Mass-media şi bloggerii au reacţionat cu entuziasm la ideea noastră de a promova vinurile şi mâncărurile dobrogene în cadrul evenimentului de la Constanţa (14-16 iunie), după cum puteţi vedea aici.
Ne bucuram ca am starnit reactii pozitive din partea mass-media si am căutat să vedem şi reacţia expozanţilor din domeniul vinului care au fost alături de noi, atât la concurs, cât şi în cele două zile de expo food&wine. Toți au fost încântați să participe la demersul nostru și consideră că astfel de inițiative sunt binevenite în peisajul autohton, pentru că nu fac decât să contribuie la educația publicului și a gusturilor acestuia. Toţi au fost de acord că promovarea de acest tip, printr-un efort colectiv, este mai bună decât individualismul şi că trebuie să ne unim forţele pentru a pune în valoare vinurile şi gastronomia românească.
„Lumea vinului a fost cu ochii pe Dobrogea şi s-au putut trage concluzii despre calitatea vinului dobrogean”
Crama Histria a fost prezentă la expoziție cu gamele Ammos și Nikolaos. Gama Nikolaos conține în denumire expresia „Terroir de Dobrogea” și exprimă cel mai bine terroir-ului dobrogean, folosind doar vinificația cu drojdii sălbatice. ”Acesta este un demers pe termen lung și sperăm ca în anii ce urmează să putem evidenția ce caracterizează cel mai bine zona Dobrogei”, spune proprietarul cramei, Paul Fulea. El consideră că ”Vinul.ro și bucate dobrogene” a pus reflectoarele pe zona Dobrogei și că aceasta merită să își recâștige locul meritat în lumea vinului.
Paul Fulea, crama Histria: „Am fost și sunt un promotor al ideii de promovare atât a zonei Dobrogei, cât și a micilor producători de vin, prin asocieri, prin eforturi comune, chiar și prin atitudini de non-combat pe piață. Acțiunea promovată de Vinul.Ro reprezintă un pas mare pentru Dobrogea și sper că va avea efecte pe terme lung. În primul rând, lumea vinului a fost cu ochii pe Dobrogea – juriul a putut degusta peste 50 de vinuri și cred eu că s-au putut trage concluzii despre calitatea vinului dobrogean. Îmi pare foarte rău că nu au trimis probe toate cramele din Dobrogea. Aveți tot sprijinul meu pentru a promova Dobrogea și a o readuce acolo unde îi este locul de drept în lumea vinului.”
Prin astfel de evenimente, consumatorul va putea ajunge să comande un vin în deplină cunoştinţă de cauză
Crama Alira a fost campioană la concurs în ceea ce privește vinurile roșii, cu ale sale Fetească Neagră și Fetească Neagră Grand Vin, ce poartă semnătura lui Marc Dworkin. La expoziție au fost prezenți cu vinuri roșii, dar și cu Sauvignonul Blanc. Vinurile sunt deosebit de expresive, stilul de vinificație bordolez al winemakerului fiind inconfundabil. Marian Ivănescu, reprezentant al Alira, crede că evenimentele de profil ajută consumatorul să se familiarizeze cu terroirul și obiceiurile regionale și printr-un efort colectiv putem contribui la educația consumatorului de vin.
Marian Ivănescu, director general crama Alira: „Viziunea mea este ca peste ani, consumatorul să comande un vin în deplină cunoștință de cauză, înțelegând impactul terroir-ului asupra vinului, dar și a stilului fiecărui producător, creându-i astfel cunoștințele necesare în a alege și degusta vinul dorit (mai lejer sau mai corpolent, mai fructat sau dominat de note de baricare diferențiate conform butoaielor alese diferit de fiecare producător în parte, mai tânăr sau mai matur etc.). Acest lucru nu este posibil fără inițiative de genul celei pe care tocmai ați început-o, unde se explică terroir-ul și tradițiile gastronomice locale, ajutând astfel și la înțelegerea culturii regionale, alături de stilurile abordate în vinificație, diferențiate prin prezența și participarea producătorilor de vin locali.
