Recomandari bloggeri – decembrie,2010

COSMIN GROZEA
fromgrapestowine.wordpress.com 

Ugaba 2008
Bruno Prats, fostul proprietar al faimosului Cos d’Estournel din Bordeaux, a pornit un parteneriat in Africa de Sud cu Klein Constantia numit Anwilka. Ugaba este a 2-a eticheta a acestui producator. Acest cupaj de 65% Cab Sauv, 34% Syrah si 1% Merlot are o culoare rosu inchis opac.Nasul este al unui vin tanar, dulceag, cu arome de fructe rosii invaluite in arome elegante de stejar frantuzesc. In gura vinul are un corp mediu, cu tanin placut si o aciditate ridicata ce creaza un echilibru placut al materiei, amintind de cupajele bordoleze. Finalul este mediu, amarui, cu note de ciocolata si ceai negru. Vinul castiga in complexitate consumat alaturi de cotlete de berbecut in sos provensal. Pret: 75 de lei Le manoir

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2005
Vinul meu preferat in categoria sub 100 de lei pentru anul 2010. Vinul, de culoare rosu inchis cu tente violete, are un nas complex cu arome de visine coapte, lichior de coacaze, pamant, ciocolata neagra, condimente si stejar bine integrat. In gura acest vin cu corp plin explodeaza cu arome de fructe negre de padure coapte, piper negru, ciocolata, tente minerale si tanin rotund si moale. Amintind de vinurile din Bordeaux, vinul are un final mediu spre lung cu tente dulci-amarui de mure coapte si ciocolata neagra. Vinul surprinde foarte placut prin complexitate si echilibrul maiestuos intre aromele de pamant, minerale, condimentate si fructe negre coapte. Un vin recomandat pentru masa bogata de Craciun alaturi de cei dragi. Pret: 85 de lei, la importator (Cramele Halewood).

CIPRIAN HARET
cipwine.blogspot.com 

Chateau La Tessonniere 2004 – Medoc Cru Artisan
O recomandare din Bordeaux. Atunci cand vine vorba de aceasta zona, am doua mari obsesii: una este legata de vinurile ceva mai mature; cealalta are o tendinta ceva mai masochista, in sensul in care imi place sa experimentez la nivelurile inferioare ale clasificarilor oficiale din zona. Contrar opiniilor generale, sunt convins ca Bordeaux poate oferi un bun raport calitate-pret, daca sapi indeajuns de mult si daca te informezi temeinic in prealabil. Dar sa trecem la acest Chateau La Tessonniere 2004, un vin nebaricat (incredibil, nu?!!), dar invechit 18 luni in cuve. Este un cupaj de vreo 52% Merlot, 46% Cabernet Sauvignon si 2% Cabernet Franc.
Culoare: medie ca intensitate, rubiniu destul de deschis.
Nas: acesta a fost punctul forte al vinului; la inceput, un puternic miros floral si mineral, atat de tipic pentru Medoc. Dupa o vreme, au inceput sa iasa la iveala note timide de fructe rosii, pamant, piele si tutun; dupa inca vreo ora, nuante puternice de masline negre si cutie de lemn, plus o usoara senzatie cremoasa, interesanta, mai ales ca vinul nu a vazut baric la viata lui. Un nas neasteptat de complex, curat si care a evoluat la tot pasul.
Gust: corp mediu, chiar cred ca unora li s-ar parea subtire; mai degraba elegant, retinut in fruct, dar nu auster; aciditate buna pe final, precum si tanini bine fixati. Postgust dominat de ceva pruna, dar din aceea naturala, o mai tineti minte? Nu afumata sau supra-coapta. Vinul nu da pe afara de complexitate, dar este bine facut; atat de usor „curgatoriu“ pe gat, cu un nivel de alcool oldschool – 12,5% – si plin de tipicitate, chiar la acest nivel umil de clasificare. Gustul nu se ridica la nivelul nasului, dar ce naiba as putea cere de la un Bordeaux in banii astia?. In jur de 20 lei – Carrefour

