Am fost la cea mai veche pivniță de spumant din România – și poți și tu! Rhein & CIE, “șampania regală”, a împlinit 130 de ani de existență și 100 de la încoronarea Marii Uniri

“Anul acesta aniversăm 130 de ani de când familia Rhein a pus piatra de temelie pentru construcţia Pivniţelor Rhein & CIE Azuga 1892. În 1886, când Wilhelm Rhein, primul dintre cei trei frați Rhein, sosea la Azuga, zona era aproape pustie. Doar 14 ani mai târziu despre locul acesta se vorbea cu admirație la Expoziția Universală de la Paris. Regele Carol I, care a ȋnţeles potenţialul extraordinar al zonei, a fost motorul acestui proces rapid de modernizare. Industria de la Azuga s-a ridicat cu sprijinul său direct. Fraţii Rhein au fost oamenii care au pus bazele unui imperiu industrial, iar urmașii lor au continuat munca. Astăzi suntem aici datorită lor și ȋi onorăm pe fondatori. Iar eu sunt mândru că Alexandrion Group poate duce mai departe tradiţia Pivnitelor și calitatea spumantului Rhein, cu respect pentru fondatori și cu determinarea de a crește notorietatea acestei mărci și mai mult”, a declarat Dr Nawaf Salameh, președinte și fondator al celui mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase din România, actualul proprietar al producătorului de spumante de pe Valea Prahovei. Anunțul aniversării a fost prilejuit și de sărbătorirea centenarului încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, care a consfințit Marea Unire de la 1918 și la care a fost servit cu mândrie spumantul Rhein, Furnizor oficial al Casei Regale din 1904. “Investim permanent în modernizarea acestei locații, a liniei de producție, pentru a menţine calitatea la cele mai înalte standarde. Periodic facem schimbări de identitate vizuală, pentru ca imaginea produsului să rămână fresh. Prin tot ceea ce dezvoltăm aici îmi doresc ca Alexandrion Group să facă legătura dintre trecut și prezent și să contureze viitorul“, a mai afirmat liderul Alexandrion Group.

Publicitate

“Șampania Regilor – O istorie a primei fabrici de șampanie din România”, monografie lansată la dubla aniversare

Pentru a marca acest moment important ȋn parcursul Pivnițelor Rhein & CIE Azuga 1892, istoricul și doctorul ȋn istorie al Universităţii București, Dorin Stănescu a prezentat în cadrul evenimentului cartea “Șampania Regilor – O istorie a primei fabrici de șampanie din România. Pivnițele Rhein & CIE (1892 – 2022)”, un efort de cercetare aprofundată, materializat ȋntr-o monografie care dezvăluie elementele care au dus la succesul spumantului Rhein și la dezvoltarea fără precedent a localităților nou-industrializate.

Farmecul original al proprietății a fost conservat și poate fi admirat de vizitatori

Potrivit actualilor proprietari, “la 130 de ani de la ȋnfiinţare, Pivințele Rhein & CIE Azuga 1892 și-au păstrat farmecul și rafinamentul pe care acest complex îl avea la finalul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Pivniţele au o tradiție neîntreruptă în producția de vin spumant prin metoda tradițională, cu fermentație secundară în sticlă, un proces foarte meticulos și complex, bine controlat, în care vinul care constituie baza, timpul și temperatura de fermentare sunt esenţiale.

Publicitate
IPPU

Domeniul include o cramă supraterană unde se organizează tururi ghidate, un muzeu în care fiecare moment important al istoriei locului este marcat, o pensiune pentru cei care doresc să ȋnnopteze ȋn zonă și un restaurant unde poate fi savurat meniu regal, o reintrepretare a preparatelor preferate ale Familiei Regală a României, din acea perioadă, ȋn asociere cu spumantul Rhein.

Peste un secol de recunoașteri interne și internaționale pentru Rhein

Potrivit autorului monografiei, “cea mai veche marcă de spumant românesc, Rhein este cunoscută în istorie ca spumantul regilor, al elitei și al evenimentelor istoriei anilor 1900-1948. Calitățile sale remarcabile au fost recunoscute la doar câţiva ani de la debutul producţiei. În 1905, Rhein obţinea medalia de aur la Expoziţia Colonială de la Londra, ȋn 1929 la Expoziţia Generală de la Barcelona, ȋn 1935 la cea de la Bruxelles, iar astăzi continuă să fie medaliat la competiţii internaţionale din ȋntreaga lume, precum International Wine Challenge, International Wine & Spirit Competition, Decanter World Wine Awards sau Vinarium. Potrivit unui comunicat al Alexandrion Group, “Cartea de onoare a  Pivnițelor Rhein&Cie 1892 este o dovadă vie a  aprecierii și bucuriei celor care, la Azuga, au  descoperit un rarisim spațiu cu istorie și tradiție neîntreruptă. Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892 oferă călătorului care le vizitează  trăiri și experiențe unice: el calcă pe urmele pașilor celor patru regi ai României care au vizitat adeseori aceste locuri, este martor privilegiat al istoriei locurilor de unde a început procesul de modernizare a Vechiului Regat”.

Ce a făcut din Alexandrion cel mai important grup de profil din țară?

Potrivit comunicatului dat publicității, Alexandrion Group este lider în producția și distribuția băuturi spirtoase și vinuri din România și singurul producător de single malt din țară. Grupul, care exportă în peste 60 de țări, are o istorie de peste 200 de ani în industria de băuturi spirtoase locale, producând unele dintre cele mai puternice mărci din România, la DISTILERIILE ALEXANDRION SABER 1789, recunoscute atât la nivel național, cât și internațional pentru calitatea și rafinamentul lor. Portofoliul de produse – care include băuturi tradiționale românești și mărci internaționale de prestigiu, Alexandrion 5* și 7*, celebrul vinars Brâncoveanu XO, VS și VSOP, lichiorul de fructe SABER Elyzia, distilatul de fructe Zolmyr, Vodka Kreskova precum și alte produse – a asigurat Grupului poziția de lider al pieței de băuturi spirtoase și tradiționale din România, iar începând cu anul 2018 Grupul și-a extins activitatea, completându-și portofoliul cu vinuri – liniștite și spumante.