Razvan Macici si „crama mica“ de la Murfatlar

O vizita la Murfatlar poate avea efecte destul de puternice asupra perceptiei oricaruia despre vin si vinificare, asupra notiunii de crama in sine, in primul rand datorita dimensiunilor pe care le are combinatul din Dobrogea. De aceea, la prima vedere, pare sa existe o contradictie intre termenii „crama mica“ si Murfatlar. Si cu toate acestea, cei de la Murfatlar, din dorinta de a depasi noi praguri de calitate, au reusit aduca cele doua elemente impreuna, dezvoltand un concept destul de cunoscut in afara granitelor tarii, acela de „crama mica din crama mare“.

Publicitate
IWCB

Pentru a demonstra ca declaratiile de intentie de la inceputul verii, privind cresterea calitatii portofoliului, nu au fost facute doar pentru a atrage atentia opiniei publice, reprezentantii Murfatlar au organizat la sfarsitul lunii septembrie o zi a „portilor deschise“ pentru reprezentantii mass-media, bloggeri de vinuri si specialisti in domeniu. Principalele obiective ale acestei vizite au fost prezentarea „cramei mici din crama mare” si intalnirea cu noul consultant in vinificare al producatorului dobrogean, Razvan Macici. Dupa o scurta sesiune foto in vie, unde cei invitati si-au putut exersa aptitudinile in recoltarea strugurilor, reprezentantii Murfatlar au trecut la expunerea conceptului de „crama mica”, proiect care are in spate aproape un an de cercetari, documentari si teste privind solurile si soiurile, potentialul acestora, dar si analize ale pietei romanesti. Construita intr-unul din corpurile principale ale combinatului de vinificare, aceasta ocupa o suprafata de 600 de metri patrati si cuprinde o linie tehnologica completa, separata complet de restul utilajelor. Dotata cu tehnologie de ultima generatie, crama are o capacitate de 250 de tone anual, intreaga investitie ridicandu- se la 550.000 de euro. Pentru ca obiectivul declarat al acestei noi crame este obtinerea de vinuri premium, o mare atentie va fi acordata atat selectiei strugurilor din plantatiei, cat si modului de vinificare. Pentru crama Diviziei Premium Murfatlar au fost identificate 30 de hectare dintre cele 3.100 aflate in proprietatea companiei, acestea fiind „zonele cu cel mai bun potential pentru fiecare soi in parte, cu cele mai bune conditii pedoclimatice”, dupa cum afirma Dan Bundur, managerul Diviziei Wine Soul. Dupa recoltare strugurii sunt raciti pana la temperatura de 8-10 grade Celsius, intrand in procesul de vinificare abia a doua zi, nu inainte de a trece prin etapa de sortare manuala realizata de o echipa de 4-6 oameni. Vinurile rosii premium, si nu numai, vor avea parte si de o slefuire la butoaie de stejar frantuzesc, pentru acest proces crama fiind dotata cu 200 de baricuri noi.

„PREDARE DE STAFETA”

Deoarece noul concept al Murfatlarului – „crama mica din crama mare” – nu ar putea fi pe deplin inteles fara prezentarea „marelui” combinat, cei prezenti la eveniment au putut vedea intregul complex, de la halele de fermentare si pastrare cu sute de tancuri din inox, pana la beciurile cu la fel de multe butoaie si budane de stejar, sculptate artizanal. Punctul culminant al vizitei l-a reprezentat insa intalnirea cu Razvan Macici, intr-o conferinta in cadrul careia renumitul oenolog roman a preluat in mod simbolic „stafeta” de la Ion Canariov, enologul veteran al Murfatlarului, care timp de 47 de ani a ingrijit de vinurile de aici.

Publicitate
IPPU

Crescut in viile din Dealu Mare – tatal sau, Mihail Macici, fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale vinului romanesc – Razvan a vazut in propunerea de colaborare a Diviziei Premium Murfatlar o oportunitate de a reveni acasa, dupa mai bine de 14 ani petrecuti in Africa de Sud, ca vinificator al cramei Nederburg. „Colaborarea cu crama Murfatlar reprezinta o noua etapa in cariera mea profesionala. Este o etapa de care ma apropii cu modestie, incredere si anticipatie. Sincer, m-a atras totala deschidere si onestitatea cu care am fost abordat de catre echipa Murfatlar. De asemenea, un alt lucru ce m-a determinat sa intru in acest proiect a fost posibilitatea implicarii intr-un proiect serios, de anvergura, alaturi de cel mai important producator de vin din Romania”, a precizat Razvan Macici in cadrul conferintei de presa.

Cu toate ca noul proiect Murfatlar prevede implicarea lui Razvan Macici in vinificarea intregului portofoliu, acesta a declarat ca se va concentra mai ales pe segmentul premium unde spera sa isi „puna amprenta personala”. In acest sens, enologul-consultant va apela la experienta acumulata la Nederburg, aplicand la Murfatlar „aceleasi tehnici de vinificare ca in Africa de Sud, fara compromisuri si cu atentie la detaliu, pentru crearea unor vinuri corecte, de calitate si pe placul consumatorului”. In mare parte pariul lui Razvan Macici merge catre soiurile autohtone, dar si sper potentialul terroir-ului dobrogean, „a carui intelegere si cunoastere reprezinta un criteriu vital in vinificare”. „Promisiunile” lui Razvan Macici la Murfatlar vor deveni certitudine abia din primavara anului viitor, in momentul cand noile vinuri vor sustine examenul in fata consumatorilor pretentiosi. Premisele par sa fie dintre cele mai favorabile, in acest moment, lucrul cel mai evident, care se simte la intreaga echipa Murfatlar, fiind cresterea increderii de sine datorata sosirii noului enolog-conssultant.