Astfel, cititorii revistei Vinul.ro, online sau offline, vor putea avea prime impresii despre fiecare regiune, urmând, sper eu, ca prin participări la viitoare degustări, târguri etc. să înțeleagă altfel vinurile întâlnite, având în memorie aceste trăsături de terroir și obiceiuri regionale, ajungând în situația de a putea asocia corect vinul cu așteptările și dorințele lor. Felicitări vouă și producătorilor din peisajul românesc. Cred că împreună ne străduim să aducem un foarte mic și modest plus în educația consumatorilor de vin din întreaga țară. Sper să și reușim, pas cu pas”.
Evenimentele de acest gen trebuie să promoveze sentimentul patriotic, de apartenenţă la zona în care trăim
Crama La Sapata a fost o surpriză deosebit de plăcută la evenimentul nostru, cu al său Frizante Artizanal care a cucerit majoritateai vizitatorilor expoziției, dar și jurații concursului. Sorin Ovidiu Bordea, reprezentant al cramei, atrage atenția asupra lipsei sentimentului patriotic care ar trebui să fie catalizatorul unor astfel de evenimente și crede că dacă am fi mândri de zona în care trăim, promovarea ar fi mai eficientă.
Sorin Ovidiu Bordea, crama La Sapata: „Evenimentele de promovare trebuie să continue. Am întâlnit destul de mulți oameni de restaurant și de bar care nu promovează ținutul nostru, zona noastră, alergând mai curând după profit decât după recunoaștere. Am întâlnit și cazuri de oameni care spun cu o mândrie neînțeleasă că ei nu aduc decât vinuri franțuzești extrem de scumpe pentru că au clienți extrem de pretențioși. Promovarea care ar trebui făcută trebuie să țină cont de faptul că odată ce un turist sosește în zona noastră vine pentru că a ales să deguste din tradiționalismul nostru, din produsele noastre gastronomice, din vinurile noastre.
Am mers în atât de multe alte țări și am observat cât de mândri sunt oamenii care locuiesc acolo. Sunt mândri de zona lor, de obiceiurile lor, de tradițiile lor, de ce pot oferi ei celor care aleg să le calce pragul. Asta lipsește la noi, acest sentiment patriotic, de apartenență la zona în care trăim. Aceste evenimente trebuie să promoveze exact acest lucru. În rest, toate sunt binevenite pe orice piață, locală sau bucureșteană sau națională, în comun, individual, în concursuri. Ceea ce face Vinul.ro prin promovare constantă a bunătăților noastre românești este un lucru bun pentru noi, pentru români, și ne bucurăm să ne alăturăm entuziaștilor de la Vinul.ro„.
„Întotdeauna este mai uşor când faci front comun”
Vinurile de la Domeniul Bogdan au beneficiat de o prezentare specială, extinsă, cu ocazia unui dineu inaugural cu bucate regionale, oferit în prima zi, la care a participat și primarul Constanței, dl. Decebal Făgădău. Chardonnay-ul Primordial a cucerit primul loc la categoria vinuri albe a concursului nostru.
Oana Anton, marketing manager Domeniul Bogdan: „Întotdeauna este mai uşor când faci front comun, avem acelaşi domeniu de activitate şi când sunt mai mulţi, puterea creşte, după cum spune o vorbă din popor. Fiecare producător are consumatorul lui, nu există vinuri bune şi vinuri proaste, ci doar preferinţe şi mi se pare minunat ca nişte oameni să se pună spate în spate şi să promoveze o chestie comună. Vom mai participa cu siguranţă la astfel de evenimente, mi se pare o iniţiativă nemaipomenită şi pentru zona de vin şi nu numai, de creştere a zonei din care faci parte. Atunci când vrei să pleci în vacanţă, asta cauţi, un specific, o zonă, nu te duci să cauţi un producător sau un loc sau o persoană, cauţi o experienţă completă„.