„Roade de Zestre” by Liliana Țuroiu la Castelul Bethlen-Haller

Octombrie este luna “Zestrei” by Liliana Țuroiu la Castelul Bethlen-Haller de la Jidvei: “Piese preţioase din colecţia „Zestrea”, inspirate de straiele medievale ale domnițelor și reginelor, precum şi de motivele iilor româneşti tradiţionale”, sunt expuse în castelul-simbol al producătorului de vin cel mai cunoscut din Transilvania, Jidvei, se arată în comunicatul de presă al organizatorilor.

Publicitate

Creatoarea Liliana Țuroiu, promotoare a valorilor autentice româneşti, fie ele etnografice, istorice sau oenologice, își adăugă, astfel, încă un loc celebru, încărcat de istorie și de simboluri, în impresionantul palmares expozițional. Potrivit organizatorului, „Zestrea” by Liliana Ţuroiu este mai mult decât o colecţie de veşminte: este un proiect cultural de promovare a identităţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, intercultural şi adresat celor preocupaţi de tradiţie, valori autentice şi modă. Proiectul cuprinde atât colecţia vestimentară modernă, inspirată din costumul tradiţional românesc, cât şi un album de artă şi costum, ale cărui fotografii au fost realizate în Castelul Bran.

Liliana Turoiu si Ioana Maria ArdeleanVernisajul expoziției, care a avut loc pe 15 octombrie, a fost marcat și de un recital inedit de folclor cu pian, susținut de interpreta Ioana Maria Ardelean și de profesorul Aurel Mustățea. Un recital-călătorie, cum le place protagoniștilor să îl numească, care i-a purtat pe cei prezenți înspre trecut și rădăcini, aducând într-o lumină nouă, în straie neobișnuite, cântecul popular din zona Bistriței-Năsăud, a Mureșului și a Maramureșului.

Publicitate

Expoziția va fi găzduită de Castelul Bethlen-Haller până la sfârșitul lunii octombrie 2016, continuând, astfel, tradiția companiei Jidvei de a organiza, în zona Jidvei – Alba Iulia, evenimente și manifestări menite să promoveze cultura etnografică, păstarea tradițiilor, descoperirea sau susținerea talentelor care duc mai departe zestrea folclorică românească, de o inestimabilă valoare.

Câteva detalii despre Castelul Bethlen-Haller

Construit în 1560 de cancelarul Transilvaniei, Bethlen Miklos, și refăcut în sec. al XVII-lea după modelul de arhitectură renascentistă franceză al castelului Chambord de pe Valea Loirei, Castelul Bethlen-Haller domină colina Cetății de Baltă, fiind un simbol de preț al Jidveiului. Din 1560 datează, încă nealterate, poarta veche a castelului, cu scripetele său original, o ușă frumos sculptată în piatră și scara de lemn de intrare în pivnița de la subsol. Actualmente proprietate a familiei Necșulescu, fondatoarea companiei Jidvei, castelul, ce poartă încă pe frontispiciu blazonul princiar original. Este un obiectiv istoric și arhitectural cu circuit închis, fiind destinat oenoturismului – degustărilor și evenimentelor de promovarea celebrelor vinuri de Jidvei.

Detalii despre despre proiectul Zestrea pot fi găsite pe www.lilianaturoiustudio.com,
zestrea-collection.com, precum şi de pe pagina facebook.com/Liliana Turoiu Studio – Official