Roberto Cipresso si fascinatia pentru terroir-ul din Banat

Acum aproape doua luni, intr-una din degustarile Vinul.Ro au intrat si doua vinuri propuse pietei de cel mai nou producator din Recas, Vigna SRL. Editorii revistei au fost foarte impresionati de modul de exprimare al acestor vinuri caracterizate de eleganta aparte, rotunjime, complexitate si densitate aromatica cum rar gasesti la vinurile prezente pe piata din Romania. La scurt timp, am aflat ca cele doua vinuri, Ovas 2009 si Otarnita 2009, au fost produse la crama Wine Circus din Montalcino, de catre unul dintre cei mai in voga enologi italieni ai momentului, Roberto Cipresso. Pe langa faptul ca este unul dintre cei mai vanati consultanti in vinificare din Italia si nu numai, Roberto Cipresso este si unul dintre cei mai de succes scriitori de vin din Peninsula, cartile sale, „Il Romanzo del Vino”, „Vinosofia” si „Vineide”, inregistrand un adevarat „succes de casa”.

Publicitate
Samburesti

Contactat de Vinul.Ro, „vinificatorului italian al anului 2009” a acceptat, fara sa stea prea mult pe ganduri, sa ne vorbeasca despre colaborarea cu Vigna SRL, despre filosofia sa in vinificare si despre terroir-ul si soiurile autohtone din Romania.

Ce v-a determinat sa va apropiati de vin?

Publicitate
IPPU

Pasiunea mea de mic copil era muntele, cu toate componentele sale. Numai dupa obtinerea diplomei in agricultura si o specializare la Institutul San Michele din Adige, primele experiente la Montalcino, la Case Basse, Ciacci Piccolomini d’Aragona, Poggio Antico si alte societati, au aprins in mine dragostea pentru vin si pentru tot ceea ce reprezinta acesta.

Ce ne puteti spune despre evolutia dumneavoastra in lumea vinului?

Cum am spus si mai inainte, parcursul meu in lumea vinului a reprezentat intotdeauna o profesie si o adevarata experienta de viata ce m-a ajutat sa calatoresc peste tot in lume si sa cunosc oameni deosebiti, regiuni extraordinare. M-a ajutat sa cred ca voi construi certitudini si baze solide, ca apoi, sa descopar ca, de fapt, atunci cand ne confruntam cu complexitatea interactiunii dintre natura si factorul uman, nimic nu este cert.

Sunteti considerat a fi unul dintre inovatorii vinului din Toscana. Care a fost contributia dumneavoastra la transformarea acestuia?

Am incercat sa combin mentalitatea micului producator cu experienta marilor branduri toscane, urmarind in acelasi timp si evolutia pietei mondiale a vinului, unde se pune din ce in ce mai des accent pe produse si marci de calitate. Filozofia mea de munca, cu tot respectul profund pe care-l acord celor ce au lucrat inaintea mea, este de a crea un nou parcurs pentru fiecare realitate cu care intru in contact. Nu ma las conditionat de aspectele traditionale, culturale sau de mentalitati, atentia mea fiind mai mult indreptata catre diferitele microclimate si potentialul lor de exprimare. Din acest punct de vedere, Toscana mi-a oferit exemple de terroir fabuloase, pe care, in cateva cazuri, plantate cu soiuri din clone perfect adaptate, am reusit sa le interpretez pana la perfectiune.

VINUL DE CALITATE TREBUIE SA FIE INIMITABIL

Este atat de important terroir-ul pentru vinuri?

Asa cum am spus si mai inainte, punctul de plecare pentru munca pe care o depun consta in a face cercetari asupra terroir- ului. O munca intensa care genereaza o interactiune, de fiecare data unica, intre factorul social si componentele pedoclimatice. Fiecare terroir are propria compozitie. El poate fi mai putin fascinant sau mai putin expresiv. Aici intervin eu, iar rolul meu este acela de a descoperi cum pot scoate in evidenta expresivitatea lui, pe care trebuie sa o reflect cat mai fidel posibil in vinurile produse. Dupa parerea mea, un vin care se vrea de calitate nu se poate limita doar la echilibru organoleptic. El trebuie sa fie inimitabil, caracteristica pe care doar terroir-ul poate sa o ofere. Alegerea practicilor vitivinicole ce trebuiesc folosite este diferita de la o plantatie la alta. Foarte important este sa nu ezitam in a folosi mijloacele cele mai noi si pentru a atinge obiectivele pe care le vizam. Nu toate terroir-urile au apoi aceeasi putere si bogatie. De obicei, recomand pe terenurile mai sarace cultivarea soiurilor mai expresive. Si invers, pentru acele terenuri bogate si cu potential, soiuri care sa favorizeze deplina exprimare a solului.

