In perioada 8-10 noiembrie, la Hong Kong, a avut loc cea de a cincea editie a targului de vinuri Hong Kong International Wine & Spirits Fair, unul dintre cele mai mari evenimente de vin din Asia, sustinut la Centrul de Conventii si Expozitii din Hong Kong (HKCEC). 950 de expozanti din 36 de tari si regiuni viticole si-au prezentat produsele pe piata chineza atat in cadrul expozitie, cat si pe parcursul celor 60 de evenimente de prezentari si degustari de vinuri. Zilele de 8 si 9 noiembrie au fost dedicate strict trade buyer-rilor, iar cea de a treia zi, 10 noiembrie, a fost dedicata publicului larg. Printre noii expozanti ai acestei editii se numara cei din Azerbaidjan, Danemarca si Rusia, in timp ce Italia si Franta ocupa cele mai mari pavilioane ale targului.
Conferinte si degustari de vinuri
Urmand structura marilor targuri europene, si acest eveniment a cuprins pe langa expozitia de vinuri si alte activitati de interes pentru lumea vinului. Insusi secretarul de stat al Comertului si Dezvoltarii Economice din Hong Kong, Gregory So, a fost unul din vorbitorii conferintei “Viitorul industriei globale a vinului – tendinte si oportunitati”, alaturi de Neal Martin, reprezentant al The Wine Advocate.
Alte evenimente alte targului au fost Cathay Pacific Hong Kong International Wine and Spirit Competition Award Presentation Ceremony, gala “A Mid-Auumn Night’s Dream of Truffles”si “Education versus Competition for Professional Sommeliers”, tinut de Asia Top Sommelier Summit, in cadrul carei au luat cuvantul 3 Master Somelieri. Tot in cadrul expozitie a fost organizata o zona intitulata “wine education”, care a gazduit traininguri pentru specialistii din domeniu. In zona “Ice bar”, s-au tinut demonstratii de cocktailuri, precum si seminarii pe bauturi spirtoase – vodka, rom si sake.
Ziua dedicata publicului a inclus si seminarii pe tema vinurilor de gheata sub titlul “Dincolo de vinul de gheata – comoara ascunsa a Canadei”, sustinut de Dr Clinton Lee, presedinte si CEO la Vinoscenti Group si Miles Prodan, director executiv la Britich Columbia Wine Institut. Spatiul dedicat incepatorilor “Quick Fix pentru incepatori in ale vinurilor” a fost pregatit de Stephen Mack, CEO al Centrului de Servicii si Educare ale Vinului din Asia.
De asemenea, nu au lipsit prezentarile de vinuri chinezesti din regiunile Shandong si Ningxia, dar nici degustarile de vinuri din lumea intreaga, in special din regiunile Bolgheri si Friuli Italia, Côte Du Rhône Franta, Margaret River Australia, Napa Valley California, incluse in galeria vinurilor mondiale alaturi de alti 15 producatori de vinuri din regiunile Rioja, Priorat, Jerez si Reibera del Duero. Sectiunea “Sarbatorind diversitatea vinurilor din Noua Zeelanda”a gazduit 12 producatori care si-au etalat produsele in dupa amiaza zilei de 9 noiembrie. Accesul publicului la cele trei zone de degustare s-a facut pe baza biletelor de intrare a caror valoare s-a ridicat la 500 de dolari Hong Kong pe sesiune.
Romania la Hong Kong
Producatorii de vinuri din Romania sunt din ce in ce mai interesati de participarea la targurile organizate in tarile asiatice, motiv pentru care prezenta lor la editia de anul acesta a Hong Kong International Wine & Spirits Fair de la Hong Kong a fost destul de numeroasa. Astfel Romania a fost reprezentata de 13 producatori de vinuri, organizati dupa cum urmeaza:
1. Standul national sub sloganul „Wines from Romania” in care au expus 11 producatori: Carl Reh – Crama Oprisor, Casa Panciu, Corcova, Crama Ceptura, Crama Girboiu, Domeniile Sahateni, Halewood Romania, Jidvei, Liliac, Petro Vaselo si Senator Wine impreuna cu Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin din Romania (APEV).
2. Asociatia Dobrogea prin Murfatlar Romania, inscrisa la targ prin proiectul cofinantat de UE de promovare pe pietele Chinei si a Rusiei a vinului romanesc si dezvoltat impreuna cu Asociatia Trakia din Bulgaria. Proiectul se deruleaza pe o perioada de 3 ani si a debutat la inceputul acestui an.
3. Domeniul Coroanei Segarcea, cu stand individual.
Cifrele referitoare la exportul de vinuri romanesti in China, furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pun in evidenta o scadere cantitativa in anul 2011 fata de 2010 de la 990,7 to la 800,6 to, valoric insa se constata o usoara crestere de la 2168,1 mii de euro in anul 2010 la 2297,1 mii de euro 2011.
Sustinatori ai producatorilor de vin din Romania, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin, Dan Muntean si directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, ne-au transmis cateva impresii de la fata locului.
Dan Muntean, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin din Romania
“Hong Kong, cea mai matura zona din piata Chinei, se doreste a fi si o platforma pentru main land China. Ma bucur ca au participat 11 firme din Romania, toate cu vinuri interesante si bine facute. In cadrul acestui targ am observat un interes al importatorilor pentru soiurile romanesti, ceea ce poate reprezenta pentru Romania o deschidere ca furnizor de vinuri. Trenduri noi pe piata – soiuri albe care se potrivesc bucatariei din sudul Chinei.”
Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului National al Viei si Vinului
“Este necesar ca Romania sa redevina brand de tara viti-vinicola pe piata mondiala a vinului, iar acest lucru se poate face numai prin efortul financiar al producatorilor si al statului, punctand aici Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Piata Chinei si a Rusiei sunt principalele piete vizate de Romania in acest moment, urmate de SUA. Hong Kongul a gazduit in primavara acestui an si expozitia de vinuri si bauturi spirtoase Vinexpo Asia Pacific la care au participat 24 de tari producatoare de vin.”