Restaurant Graf, Oradea: delicii culinare si rauri de sampanie la infiintarea “Sabre d’Or” (galerie foto)

 

Publicitate
IWCB

DSC_0202-001

Restaurantul Graf din Oradea, deja cunoscut publicului pasionat din intreaga tara prin inventivitatea retetelor si calitatea serviciilor, tot mai populare gratie mijloacelor de comunicare moderne, a devenit oficial primul sediu din Romania al Confreriei internationale a pasionatilor de sampanie “Sabre d’Or”. Evenimentul inaugural a avut loc sambata, 31 mai, odata cu desfasurarea unui ritual specific Confreriei, condus de catre Maitre Ambassadeur Philippe Brugnon, venit special pentru a consfinti aceasta calitate a localului. Stabilirea sediului oficial la Oradea s-a datorat intr-o masura covarsitoare eforturilor depuse de mai multi ani de catre „motorul și sufletul” restaurantului Graf, Septimiu Crisan, si de catre somelierul Marian Timofti (ambii, lideri ai OSR 2011). Dupa o defilare solemna a fondatorilor, au avut loc si primele ceremonii de sabrare si de investire a primilor membri Sabre d’Or Romania, urmate de o cina de gala cu noua servicii pregatita special de echipa de la Graf (excelenta echipa, felicitari tuturor!) pentru ceremonia de infiintare: tartar de creveti cu menta si lime, spuma de avocado cu pastrav afumat, hrean si caviar, terina de foie gras cu trufe proaspete si reductie de Porto, Saint Jacques cu salsa de mango si praz, calcan posat in champagne cu garnitura de fenicul la cuptor si sos de macris, piept de gasca cu smochine caramelizate, hribi si piure vanilat, precum si un desert compus din panacotta de iaurt de capra, sorbet de cirese negre si piersici in sirop de cimbru. Sampaniile, evident, au curs cu generozitate la seara inaugurala a Confreriei, selectia acestora fiind una pe cat de diversa, pe atat de valoroasa: R de Ruinart, La Cuvee 17, Rose si L’Extra Brut de la Dumangin J Fils, Brut 1er Cru Rose, Brut 1er Cru, Cuvee Elegance Brut 1er Cru si Brut Millesime 1er Cru Magnum, de la Philippe Brugnon, Brut Grande Reserve de la Gosset, Brut 1er Cru de la Gervais Gobillard, Silver Class Brut 1er Cru de la Thierry Bourmault. In afara de sampanii, singurele vinuri linistite degustate pe parcursul serii au fost soiurile autohtone produse de Casa de Vinuri Cotnari: Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra, menite sa ofere oaspetilor din strainatate, dar si din Romania ocazia sa cunoasca nemijlocit expresiile moderne ale unor stravechi vinuri romanesti. Sabrarea – gest atribuit in mod istoric ofiterilor de cavalerie ai armatei napoleoniene atunci cand isi celebrau victoriile deschizand sampania printr-o spectaculoasa lovitura de sabie aplicata gatului sticlei – a devenit cu timpul simbol al pasionatilor de sampanie din toala lumea, gest al bucuriei si sarbatorii. Confreria “Sabre d’Or” reuneste iubitori ai acestei bauturi din peste 20 de tari din intreaga lume, scopul fiind impartasirea reciproca a acestei pasiuni si promovarea nobilei bauturi. Infiintarea oficiala a sediului de la restaurantul Graf nu reprezinta doar o recunoastere oficiala a calitatii si eforturilor depuse de aceasta locatie, ci pune practic Romania pe una dintre hartile elitei mondiale, din acest punct de vedere.

Publicitate
IPPU