HORIA HASNAS
www.vindinpresa.ro

Muscat Dry – Curtea Regala – 2009
Sec, DOC-CMD Macin, 12,5% alc/vol
Reorientata catre segmentul premium, gama Curtea Regala a producatorului tulcean Alcovin iese in fata cu acest Muscat care surprinde inca din momentul in care ia contact cu paharul. De un galben plin, cu reflexe de aur vechi, vinul pare ca are o istorie lunga, prin care si-a bagat coada si lemnul de stejar. E doar o parere, pusa la colt de primul nas, care dezvaluie tinerete si vigoare florala Aroma specifica soiului e si ea prezenta, insa nu se dezvaluie cu o exuberanta deranjanta, ci treptat, precum o curtezana stilata. Plin, armonios, cu o aciditate care i-ar permite o batranete aducatoare de satisfactii – asta in cazul in care prin cuptor nu se perpeles- te ceva purtator de inotatoare, caz in care Muscat-ul are parte de o disparitie fulgeratoare – vinul prezinta o linie constanta, care se incheie cu un postgust usor amarui, pigmentat cu mere verzi, dar si cu minerale extrase din roca arsa de soarele Dobrogei.

Chateau Puy Castera – 2005
DHMC, Cru Bourgeois
Daca ii cauti evaluarea pe Wine Spectator, nu o gasesti. Daca, in schimb, il urmaresti pe Decanter, citesti doar cuvinte de lauda. Patru stele in 2007, prezent la Decanter World Wine Awards 2008, acest Grand Vin de Bordeaux a devenit o poezie. Cupajul de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot ii ofera chiar si acum, in 2010, un corp robust, deloc imbatranit si o culoare pe care, cu siguranta, sotia sau prietena dumneavoastra si-ar dori-o in rujuri sau in lacul de unghii. Carafat, vinul se deschide treptat, iar parfumul de fructe negre primeste arome de grafit si trufa. Perfect echilibrat, cu tanini moi, catifelati, Chateau Puy Castera isi ascunde sublim taria celor 13,5 % alc/vol. E, totodata, un vin de povestit si un vin de stat la povesti. Cu un prieten de suflet. Daca se poate, din Franta, ca sa-l si poata achizitiona. In cetatea lui Bucur n-am dat de el. Aaaa, si inca un amanunt. In 1972 podgoria nu exista…

ALIN IONITA
alibus.blogspot.com

Sunteti franti de oboseala, stiu.(…) Ati cumparat tot ce va trebuie? Ia ganditi-va bine. Cum? Ati uitat cadoul de Craciun pentru ala micu’? Nu-i bai! Haideti, luati-va pe voi cojocul si inapoi la magazin. Am sa va vand cu ocazia asta un pont (…). Ce vreau sa spun?! Vreau de fapt sa va recomand un vin bun, care nu cere vreun efort financiar prea mare. Vinul e un Syrah 2009 produs la Corcova de Roy & Damboviceanu. Un vin rubiniu, rumen in obraji, cu un nas domol, ce bate mai spre lumea veche decat in spre Shiraz-urile australiene, soptind a fructe de padure si ceva piele, care devine mai indraznet atunci cand caldura gurii il incurajeaza sa dezbrace succesiv haina fructoasa, si cea condimentat-pamantoasa. Nu uitati sa va platiti din datorii, dar sa si cumparati ceva struguri si smochine, care cica ar aduce belsug in anul ce vine. Eee, acum e drept! Doar n-o sa incercati acum sa respectati toate traditiile. Cum ar fi sa mancati mazare in prima zi a Anului Nou doar pentru ca americanii au impresia ca asta le va aduce noroc? (…) Sau sa incercati respectarea unui obicei sudamerican care spune ca, cei dornici de calatorii trebuie sa alerge prin cartier cu o valiza in mana la 12 noaptea, fix? Ar fi prea de tot, nu? Dar daca tot am adus vorba de America de Sud, mi-am amintit de un vin argentinian, rosu intens, cu tente rubinii. Vinul asta e un Malbec Broquel 2008 produs de Trapiche, care nu impresioneaza doar prin culoare, ci continua joaca cu simturile tale si in nas, unde vei simti note de prune, vanilie si ceva cacao. Odata ce si-a facut intrarea in scena, Malbec-ul nostru va trimite un comando de taninuri ce-ti vor lua la tinta papilele (nu stiu insa daca trupa de soc se face vinovata si pentru senzatia usor afumata de pe final).