Cum ati inceput sa colaborati cu Vigna? Si care credeti ca sunt atuurile acestui nou producator din Banat?

Aventura cu Vigna a inceput datorita primei mele carti, “Il Romanzo del vino”, care dupa ce a fost citita de catre Roberto Marchetto, administratorul societatii, l-a convins sa-mi dea libertate deplina in a interpreta in modul meu potentialul realitatii necontaminate din Banat. Proiectul este ambitios si terroir- ul extraordinar. Toti cei care fac parte din acest colectiv au crezut in posibilitatea de a realiza obiective indraznete, iar primele rezultate sunt incurajatoare.

PARIUL PE SOIURI LOCALE

Ce parere aveti despre vinurile romanesti?

Colaborarea cu Vigna m-a apropiat mai mult de vinurile romanesti. Dupa degustarea primelor produse obtinute din strugurii de pe plantatiile din Banat, dar si in urma analizarii mai multor vinuri romanesti, pot sa afirm ca aveti terroiruri foarte interesante si optime pentru realizarea de vinuri de mare calitate. Din punct de vedere strict enologic, se observa ca au fost facute progrese destul de mari. Insa munca ce trebuie depusa pentru a obtine personalitate si caracter dintr-un terroir este grea, anevoioasa, de lunga durata si complexa. Inca mai este de lucrat la acest nivel.

Au soiurile autohtone romanesti potential sa ajunga la nivelul unor soiuri precum Sangiovese, de exemplu?

Sunt convins ca succesul viticulturii romanesti, ca de altfel in toate tarile invecinate, este strans legat de descoperirea si punerea in valoare a soiurilor locale. Chiar daca au, asa cum am explicat inainte, caracteristici adaptate la diferitele tipuri de sol si clima prezente in tara, acestea capacitatea de a face piata romaneasca mai atractiva. Cu ajutorul acestor soiuri, diferite de cunoscutele soiuri internationale, industria de profil din Romania se poate evidentia pe piata externa. Orice alta evaluare, dupa parerea mea, este inca prematura, deoarece consider ca munca de cercetare este in faza incipienta.

In ce consta proiectul Wine Circus?

Wine Circus este crama mea experimentala, sau mai bine spus, locul unde dau consultatii, si unde pot continua cercetarile pe care le doresc. Aici produc vinurile mele Pigreco, Quadratura del Cerchio si Eureka. De asemenea, la Wine Circus vinificam pentru mai multe companii cu care colaborez si care, pentru moment, nu au o crama proprie. Pentru majoritatea lucrarilor din crama ma bazez pe ajutorul unui enolog cu care colaborez. Insa pentru partea experimentala, colaborez cu mai multe entitati de la anumite universitati si centre de cercetare din Italia si din Europa, specialisti fara prejudecati, cu o vasta experienta in domeniu. Deseori, la Wine Circus invitam si tineri enologi din toata lumea pentru a participa alaturi de noi la aceste experimente.

Care este povestea vinului creat pentru aniversarea celor 150 de ani de unificare a Italiei?

Este vorba despre un proiect cu totul special, pe care l-am realizat in colaborare cu Citta del Vino, prin care am incercat sa transmit fascinatia italiana. Reprezinta o selectie a celor mai reprezentative soiuri autohtone italiene, provenite din toate regiunile vitivinicole din Peninsula, din Vale D’Aosta pana in Sicilia. Am realizat cupajul din 20 de soiuri autohtone, precum Sangiovese, Sagratino, Barbera, Nebbiolo, Corvina Montepulciano, Aglianico, Primitivo, Nero d’Avola sau Cannonau, de la 24 de crame din toate regiunile Italiei. Eticheta cupajului “Il Taglio per L’Unita” a fost creata de artistul Annibale Parisi, din Montalcino, cele 150 de sticle magnum, de catre Bruni Glass din Trezzano sul Naviglio (Milano), una dintre cele mai prestigioase fabrici de sticla din Italia, iar dopurile au fost incredintate spre executie companiei Italsughero Fratelli Correggi din Montecchio Emila (Reggio Emilia). Cateva sticle din acest vin au fost oferite de catre oficialitatile din Citta del Vino Papei Benedict al-XVI-lea si presedintelui Giorgio Napolitano.

(Interviu realizat cu ajutorul somelierului Marian Timofti)