Recolta 2012 scumpeste vinurile

Se pare ca cel putin trei lucruri sunt singure pentru urmatorul an: criza economica, impozitele si cresterea pretului vinului. Conditiile meteo de anul acesta cumulate cu situatia economica destul de precara a producatorilor de vinuri, cauzata de crahul financiar parca intr-o continua evolutie, isi vor pune amprenta destul de serios asupra pretului vinurilor din recolta 2012. Exista totusi si un lucru pozitiv: cel putin la nivel declarativ se anunta o recolta de exceptie.

Publicitate
Excursii

Producatorii de vinuri din intreaga Emisfera nordica au inceput campania din acest an cu sperante foarte mici in privinta cantitatii de struguri, agatandu-se totusi de unele predictii optimiste legate de calitate. Industria vinului din Romania nu face anul acesta exceptie de la regula, aceleasi premise aplicandu-se si aici. Inca de la mijlocul lunii august, au aparut voci care au anuntat ca recolta 2012 la nivel national va fi cu 30-35 de procente mai mica decat cea anterioara. Cauza principala a acestei situatii este reprezentata de vremea capricioasa. Din punct de vedere climateric, 2012 a fost un an al extremelor: temperaturi scazute din timpul iernii ce au afectat vita de vie, influentand productia din punct de vedere cantitativ, urmate de o vara caniculara si secetoasa. Cantitatea de precipitatii din luna februarie a reprezentat un ajutor substantial pentru vita, ca de altfel si clima blanda din timpul primaverii. Cele trei luni consecutive fara precipitatii din vara au determinat coacerea precoce a strugurilor si acumulari de zahar in must. Dupa cum aminteam, situatia cantitativa la nivelul intregii tari nu este roza, insa in unele regiuni mai exista si exceptii. Scaderi ale productiei sunt inregistrate in Oltenia, Moldova, Vrancea si Dealu Mare, in timp ce in Banat, din declaratiile producatorilor, productia a crescut cu procente semnificative comparativ cu anul trecut, iar in Murfatlar, aceasta se mentine in aceeasi parametri cu 2011. „Recolta este mai slaba decat in 2011, cel putin cantitativ este evidenta scaderea. Calitativ, strugurii, asa putini cum au fost, ne-au oferit in must complexitate si armonie, cu potential frumos de fermentare. Cu siguranta vom avea vinuri cu grad alcoolic peste 12%, cu extract bun, aciditate medie spre scazuta“, afirma Gabriel Roceanu, general manager al Cramei Oprisor. O recolta mica se anunta si in Vrancea, reprezentantii Vincon Vrancea declarand o pierdere cantitativa de 40%, fata de anul trecut. In aceeasi tendinta se inscrie si regiunea Cotnari, principalul producator din zona anuntand inca de la sfarsitul lunii august o productie mai mica cu 16%.

In Banat, la Cramele Recas recolta 2012 a depasito cantitativ pe cea anterioara cu aproape 25 de procente. „2012 pare sa fie unul dintre anii buni, dominat de conditii meteo cu o pronuntata lipsa de precipitatii, lucru care a produs o coacere accelerata a strugurilor, un nivel al aciditatii scazut si un continut de zahar relativ mare. In Recas, recolta a fost cu aproximativ 25 % mai mare decat cea din 2011 si cu o calitate foarte buna, similara cu cea anterioara“, anunta Philip Cox, actionar Cramele Recas. Acelasi ton optimist il au si reprezentantii Murfatlar, unde, potrivit lui Cosmin Popescu, director general al producatorului dobrogean, „asteptarile referitoare la vinuri sunt mari, iar in privinta recoltei sperantele sunt comparative atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ cu 2011“.

Publicitate

Cresc preturile vinurilor

In conditiile prezentate mai sus, aproape toata industria din Romania se asteapta la o evolutie ascendenta a pretului vinurilor in 2013. Gabriel Roceanu explica: „In acest sezon, productia fiind mica, uneori sub 50% fata de potential, am inregistrat cheltuieli identice cu anul 2011. Astfel, tendinta preturilor va fi evident ascendenta, insa speram ca ea va fi justificata atat economic, cat si calitativ“. Aceeasi parere este impartasita si de Cosmin Popescu, care afirma ca exista o presiune foarte mare asupra pretului, cauzata de preturile mari din acest an agricol, lucru care se manifesta la nivel mondial. Directorul general Murfatlar subliniaza ca „pe langa acestea se mai adauga inca un factor important si anume, cursul euro care a facut victime deja din aceasta vara“. Dupa parerea lui Philip Cox, in Romania tendinta de crestere va fi inregistrata doar la pretul vinului vrac. „Romania este inca afectata de criza, iar marja pentru o crestere de pret, cel putin pentru vinurile de retail, este foarte mica. Nici clientii finali si nici comerciantii de vin nu pot tolera o crestere de pret semnificativa la vinul imbuteliat. Cramele care practica o astfel de crestere vor fi sanctionate prin scadere a volumului tranzactionat. La nivel premium, nu vad o crestere de pret, fiindca este un segment cu o concurenta in crestere si un consum relativ mic“.

Recolte sub estimari, la nivel mondial

De vesti proaste in privinta recoltei 2012 au avut parte majoritatea tarilor producatoare de vin, cantitatile fiind mult mai scazute comparativ cu estimarile. In Franta, se inregistreaza cea mai mica recolta din 1991, la fel in Italia, unde cantitatea este comparabila cu cea din 1951, una dintre cele mai mici din istorie. Prognoze asemanatoare vin din Portugalia, Spania, Chile, Africa de Sud si Australia, unde recoltele au avut de suferit din cauza temperaturilor ridicate si din cauza incendiilor de vegetatie. O alta problema legata de vinurile din recolta 2012 va fi legata de volumele alcoolice ale acestora, din cauza acumularilor mari de zahar in must. Astfel, mai mult ca sigur si pretul importurilor de vinuri, care in alti ani au suplimentat productia slaba in Romania, va creste. „Din cate stiu, la aceasta ora, pretul vinului vrac in Spania si Italia a sarit cu mult 25 %, fata de 2011. Acest lucru arata faptul ca importul de vin vrac, ca materie prima pentru vinurile din segmentul economic, nu mai este fezabil. Cu siguranta se vor scumpi si produsele imbuteliate din aceste tari, dar nu in acelasi procent ca la vinurile varsate“, mai declara Philip Cox.