Gata! Cu asta inchei si va las ca poate e nevoie de ajutor la cozonacii aia.

RAZVAN JURCA
vinsiplec.winespot.ro

LA MULTI ANI, C-O TAMAIOASA,
VIATA ESTE MAI FRUMOASA!

Aho, aho – copii si frati
Inainte sa manati
Bine-ar fi sa degustati
Vinul ce il cumparati.
Ca se-apropie Craciunul,
Vin si Sfintii cu duiumul
Si la masa de roman,
Nu lipseste vinul bun!
Inainte de urare
Va fac o recomandare:
Poate doua, hai, chiar trei
Ca s-o iei pe care-o vrei:
S-ai de sarbatori acasa
O sticla de Tamaioasa!
Vin frumos si sanatos,
Parfumat si prietenos,
Bun cu cozonac gustos,
Ba, merge si cu sarmale
Cu placinte si curmale
Sa se bucure tot natul,
Gazda si cu invitatul!
Budureasca de-o gasesti
Sigur-sigur nu gresesti
Si pe meseni ii uimesti:
Origini 2007
E frumos de-i dai pe spate!
Tot asa, cu tot firescul,
Nu rata nici Basilescu.
O princiara de vrei,
Incearc-o pe-a lui Stirbey!
Iar de iei de la Monser,
Ca-i plina de caracter,
Masa o sa-ti multumeasca:
Tamaioasa romaneasca
Cine-o gusta, sa traiasca!
Zambetul sa-i infloreasca!
Iar eu vin si plec acus
Sa ma dau pe derdelus
Si pana ne-om revedea,
Eu va spun cu drag asa:
Sarbatori preaminunate,
La multi ani si spor in toate!

GEORGE MITEA
lucruribune.blogspot.com

Si acum in cadrul emisiunii „La multi ani cu sanatate“, ii dam legatura corespondentului nostru de dincolo si dincoace de Prut, Jeorjel Aluharcalea, autorul paginii de pe internet „lucruribuni“:

„Buna zaua! Jhinu nostru di azi (nota: consideram ca transcrierea fonetica a cuvantului care semnifica bautura fermentata din struguri, asa cum este folosita de autorul Jeorjel Aluharcalea este imposibila. Pentru lamuriri vezi Papusoi si Chistol, Prolegomene pentru o interpretare adecvata a slovelor moldovenesti, cap. Incomprehensibilitatea polifatetata a cuvantului jhin, pg. 765-787, Editura Academie, Balti, 1993) iesti di pi partea drieapti a Nistrului, din jhii viechi di sal putin douazasi di ani, criescuti pi o bataturi arjiloasi si nisipoasi. Niegru di Purcari, carivasijici, iesti un jhin matur, din douiniitrii, inhiechit in budani di stajar nu mai putin di tri ani. Apoi, o mai stat seva vriemi in crami, pani sil slobozeasci pi piati. Iesti saptizasi la suti cabierniet, douazesi saperavi si zesi di rari nieagri, sau cum ii zisi prin alti parti, babeasci nieagri. Jhinu ari un aspiect jingas, ros-rubiniu cu scliposiri purpurii si siresii. Are un nieros placut, di fructi di paduri, seva floral, apoi haturi viechi di tieleguti, sireasi, pruni afumati si un piculet di condimenti, di aselea scumpi, cari nu si-e gasiesc pi la noi. In guri iesti subtirel, invaluitor, precum orisici jhin batrin, si aduci aromi di smochini, visini, perji uscati si chiar seva vanilii si siocolati. Ari asiditati si lasi pi gitlej nisti gusturi nobili, di fructi confiati, lemni si visini coapti, dulsiacri soari, da chiertroasi. Iesti un jhin foarti bun, cari fasi 80 di lei, cat am dat pi el. Ouptzasi si sapti di puncti. Rejia, ai liegatura!“

Si, in final, dragi telespectatori va uram multa sanatate, bucurie si tot ce va doriti!