Rieslingul italian de la raft – victima timpului si a nepasarii

In momentul acesta, uitandu-te pe rafturile din Romania, Rieslingul italian pare a fi unul dintre soiurile nascute „fara noroc in viata”. Popularitatea de care s-a bucurat la noi, mai ales inainte de Revolutie, datorita versatilitatii sale si a productiilor considerabile la hectar, a facut ca acest soi sa fie confundat de catre consumatori cu cel cu care nici macar ruda nu este: Rieslingul de Rhin, un soi mult mai bogat si mai expresiv, cu un potential de maturare considerabil mai mare decat cel al Italianului. Producatorii autohtoni de vin au inceput de cativa ani sa descopere potentialul Rieslingului de Rhin, lucru ce pune Rieslingul italian intr-o pozitie destul de delicata, transformandu-l intr-un fel de „Milli Vanilli“ al ampelografiei.

Publicitate
Vinarte

Luna aceasta, editorii Vinul.Ro au analizat oferta de Riesling Italico din retail, cele 11 vinuri intrate in degustare fiind achizitionate de pe rafturile magazinelor cu preturi cuprinse intre 7,49 si 32,19 lei. Incepand cu aceasta luna am hotarat ca la toate degustarile pe care le realizam in cadrul redactiei sa participe si cate un reprezentant al producatorilor sau al importatorilor de vin, prima sedinta de acest gen fiind „supervizata“ de Costel Cainamisir, director comercial Vinarte.

Cel mai bine punctat Riesling italian din aceasta sesiune de degustare a fost V – Legends of Transylvania 2008 (Cramele Recas), care a primit 76 de puncte, pentru echilibrul interesant dintre notele de buchet de sticla si cele primare, de fruct. Peste pragul vinurilor de „calitate peste medie” a mai fost apreciat si Rieslingul Schwaben Wein 2009 (70 de puncte), un vin bun, placut, dar depunctat usor pentru dezechilibrul aromatic dintre nas si gust. Aproape de pragul vinurilor peste medie s-a situat vinul Riesling Jderu’ Rece 2008 (67 de puncte), insa ceea ce se dorea a fi un avantaj in favoarea sa – dominanta gustativa dulce, ce-i da un caracter popular – s-a dovedit a fi un inconvenient, facandu-l sa para greoi. Tot in palierul vinurilor „de baut doar daca esti nevoit“ au mai fost apreciate si vinurile Riesling Cuvee D’Excellence Terase Danubiene, Riesling Jidvei 2009 si Dry Riesling Premiat A Monsieur Henri Selection 2008, probe amendate de editorii Vinul.Ro pentru lipsa de prospetime, pentru unele dezechilibre structurale, dar si pentru niste tonuri vulgare.

Publicitate
IPPU

Aproape toate vinurile punctate sub 60 de puncte s-au prezentat in conditii de nebaut. Principalul factor a fost starea avansata de oxidare, lucru ce ne determina sa credem ca acestui soi nu-i prea prieste maturarea la raft.

Este aproape imposibil de crezut ca producatorii sunt atat de lipsiti de responsabilitate incat sa propuna pietei vinuri aflate intr-o stare atat de jalnica (exista totusi cateva exemple!), asa ca principala cauza identificata de noi pare sa fie manipularea si pastrarea in conditii improprii a vinurilor la raft. La unele dintre vinurile degustate s-a simtit o atingere (de pana in 15%, normal) de Riesling de Rhin. Media acestei degustari a fost 65,8 puncte, dar ea nu este foarte relevanta, tinand cont de numarul scazut al probelor.

PROFIL DE SOI
RIESLING ITALIAN
ORIGINI
: Parerile sunt impartite, unii specialisti afirmand ca soiul provine din zona central europeana, mai precis regiunea Styria, Austria, iar altii ca este originar din Peninsula Italica.
PRODUCTIE MEDIE LA HECTAR: 11-13 tone/hectar
CANTITATE DE ZAHAR ACUMULAT: 205-215 grame de zahar per litru
TARIE ALCOOLICA: 11-13% vol. alc.
CULOARE: culoare alb-verzui, stralucitoare
AROMA: citrice, minerale, flori albe
GUST: citrice, caise, ierbos
POTENTIAL DE MATURARE: max. 4 ani.

LEGENDA
Sub 50 de puncte
– nu il recomandam in niciun caz
Intre 50 si 59,9 puncte – parerea noastra este sa nu-l bei, chiar daca platesti mai putin de 10 lei!
Intre 60 si 69,9 puncte – de baut doar daca esti nevoit. Nu da pe el mai mult de 17 lei!
Intre 70 si 79,9 puncte – vin de calitate peste medie. Sfatul nostru este ca poti da pe el si 30 de lei
Intre 80 si 87,9 puncte – vin pe care poti sa-l recomanzi si altora, pana in 70 de lei
Intre 88 si 91,9 puncte – vin remarcabil. Alegerea perfecta, pana in 125 de lei!
Intre 92 si 96,9 puncte – vin exceptional, tu decizi cat te tine buzunarul
Intre 97 si 100 de puncte – vin pe care il intalnesti rareori in viata. Daca te intereseaza calitatea, chiar merita sa faci eforturi financiare!

