Robert Parker s-a destaiunuit revistei Terre de Vins: „Mi-am trait aproape toate visele“

Wine critic Parker smiles next to wine bottles during an interview in TokyoDe cand a vandut, la sfarsitul anului trecut, Wine Advocate unui grup de tineri investitori din Singapore, Robert Parker, cel care a impus scara de degustare de 100 de puncte, a fost bombardat cu solicitari de interviu, dar le-a declinat. A ales sa vorbeasca, pentru prima data, in revista „Terre de vins“, nr. 23, mai/iunie 2013. Interviul, realizat de Isabelle Bunisset, se intinde pe 8 pagini de revista si se citeste dintr-o suflare, descoperind nu doar un mare degustator, nu doar o adevarata institutie, ci un om interesant, care-si cunoaste calitatile si defectele. Iata cateva fragmente din acest interviu amplu. (traducere si selectie de Ioan T. Morar)

Publicitate
Excursii

„Vinul mi-a schimbat profund viata. Formatia mea este cea a unui fiu unic intr-o ferma de lactate din campia de nord a Maryland-ului. In familia mea, nimeni nu a baut vin si nu cunosteam nimic despre acest subiect pana la celebrul voiaj la Paris si Strasbourg, in timpul studentiei, in decembrie 1967 si ianuarie 1968 pentru a-mi vizita prietena (care mi-a devenit sotie). Descoperirea vinului nu numai ca mi-a schimbat orientarea profesionala , ci mi-a infrumusetat viata“ (…)

„Cred ca Bordeaux face cele mai bune vinuri si se bucura de o si mai mare recunoastere internationala si datorita eforturilor pe care le-am facut in acesti ultimi 35 de ani, cand am facut intre 85 si 105 vizite pentru a degusta, a intervieva proprietarii (…) Cand am inceput, erau aproape trei duzine de vinuri de clasa mondiala elaborate in Bordeaux, in ciuda publicitatii facute pana atunci. Era in 1978. Astazi exista, aici, probabil, 300-400 de vinuri de clasa mondiala. In plus, apelatiunile de nivel inferior, cum ar fi modestele Cotes de Bordeaux si satelitii Saint-Emilion sunt pline de chateau-uri extrem de performante, producand vinuri minunate la pret mic.“

Publicitate
IPPU

„Cred ca aprecierea vinului si conceptul de calitate, de bucurie, de entuziasm sunt universale. In mod sincer, nu vad diferenta intre aprecierea asiaticilor si cea a persoanelor din Statele Unite si Europa“

„Am avut suficienta sansa sa-mi traiesc aproape toate visele pe care le-am putut avea in tinerete. M-am casatorit cu dragostea vietii mele si sunt un sot fericit de 44 de ani. Am devenit un succes planetar intr-o profesie in care parea greu sa patrunzi si aproape imposibil sa-ti castigi viata cu asta.“ „Am o constitutie solida care, zic eu, ma ajuta in degustarea unui mare numar de vinuri. Sunt robust, 1,85 m si 120 de kg, deci sunt un pic peste medie. Nu am avut niciodata probleme in degustarea vinului. Dupa ce am degustat intre 150 si 175 de vinuri pe zi, nu sunt epuizat fizic, in vreme ce mental se simte oboseala dupa astfel de degustari. Creierul oboseste mai repede decat corpul, chiar daca recunosc ca muncesc cu o durere cronica de spate“ „Intrebare de un milion de dolari: Exista un gust Parker? Pana si sotia mea crede ca exista, dar eu nu am subscris niciodata la asta. Eu cred ca gustul meu este prea complicat si prea variat pentru a fi plasat intr-o micuta categorie neagra sau alba. Ador prea multe stiluri de vin, de la finetea si eleganta din Pape Clement, la bogatia onctuoasa pe care au au Petrus sau Trotanoy, trecand prin extraordinara maiestuozitate, plenitudinea si aptitudinea de a se invechi din Latour sau Pontet-Canet. Apreciez, desigur, si vinuri din alte regiuni. Dar stiu ca, si daca mai traiesc 25 sau 35 de ani, cand voi pleca si mi se va citi necrologul va exista o referinta la «vinurile parkerizate» sau la «gustul parker». Nu pot face nimic contra acestei opinii.“