Riesling cu mai multe “feţe”, la Ginger

degustare-riesling-iulie-gingerLa inceputul lunii iulie, Cezar Filip si Doru Pencea, co-proprietarii restaurantului Ginger, au organizat o noua degustare de vinuri din soiul Riesling de Rhin, aduse direct de la cramele producatoare de catre Cesar Filip. Fiecare vin din degustare a fost prezentat alaturi de o asociere gastronomica pregatita special pentru a pune in valoare calitatile acestui soi.

Publicitate
e-vinul.ro

Spectaculosul acestei degustari a constat in faptul ca cele patru Rieslinguri de Rhin oferite spre degustare invitatilor, au aratat cat de versatil poate fi acest soi si cat de impresionant se poate prezenta in diferite moduri de vinificare.

Primul vin din aceasta degustare a fost Rheingau, Schlose Vollrads, Riesling 2006 (alc 12%, sec), un vin cu arome asezate de polen, minerale si citrice si cu un gust echilibrat, de niste senzatii dulci de gutuie si de piersica alba, care si-a „acordat” aciditatea cu o salata combinata cu felii din piept de rata, piept de pui, roastbeef, rucola, rosie preparata si cuburi de feta.

Publicitate
Oprisor

Al doilea vin degustat a fost Rheingau Hattenheimer, Balthazar Ress, Riesling 2006, Erstes Gewachs (alc 13%, sec), care, in comparatie cu primul vin, a venit, pe langa tonurile citrice, si cu notele specifice de hidrocarburi, „imblanzite” de tonurile dulci de flori de tei si gutui. Gustul de citrice, polen, miere si iod, dar mai ales nuantele usor alcoolice din final, au reusit sa taie din „greutatea” preparatului cu care a fost asociat: un salau in unt, cu ciuperci, sos alb de praz cu whisky si orez negru.

Urmatorul vin de pe lista a fost Nahe Dorsheim-Pittermannchen Diel, Riesling 2006, Grosses Gewachs (alc 13%, sec), un Riesling „ca la carte”, impresionant si expresiv, cu o structura foarte buna, caracterizata de raportul bun dintre aciditate, fructuozitate si senzatiile dulci. Cu toate ca a fost degustat alaturi de un file de berbecut la gratar, cu sos de curry, tapas de masline si tapas de legume, vinul a reusit sa faca fata acestei asocieri indraznete, mai ales datorita notelor de grapefruit, musetel, miere si flori de tei din gust.

Ultima asociere aproape ca si-a disputat locul de „vedeta serii” cu cea anterioara, vinul Rheingau-Rudesheim, Georg Breuer, Riesling Auslese 2004, (alc 9%, demidulce), pliindu-se perfect pe aromele desertului asociat: mere coapte pe macaron cu sorbet, cu cirese amaretto, krantz si tonka.