Restaurantele mele preferate în 2017. Recomandări pentru 2018. (Partea a II-a, segmentele casual-medium/medium plus)

Rămăsese să vă dau câteva recomandări de restaurante din cele care mi-au plăcut anul trecut și pe segmentul mai accesibil, să zicem, după cele prezentate anterior (de pe palierele premium/superpremium), așa că voi continua cu două bunicele de carne, un italian, un asiatic, un bistro-cafenea și un pub – deci din câteva categorii populare – și despre care eu cred că s-au diferențiat față de altele asemănătoare.

RIBS – new entry promițător
Din categoria restaurantelor „de carnea”, RIBS a fost o intrare bună anul trecut în zona Centrul Vechi. L-am mai prezentat anterior și pe rezervaunloc.ro, așa că nu voi insista foarte mult. Meniul nu este foarte mare, dar destul de cuprinzător, cu multe feluri de coaste, gustoase, făcute corect: la garniță cu mămăliguță, în stil asiatic în panko cu chimichurri, american cu bbq (29-45 lei). Am mâncat aici – surprinzător, eu care nu-s înnebunită după ciorbe – cea mai bună ciorbă de coaste (24 lei – 250 g.) cu năut și multe legume, un pic picantă – tocmai bună pentru vremea asta. Mai au și un trio gustos de humusuri: sfeclă, năut, tahini (19 lei), Și – ce credeți? chiar și salata orientală de caracatiță e foarte bună, consistentă, cu bucăți generoase de carne, cartof, măsline și usturoi (35 lei).

Flying Pig! Ți se topește în gură
Poate din cauza faptului că nu mă dau în vânt după carnea de porc și nici în restaurante de clădiri de birouri nu prea merg, nu ajunsesem până în decembrie anul trecut la Flying Pig, deși restaurantul e deschis de vreun an în clădirea Bucharest One, pe Barbu Văcărescu, aproape de Mall Promenada. Aurpriza a fost cu atât mai mare cu cât cei de aici, convinși că „cea mai bună legumă e tot porcul” este, m-au convins că merită să repet experiența, așa că mi-am mai făcut drum.


E neașteptat de frumos amenajat locul, având în vedere numele și situarea lui – un fel de cantină mid-century, inspirată de bucătăria veche spaniolă dar adusă în contemporan – ludică, cu pereții pictați, nefinisați, faianță verde, funii cu ardei iuți și usturoi și porcușori ceramici – fac atmosfera neașteptat de cool pentru un loc de office building.


Meniul e de inspirație spaniolă iar porcul iberic e baza, din care am gustat câteva preparate foarte bune și datorită calității cărnii, dar și modului de gătit – multe sunt slow cooked. Notă mare pentru porchetta fragedă, grăsuță și juicy, de se topește în gură; vine cu cremă delicioasă de parmezan cu trufe; crochetele de jamon serrano și sosuri – aioli, salsa brava, chimichurri cu ciuperci porcini. Specialele casei  sunt câteva „grele”: porc cu mămăligă, porcini și trufe, coaste, apoi grill-uri: presa (una dintre cele mai marmorate și suculente părți din carnea de pata negra – de la umăr spre spate), plumas de lombo și plumas de cachaca (la fel, părți de pe spinarea porcului), burgeri ș.a. Prețuri: sandwich-uri și burgeri 21- 37 lei, un platou de crostini cu ficat, fasole, untură de porc – 15 lei, un platou de porchetta cu cremă de parmezan și trufe – 37 lei, o porție de porc cu mămăligă, porcini și trufe – 67 lei.


Primus (inter pares) la ștrudel cu mere și alte răsfățuri. Un pub de atmosferă, cu mâncare corectă.
La capitolul puburi, a fost o surpriză plăcută la capitolul mâncare, cât și în ceea ce privește lista de vin ok și la prețuri decente (13, 15 lei un pahar, de la 60 lei sticla). Am nimerit salate gustoase și consistente – una de creveți (gustoși și generos puși, nu 3-4 bucăți, cum se cam obișnuiește), cu avocado și mix de salate, la fel și cea cu somon cu roșii, capere, ceapă roșie și sos de soia. Am mai gustat și fish and chips, calamari ok ca raport calitate preț, dar nota 10 merge la ștrudelul de mere (le bate pe ale multor localuri și spun asta după ce am încercat zeci, dacă nu sute, pe la tot felul de restaurante și cofetării); are foietaj fraged și umplutură foarte gustoasă de mere cu scorțișoară și sos de caramel – excelent! Mai au și cottage pie, quesadilla, ribs, burgeri, steak-uri, câteva „românești” – mititei, tochitură, mămăligă cu brânză, platouri de cărnuri. E loc și de atmosferă acest local, mai mereu plin, în general vin grupuri undeva la o medie de vârstă 25-35 și puțin peste, care se strâng inclusiv în fața pub-ului. Prețurile sunt decente raportate la calitate: 25-35 lei salatele, 26 lei cottage pie, 28 lei fish and chips, de la 8 lei berea.

Alte locuri care mi s-au părut bune anul trecut și pe care le-am mai amintit și cu alte ocazii – găsiți review-uri despre ele pe rezervaunloc.ro – sunt: Pasta Floreasca, un restaurant casual, italian, cu mâncare proaspătă și ingrediente de calitate (și o prezentare inedită a listei de vinuri, ca o etichetă pe sticlă) micul Pad Thai din Decebal pentru supa Tom Yuum Gong în special și pentru salatele asiatice, bistro-ul – cafenea The Harp Bakery pentru breakfast și brunch – în special – deși nu are un brunch propriu-zis, dar meniul e diversificat și ai ce alege, precum și pentru patiseriile și prăjiturile delicioase de casă.