Recolta 2007 – cantitati mai mici, calitate ridicata

Productia de vin din acest an se va ridica la 5,5 milioane de hectolitri, in usoara scadere fata de cantitatea de aproape sase milioane de hectolitri din 2006, insa calitatea va fi superioara datorita conditiilor meteorologice favorabile, se precizeaza intr-un comunicat al Patronatului National al Viei si Vinului.
“Volumul de vin produs anul acesta va fi de 5,5 milioane de hectolitri, dintre care 1,5 – 2 milioane de hectolitri vor fi pusi in vanzare, restul cantitatii fiind destinata autoconsumului”, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul PNVV, adaugand ca vinul produs in acest an ar putea genera venituri totale de circa 450 de milioane de euro.
Potrivit reprezentantului patronatului, seceta din acest an, care a afectat local suprafete cultivate cu vita de vie in zonele Husi, Iasi, Dealu Mare, Tulcea sau Oltenia, a determinat la nivelul intregii tari obtinerea unei recolte bune de struguri.
“|n acest an recoltatul strugurilor a inceput cam cu doua – trei saptamani mai devreme decat in mod obisnuit, in functie de zona si de gradul de coacere a strugurilor, insa, cu certitudine, in toate regiunile viticole, acumularea zaharului din struguri este foarte ridicata, ceea ce conduce la o calitate deosebita a vinului”, a mai spus Gheorghe.
|n functie de zona geografica, culesul strugurilor a inceput intre 20 august si 10 septembrie, exceptie facand Transilvania, unde urmeaza sa inceapa pe 15 septembrie.
PNVV intentioneaza sa faca demersuri pentru a majora valoarea fondurilor primite in 2009 de Romania de la Comisia Europeana, pentru sectorul viticol, de la circa 23 de milioane de euro la 35 de milioane de euro.
Majorarea este neceasara avand in vedere ca fondurile UE alocate sectorului de profil in acest an, in valoare de 20 de milioane de euro, au fost deja cheltuite, iar anul viitor se estimeaza o cerere de fonduri care insumeaza peste 30 de milioane de euro, din partea proprietarilor de culturi de vita de vie.

Publicitate
IPPU