inceput in anul 1791. Sigur ca da! Daca nu aveam totala incredere in potentialul urias al vinurilor de Murfatlar, nu am fi purtat acum aceasta conversatie. Cu profesionalism, rabdare si determinare, Murfatlar poate sa devina unul dintre numele importante in lumea internationala a vinului.
Ce parere aveti despre terroir-ul de la Murfatlar?
Imi este cel mai usor sa citez din cartea tatalui meu, „Lumea vinurilor. Vinurile lumii“ (Mihai Macici, 2008): „In mod incontestabil, calitatea vinurilor de Murfatlar este asigurata in primul rand de clima si solul regiunii. Sub aspect meteorologic aici exista o cantitate mare de radiatie solara, resurse heliotermice bogate si un regim de precipitatii din cel mai sarac, in general deficitar. In centrul viticol Murfatlar se face simtita influenta marii, care actioneaza favorabil mai ales toamna, avand un rol de regulator termic“. Influentate de acest terroir generos si unic, vinurile albe de Murfatlar sunt complexe, cu arome fine si atragatoare, pe cand vinurile rosii au in general o „culoare intensa, sunt extractive, maiestuoase, barbatesti, dar bine rotunjite“ si „dezvolta un buchet puternic prin invechire“.
Ati dus in Africa de Sud doua soiuri romanesti. Cum au fost acestea primite?
Am adus in Africa de Sud Grasa de Cotnari si Tamaioasa Romaneasca. Adaptata foarte bine la conditiile de sol si clima ale Capului Bunei Sperante, Grasa se afla in faza de extindere in plantatii si este destinata producerii de vinuri dulci, botritizate. Tamaioasa, mai „timida”, ramane in faza experimentala.
Sunteti unul dintre cei mai apreciati vinificatori romani la nivel mondial. Care sunt standardele pe care le solicitati unui producator ca sa inceapa o colaborare cu dumneavoastra?
O viziune comuna de realizare a unor vinuri de calitate, seriozitate, profesionalism, deschidere totala si onestitate.
Ce parere aveti despre vinul romanesc? De nivelul pietei vinului din Romania?
Piata vinului din Romania de astazi este foarte competitiva, iar consumatorul este din ce in ce mai avizat si mai pretentios. Pe masa consumatorului, ajung astazi, alaturi de binecunoscutele vinuri din podgoriile romanesti, vinuri din intreaga lume. Aceasta concurenta nu poate sa fie decat benefica si contribuie la ridicarea calitatii vinurilor romanesti. In ultimii ani, am avut placerea de a gusta multe vinuri bune, cu caracter si personalitate produse de colegii mei de breasla, pe care doresc sa-i salut cu prietenie. Sa ne vedem sanatosi la toamna!