Recolta de exceptie pentru vinul romanesc la CMB 2008

Paisprezece medalii de aur si argint au primit vinurile romanesti la ultima editie a Concours Mondial de Bruxelles, cea mai mare manifestare de profil din lume, editie desfasurata in perioada 18-20 aprilie, in orasul Bordeaux, Franta. Vinurile romanesti intrate in concurs au fost distinse cu 6 medalii de aur si 8 medalii de argint, producatorul roman cu cele mai multe medalii castigate fiind Murfatlar, cu 6 medalii (2 medalii de aur si 4 de argint). Vincon Vrancea a primit 4 medalii (una de aur si 3 de argint), una dintre acestea fiind acordata vinarsului Miorita XO 1996 (argint). Pe lista producatorilor medaliati la CMB 2008 s-au aflat si Cramele Recas (doua medalii de aur) si Cotnari (o medalie de aur si una de argint). La editia de anul trecut, desfasurata la Maastricht, Olanda, vinurile romanesti au primit doar patru medalii, una de aur si trei de argint.

Vinurile romanesti distinse cu de aur la editia de anul acesta a Concours Mondial de Bruxelles sunt: Beciul Domnesc Cabernet Sauvignon 2005 (Vincon Vrancea), Cuvee Iberland 2006 si Feteasca Neagra La Putere 2007 (Cramele Recas), Grasa de Cotnari 2005 (Cotnari), Murfatlar Muscat Ottonel 1990, Rai de Murfatlar Grande Reserve 2001 (Murfatlar Romania). Anul acesta, Romania a inscris in concurs 61 de vinuri si 2 bauturi spirtoase, fata de editia de anul trecut, la care au fost trimise spre jurizare 41 de vinuri si 2 spirtoase.

In total, au fost acordate 1.787 de medalii, dintre care 58 de Mari medalii de aur, 550 de medalii de aur si 1.179 de medalii de argint. Tara cu cele mai multe medalii castigate a fost Franta, cu 518 distinctii, tara ce a avut 2.023 de probe inscrise in concurs. Printre tarile cu cele mai multe vinuri medaliate se numara Spania cu 395 de medalii (1.202 probe inscrise), Italia cu 143 medalii – 579 de vinuri inscrise -, Portugalia cu 133 de medalii, Chile – cu 115 vinuri medaliate si Africa de Sud cu 73 de medalii. Elvetia si Luxembrug au devenit certitudini, dupa ce anul trecut au fost catalogate drept “marile surprize ale competitiei”, castigand 62, respectiv 37 de medalii. Statele Unite au castigat acelasi numar de medalii ca si Romania (14), marile dezamagiri fiind vinurile din Germania (cu doar 9 distinctii) si cele din Noua Zeelanda (o medalie de argint).

Organizatorii concursului au asigurat o transparenta totala a procesului de degustare, cele 6.190 de probe din peste 45 de tari intrate sub lupa juriului degustator fiind impartite in functie de mai multe criterii: tara de origine, soiul, tipul si pretul vinurilor. Toate seriile de vinuri propuse spre degustare juriului international au fost servite in orb, organizatorii asigurand un anonimat total al esantioanelor, singurul criteriu care a fost prezentat degustatorilor fiind anul recoltei vinurilor.

Cele 45 de grupuri de jurizare au fost formate din patru sau cinci persoane, plus un presedinte de juriu, din componenta fiecarui grup facand parte pe langa oenologi si cate unul sau doi jurnalisti de vinuri. Degustarea si notarea vinurilor a fost facuta individual, membrii juriului avand posibilitatea sa discute intre ei abia dupa ce fisele de degustare erau contabilizate de presedintele juriului. Fiecare vin a fost analizat senzorial si notat in functie de aspectul si limpiditatea acestuia, de intensitatea, calitatea si caracteristicie olfactive si in functie de intensitatea, calitatea si persistenta si caracteristicile gustului. Fiecare vin a mai primit din partea degustatorilor si cate o nota globala.

In functie de punctaj, vinurile au putut obtine mult ravnitele medalii. Astfel, daca au fost punctate intre 100 si 96,1, vinurile au primit Marea Medalie de Aur, cea mai mare distinctie a acestei competitii, daca s-au situat intre 87,1 si 96 de puncte au primit medalii de aur iar esantioanele jurizate cu un punctaj cuprins intre 82 si 87 au primit medalii de argint. In fiecare dintre cele trei zile ale concursului, fiecare grup de jurizare a degustat cate 50 de vinuri, impartite in cate patru serii. Potrivit regulamentului, distinctiile care se acorda intr-o astfel de competitie reprezinta cel mult 30% din numarul total al probelor inscrise in concurs. Potrivit organizatorilor, rezultatele au fost controlate si validate de catre Serviciul Federal de Economie din cadrul Guvernului belgian.

Prima editie a Concours Mondial de Bruxelles a avut loc in 1994, in Bruxelles, iar de atunci importanta acestui eveniment a crescut foarte mult, ajungand ca in ultimii ani sa fie catalogat ca fiind cel mai important concurs de vinuri si distilate din lume.

Vinul.ro a fost prezent la eveniment prin semnatarul acestui articol, membru in juriul competitiei. Romania a mai fost reprezentata la aceasta editie a CMB 2007 de catre Georgel Costache, manager general Vincon Vrancea, si Constantin Croitoru, director Sodinal. Pentru prima data in istoria concursului, Romania a avut un reprezentant desemnat sa participe ca presedinte de comisie, in persoana lui Georgel Costache.

Lista vinurilor romanesti medaliate la CMB 2008:

• Beciul Domnesc Cabernet Sauvignon 2005 (medalie de aur) Vincon Vrancea
• Casa Vrancea 1949 Cabernet Sauvignon 2004 (medalie de argint) Vincon Vrancea
• Casa Vrancea 1949 Feteasca Neagra 2006 (medalie de argint) Vincon Vrancea
• Cramele Recas Cuvee Iberland 2006 (medalie de aur) Cramele Recas
• Cramele Recas Feteasca Neagra La Putere 2007 (medalie de aur) Cramele Recas
• Ferma Noua Chardonnay 2007 (medalie de argint) Murfatlar Romania S.A.
• Grasa de Cotnari 2005 (medalie de aur) Cotnari
• Grasa de Cotnari 2006 (medalie de argint) Cotnari
• Lacrima Lui Ovidiu 5(medalie de argint) Murfatlar Romania
• Miorita XO 1996 (medalie de argint) Vincon Vrancea
• Murfatlar Muscat Ottonel 1990 (medalie de aur) Murfatlar Romania
• Rai de Murfatlar Grande Reserve 2001 (medalie de aur) Murfatlar Romania S.A.
• Trei Hectare Feteasca Neagra 2007 (medalie de argint) Murfatlar Romania
• Zestrea Murfatlar Cabernet Sauvignon 2007 (medalie de argint) Murfatlar Romania

Concours Mondial de Bruxelles 2008 in cifre:

– 34.000 de fise de degustare
– 23.200 de sticle de vin manevrate, destupate si sortate
– 6190 de probe inscrise in 2008
– 5732 de probe inscrise in 2007
– 4500 de litri de vin degustat
– 2000 de pahare folosite, spalate de 3 ori pe zi
– 1100 de litri de apa consumata in timpul degustarilor
– 240 de degustatori din peste 45 de tari
– 180 de persoane au participat la organizarea concursului
– 29 de tone de materiale de promovare si informare