Reguli noi si amenzi mai mari pentru cultivatorii viticoli

Evidenta plantatiilor viticole se va realiza printr-un intermediul unui registru, conform unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole, aprobat de Guvern in ultima sa sedinta.

Publicitate
Velvet

Prin acest proiect de act normativ sunt modificate si limitele amenzilor prevazute pentru nerespectarea prevederilor legii. Astfel, limitele minime ale amenzilor cresc de la 8 milioane lei vechi la 20 milioane lei vechi, pentru infiintarea de plantatii mai mari de 0,1 ha sau extinderea peste aceasta limita a celor existente, fara autorizatie de plantare. Aceleasi amenzi sunt prevazute pentru defrisarea vitei de vie din soiuri nobile admise in cultura, in suprafata mai mare de 0,1 ha, fara autorizatie de defrisare.

Registrul plantatiilor cuprinde datele de identificare a tarlalelor, parcelelor viticole si suprafetelor pe soiuri din fiecare parcela, pe persoana fizica si juridica detinatoare. Registrul va fi intocmit in baza cadastrului agricol si a planurilor cadastrale actualizate. Registrul este tinut la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti.

Publicitate

O alta noutate o reprezinta introducerea carnetului de viticultor, unde producatorii de struguri pentru vin au obligatia de a tine evidenta productiei si a modului de valorificare a acesteia.
„Am aliniat aceasta lege la cerintele europene. Este vorba de unele precizari care provin din Regulamentul de reforma al vinului din UE, precizari privind Registrul vinului si carnetul de viticultor si astfel am aliniat legislatia la legislatia europeana”, a afirmat ministrul Flutur.

De asemenea, tot prin ordin al ministrului agriculturii se aproba si lista soiurilor de vita de vie admise in cultura pentru fiecare regiune viticola, podgorie, centru viticol si directie de productie, pe baza propunerilor facute de Oficiul National al Viei si Vinului impreuna cu Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si asociatiile de producatori.

Limitele maxime ale amenzilor cresc de la 250 milioane lei vechi la 1 miliard lei vechi si se aplica pentru imbutelierea vinurilor DOC (vinuri cu denumire de origine controlata) in afara arealului delimitat, pentru punerea in consum si comercializarea unor vinuri si a altor produse obtinute din must sau vin, care nu corespund caracteristicilor calitative si de compozitie, pentru livrarea sau comercializarea vinurilor DOC fara aplicarea insemnelor de certificare a calitatii sau pentru vanzarea in spatii neautorizate a vinului de masa in vrac.