Nu voi pretinde aici a rescrie istoria, întrucât spumantul Rhein Extra a făcut-o deplin. Frații Wilhelm August, Heinrich Daniel şi Ludwig Rhein au pus Azuga (la vremea aceea un cătun sălbatic) pe harta lumii – lăsând în urma lor un veritabil imperiu industrial din care face parte şi prima casă comercială la scară industrializată de vinuri spumante românești produse prin metoda tradițională – Rhein&CIE. De la Azuga la Paris nu a mai fost decât un singur pas, dar multă istorie – iar ce vreau acum e să punctez câteva momente esențiale, după părerea mea, prin tot atâtea pahare momorabile. (Julia Scavo)
Ce premii internaționale au făcut legenda Rhein?

Onorabila medalie de bronz obtinuță la Expoziția Universală din 1900 din Paris de către vinurile liniştite ale fraților Rhein din micul sătuc de lângă Sinaia le-a adus un inestimabil prestigiu, în vremuri în care orice era franțuzesc sau prețuit la Paris își vedea imediat cererea multiplicată în mod nesperat în spațiul românesc. Recunoașterea ultimă le-a venit în 23 noiembrie 1904, când, în virtutea acestei recompense, firma Rhein&CIE devine “Furnizor al Curții Regale”. Dar, pentru a ajunge la acest rezultat – urmat de numeroase altele, precum medalia de aur la Expoziția Colonială din Londra, din 1905, ca şi binemeritatul premiu la Expoziția Națională din 1906 – trebuia să existe un punct de pornire. Iar acesta a fost Actul I – un 10 mai 1866.
Recunoașterea contribuției coloniei germanofone din Azuga
Este prima noastră dată simbolică, ce corespunde cu sosirea principelui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în Bucureşti pentru prima oară. Este temelia unei dinastii ce va fi sărbătorită de atunci în aceasta zi, cu câteva excepții. Grație acestei date, ce va deveni Ziua Regelui și Ziua Dinastiei, tănărul Carol I își va aduce multiplele sale contribuții pozitive în dezvoltarea noului stat în care a domnit timp de 48 de ani. El demarează acest proiect vizionar pe un fond istoric şi economic propice, permițând industriaşilor şi comerciantilor sași din Brașov să se instaleze în Vechiul Regat şi să creeze noi afaceri prospere. Grație acestui cadru economic şi legal, frații Rhein au scris o filă de istorie în zonă, iar Wilhelm Rhein a şi devenit cu mândrie cetățean român în 1892, odată cu înființarea celebrei companii. Contribuția lui a fost decorată de Carol I, dar, mai presus de toate, a rămas înscrisă și în istoria vinului spumant românesc.
În 1909, Rhein&CIE se va bucura de sprijinul din umbră al Regelui Carol I, care intra în rândurile acționarilor companiei. Bucla este integral parcursă astfel, cu această nouă recunoaștere – nu numai a meritelor fraților Rhein, dar şi a contribuției micii colonii germanofone din Azuga.
Un pahar de spumant Rhein Extra Brut Imperial pentru evenimentele și oamenii care au creat România modernă
Este de datoria mea să ridic un pahar de spumant Rhein Extra în cinstea sosirii lui Carol I în țară, în 10 mai 1866 – eveniment ce a declanșat toate aceste progrese, dar şi nașterea companiei Rhein&CIE. Alegerea mea este un “Rhein Extra Imperial Brut” floral, amintind de caprifoi cu tente de fructe tropicale, de livadă, împletite cu un dram de pepene galben. Fructul este copt, completat de note de citrice și fundal de miere. Sec şi neted, aciditatea sa ușor proaspătă este potențată de o senzație de citrice, dar și de efervescență sa tonică, țesută în textura mătăsoasă. Cu piersici răcoritoare, mere, tuşe de flori albe, postgustul aduce o plăcută salivație, cu nuanțe de zesturi. Primul act al regalității merită un vin cu o conotație nobilă, imperială, elegant şi clasic, pentru a trâmbița începuturile a ceea ce va deveni România modernă mai târziu.