RIESLING V – LEGENDS OF TRANSYLVANIA 2008
IG Viile Timisului
13% vol. alc., sec
Producator: Cramele Recas
Achizitionat din Carrefour
In ciuda anilor trecuti peste el, cuvantul care defineste acest vin este echilibru. Notele interesante de buchet de sticla, de fructe confiate si caise, sunt echilibrate de tonurile vii, citric-florale. Un vin complex, elegant, cu gust placut de piersica, gutuie si condimente si final de flori de salcam, miere si citrice. Se simte o atingere de Riesling de Rhin.
Pret: 15 lei
76 de puncte

RIESLING SCHWABEN WEIN 2009
IG Viile Timisului
13,5% vol. alc., sec
Producator: Cramele Recas
Achizitionat din Real Hypermarket
Aromele sale placute, intense si interesante de citrice, flori albe si iarba uscata trimit mai mult spre Sauvignon Blanc. Principala problema a acestui vin este diferenta dintre nas si gust, acesta din urma prezentandu-se acid, scurt si subtire, cu unele tonuri de citrice, usor saponificate. Final citric-condimentat.
Pret: 11,49 lei
70 de puncte

RIESLING JDERU’ RECE 2008
IG Colinele Dobrogei
13% vol. alc., demisec
Producator: Crama Oprisor
Achizitionat din Real Hypermarket
Culoare buna, evolutie aromatica pe masura, cu tonuri de miere, flori de salcam uscate, citrice, menta si piersica. Gustul, in schimb, este dominat atat de senzatii dulci incat aminteste de vata de zahar ars. Aciditate scazuta si final amarui. Un vin lucrat, creat sa fie popular, dar fara prospetime.
Pret: 7,49 lei (in promotie)
67 de puncte

RIESLING CUVEE D’EXCELLENCE TERASE DANUBIENE
DOC-CMD Vanju Mare
13% vol. alc., sec
Producator: Vinarte
Achizitionat din Real Hypermarket
Aromele evoluate, nu foarte intense, aduc cu ele un ton mai putin placut, de muscata, care cu timpul dispare, facand loc unor tonuri de iarba uscata, piatra si gutuie. Aciditatea se face simtita abia pe final. Un vin care a fost bun, dar care a avut de suferit din cauza unei evolutii nu foarte reusite. Final citric-metalic.
Pret: 32,19 lei
66 de puncte

RIESLING JIDVEI 2009
DOC-CMD Jidvei
11% vol. alc., sec
Producator: Jidvei
Achizitionat din Real Hypermarket
Nasul etaleaza o senzatie dominanta dulce, cu subtonuri de soc, migdale si iarba, care nu reusesc sa ascunda in totalitate unele note usor vulgare si de sulf. Gustul este foarte scurt, acid si amarui, mai ales in atac si pe final, cu un usor inceput de oxidare. Aciditatea il dezechilibreaza. Note aromatice de mere verzi si ceva note de Muscat.
Pret: 10,49 lei
66 de puncte

DRY RIESLING PREMIAT A MONSIEUR HENRI SELECTION 2008
DOC-CMD Jidvei
12% vol. alc., sec
Producator: Jidvei
Achizitionat din Real Hypermarket
Aromatic dezvolta o combinatie intre buchetul de sticla, flori uscate si citrice, cu usoare scapari la capitolul igiena. Un vin scurt, amarui, fara vioiciune, cu un gust mineral, dominat de tonuri de mere trecute si un postgust amarui, de seminte de mar. Aciditatea foarte ridicata este destul de sacaitoare.
Pret: 15,61 lei
64 de puncte

RIESLING VINUL CAVALERULUI 2008
12% vol. alc., sec
Producator: SERVE
Achizitionat din Real Hypermarket
Inca o victima a timpului si a pastrarii proaste. Aromele sale imbatranite trimit catre leustean si ceai de menta. Gustul, in schimb, este mai placut, cu senzatii citrice si minerale, usor afumat si metalic. Finalul aduce o aciditate de corcoduse verzi si un pic de condiment.
Pret: 20,31 lei
58 de puncte

RIESLING CASTEL STARMINA 2008
DOC-CMD Vanju Mare
13% vol. alc., sec
Producator: Vinarte
Achizitionat din Real Hypermarket

Un vin aflat pe panta descendenta a vietii. Arome oxidate, terne, de mar batut. Senzatiile dulci din gust nu sunt sustinute de nimic si il fac gretos. Combinatie dezagreabila de tonuri amarui-dulci-acide.
Pret: 15,69 lei
55 de puncte

RIESLING CLASIC VANJU MARE
IG Dealurile Olteniei
12,5% vol. alc., sec
Producator: Vinarte
Achizitionat din Real Hypermarket

Starea de oxidare in care se afla proba a adus niste tonuri de miere si mere batute, cu unele zvacniri acide. Gustul acid si dezechilibrat, se dezvolta in straturi. Pare ca nu are coloana vertebrala, aciditatea iesind din corp.
Pret: 15,69 lei
53 de puncte

RIESLING DIVIN 2006
DOC Dealu Mare Sahateni
12,5% vol. alc., sec
Producator: Domeniile Sahateni
Achizitionat din Real Hypermarket
Proba degustata se afla intr-o stare avansata de oxidare. Un vin uitat pe raft in conditii vitrege.
Pret: 17,49 lei
50 de puncte

RIESLING PREMIAT REZERVA 2006
Dealu Mare
12% vol. alc.
Producator: Cramele Halewood
Achizitionat din Real Hypermarket

Vin oxidat, prabusit, cu o aciditate iesita din corp.
Pret: 9,69 lei
50 de puncte

RIESLING BOIER BIBICU 2008
DOC-CMD Zoresti
12% vol. alc., sec
Producator: Casa de Vinuri Zoresti
Achizitionat din Real Hypermarket

Un vin de chemat Politia! Nasul nu arata decat apa de ciuperci, iar gustul este amarui, mucegait si bahlit. Lipsa de igiena, vulgar, saponificat.
Pret: 10,31 lei
49 de puncte