Extra Magnificul Brut – o punte între Orient și Occident, în amintirea ceasului Independenței românești
Actul II – Pe 10 mai 1877, Senatul ţării votează proclamaţia de independenţă a României față de Imperiul Otoman, aprobată în 1878 în cadrul Congresului de la Berlin. Pe fondul noilor mentalități occidentale care se instalau din ce în ce mai mult, dezvoltarea industrială mai sus amintită a devenit cu adevărat posibilă. Pentru a celebra premisele unui astfel de progres înfloritor, mă gândesc la un “Rhein Extra Magnific Brut”, cu un voal floral aerian care amintește de floarea de portocal. Olfactivul său delicat şi exotic face o punte naturală între Orient şi Occident, buchetul său de fructe de livadă este completat de parfumuri clasice de shiso, o notă de verbena. Cu o aciditate echilibrată, care oferă o senzație proaspătă, palatinul este învăluit de o textură moale, satinată, impregnată cu bule mici, cremoase. Încadrat de coajă de mandarină, vinul seduce prin aromele sale de citrice, de plante aromatice, de flori, cu un relief plăcut amarui, şi lejera tentă de panificație.
Rhein Extra Vintage 2013 Brut Natur – un spumant pentru un regat!
Actul III – 10 Mai 1881, la patru ani de la proclamarea independenţei faţă de Imperiul Otoman, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Carol I a fost încoronat Rege al României. Pentru astfel de ocazie, aș alege un vin cu o conotație solemnă, “Rhein Extra Vintage 2013 Brut Natur”, un spumant în curs de evoluție, cu arome extracoapte, în principal gutui și piersici nectarine, note balsamice de ceară şi miere, autoliză patisieră şi tente proaspete de drojdie. Palatin vivace, tipic, pentru un Blanc de Blancs dar elaborat dintr-un Chardonnay scăldat de soarele din Dealu Mare, cu bule mici cremoase și textura rotunjită, cu un simțământ copt, matur. Citrice confiate, cum ar fi cedratul, note melifere ce persistă pe postgust cu o tușă de pâine savuroasă. Texturat, complex, o ediție limitată de 4.753 sticle şi 752 magnumuri lansată cu ocazia celebrării celor 125 de ani ai Companiei Rhein&CIE. Un vin pentru un rege, așa cum spumantele pot fi considerate printre regii vinului, prin elaborarea lor minuțioasă, lungă şi necesitând un pedo-climat particular, soiuri adaptate, utilaje specifice combinate cu un „know- how” demn de un om de ştiintă. Frații Rhein au călătorit în Germania şi în Franța pentru a se informa îndelung despre procesul de producție numit atunci „Methode Champenoise”, au încheiat contracte pentru utilaje, sticle, dopuri etc, aducând şi un „maestru pentru fabrica de şampanie” (N.B. termenii „champenoise” sau „şampanie” erau posibili în acele timpuri, întrucât decretul de la apelația de origine controlată Champagne nu exista, dar azi termenii sunt înregistrați în raport excusiv cu acest produs franțuzesc).
Rhein Extra Rosé Brut – un pahar pentru speranță și inspirație
Aș dori să îmi închei acest periplu regal cu un ultim act, 10 mai 2022. Coincidența face că anul acesta se sărbătoresc nu numai 130 de ani de la înființarea Rhein&Cie, dar şi centenarul încoronării regelui Ferdinand I. Legătura dintre cele două constă în faptul că din meniul servit după ceremonia de încoronare de la Alba Iulia, în 1922, nu lipsea spumantul regal Rhein Extra. Împlinirea visului României Mari şi încoronarea suveranilor săi necesitau o sărbătoare așa cum se cuvine, unde efervescența şi luminozitatea spumantului Rhein Extra erau menite să șteargă rănile războiului. O sută de ani mai târziu, în contextul actual, în care incertitudinea planează, avem mai mult decât oricând nevoie de triumful valorilor, virtuților – şi de speranță. Bula a fascinant dintodeauna omul prin forma ei perfectă şi prin existența ei efemeră, similară nouă.
Închin, pe final, un pahar de “Rhein Extra Rosé Brut”, pentru a sărbători acest nou 10 mai în anul de grație 2022! Trandafiriu pal şi delicat, olfactivul său aerian ne ridică şi ne inspiră prin puritate, oferind în același timp un dinamism prin notele sale de coacăze roșii crocante, de zmeură, împletite cu florarul ce amintește de bujorul proaspăt tăiat, de roze stropite de roua matinală. Sec și crocant, suav dar cu o aciditate tonică, textura lui satinata se țese cu bule mici şi fine. Fructe de pădure roşii crocante, un postgust floral şi salivant, un vin care ne dă energie pentru o zi de sărbătoare.