Dupa ce a „rupt gura targului” anul trecut, debutand direct In liga vinurilor de top cu Rotenberg Merlot 2006, urmat la scurta vreme de versiunea 2007, anul acesta a venit vremea completarii portofoliului cu vinuri dedicate retailului general. Rapsod, linia de 18 lei, a intrat la mijlocul lunii martie pe rafturi, urmand ca rosé-ul sa apara oficial imediat dupa Paste. Despre aceste lansari am stat de vorba cu Mihail Rotenberg, proprietarul Cramei Rotenberg.
De la high-end la retail general?
Am fost deseori criticat, si pe buna dreptate, si de catre ziaristi, si de catre bloggerii de vin, ca vinul meu este prea scump. Mai mult decat atat, se pune problema adresabilitatii, pentru ca un vin la 80-100 de lei nu este cumparat neaparat de catre un iubitor de vin. Personal, nu consider ca elitismul este neaparat de pret, asa ca am dorit sa fac un vin de elita, dar la un pret accesibil. Asemenea vinuri exista In toata lumea, se numesc „vinuri ale intelectualilor salariati” – profesori, doctori, ingineri, arhitecti… Intentia pe care am Incercat s-o pun In practica a fost sa ofer, la 18 lei, un vin exceptional, un vin care sa sfideze pretul. Ar trebui sa adresez multumiri In mod deosebit domnului Adrian Tache de la Real, care ne-a ajutat sa definim acest vin si care ne-a indicat nivelul de pret la care ar trebui sa ne asezam, precum si felul In care ar trebui sa arate eticheta. Menestrel-ul, de exemplu, cand se afla pe raft, nu „agreseaza” suficient ochiul consumatorului? Inainte de asta, tot domnul Tache a fost cel care ne-a ajutat sa intram cu Menestrel-ul In retail. Este exact ce a facut pentru noi Catalin Paduraru, care ne-a ajutat sa lansam Merlot-ul Rotenberg In magazinele de specialitate.
Rapsod este si un concept diferit, iese din linia etichetelor de pana acum…
Nu, nu seamana cu etichetele vechi, desi Incearca sa pastreze cateva elemente conceptuale de pana acum – muzica si mediul european. Ambele concepte Ii apartin lui George Moisescu, cel care a creat etichetele Merlot si Menestrel, grafica fiind semnata de Ana Ruxandra Ilfoveanu. De data aceasta, am avut nevoie de o eticheta care sa „tipe” la consumator, si am considerat ca George Moisescu, prin structura lui culturala si prin gusturile sale elevate, nu va fi de acord sa utilizeze cantitatea de „tipete” de care aveam nevoie. In plus, de ce sa nu recunosc, am fost curios sa-mi Incerc si eu puterile cu acest domeniu, sa vad ce se Intampla daca Incerc sa creez o eticheta. Am pastrat, evident, filiatia de Ev Mediu si muzica, Insa am lucrat mult la nivelul paletei coloristice. Am dorit sa fac ceva care, fara a fi de prost gust, sa poata fi exterm de vizibil In masa de etichete prezente In mod curent In rafturi.
Vinul pastreaza semnatura Rotenberg sau „tipa” la fel de tare ca eticheta?
Vinul pastreaza, desigur, semnatura Rotenberg, si anume acea Imbinare caracteristica de gust de cirese negre si vanilia lemnului de stejar. Dar, spre deosebire de Merlot-ul Rotenberg si Menestrel, care sunt mult mai grele si maturate perioade mult mai lungi la baric, acest vin a avut un contact mai scurt cu lemnul de stejar si are o fructuozitate deosebita, accentuata de adaugarea unei cantitati mici – 10% din volum – de Merlot 2009. In concluzie, este un vin mai „usor” decat celelalte doua vinuri ale mele, si poate fi baut si la masa. Profit de ocazie pentru o recomandare: Merlot Rotenberg si Menestrel nu ar trebui baute alaturi de mancare, ci mai degraba singure, fara Insotitori, sau cel mult cu branzeturi. Ele fac parte din categoria de vinuri care nu trebui sa intre In competitie olfactiva cu mancarurile gatite, pentru ca se pierd multe nuante. O alta diferenta este astringenta: acest vin a trecut prin deburbare, adica au fost eliminati samburii, fapt ce i-a reudus mult din astringenta, spre deosebire de Merlot-ul 2007, care a stat o perioada lunga Impreuna cu strugurii si pielitele. La acesta, chiar si astazi se simte o astringenta puternica, ce se va mai reduce In timp, In urmatorul an sau chiar doi ani. Este vorba de alta intentie de vinificare, Merlot-ul Rotenberg fiind destinat Invechirii la sticla, iar Rapsodul – consumului imediat.
Cativa degustatori, bloggeri si jurnalisti au apucat deja sa „vada” si cum va arata rosé-ul 2009… Cand va avea loc lansarea oficiala?
La mijlocul lui aprilie, la VinVest. Va fi o surpriza mare… Practic, se poate spune despre acest vin ca este rezultatul unui sir de greseli, Insa rezultatul final este deosebit. De ce spun greseli? In primul rand drojdia: la recolta 2008, cand testam diverse tipuri de drojdii, am dat peste o drojdie din Africa de Sud, care era complet nepotrivita pentru vinuri rosii baricate – vinul avea o culoare slaba si arome florale, necaracteristice. Am decis atunci ca o vom pastra pentru rosé, daca vom face vreodata rosé. A doua greseala, dupa ce directorul nostru de vanzari, nenea I (Ionel Dan), ne-a anuntat ca avem nevoie de rosé, pentru ca ne cere piata, a fost In procesul de fabricare. Vasul de fermentare, „primul meu inox”, de altfel, a venit cu mare Intarziere, cand strugurii erau supramaturati, ajunsesera la peste 250 de grame de zahar, si nu am mai putut sa maceram strugurii deloc, nici macar cele 4-6 ore din „manualul de rosé”. Practic, am fabricat rosé-ul prin metoda Seignier, de vinuri albe, deci vinul este obtinut din primul must, iesit din desciorchinator. A treia greseala a fost ca am mutat vinul In recipiente de polistiren de Inalta densitate care fusesera folosite anterior pentru vinuri rosii, puternic baricate, si se pare ca rosé-ul a „furat” niste arome de stejar din recipient. In final, a rezultat un vin unic ca prezenta: are aspect de rosé, are si componente de gust de rosé – aciditate ridicata, nuanta florala, fara onctuozitatea data de fermentatia malolactica, Insa are si caracteristici puternice de vin rosu. Mie Imi place foarte mult, pentru ca este puternic, foarte prezent si transant, cu multa atitudine. Sper sa pot oferi o alternativa „de vara” iubitorilor de vin rosu, un vin mai putin taninos si mai racoritor.
Nu e o cadere abrupta de la vinurile de top la vinuri accesibile?
Nu consider deloc ca ar fi vorba de o cadere, dimpotriva, este ceva ce noi am numit, mai In gluma, mai In serios, oximoronul Rotenberg: lux accesibil – affordable luxury. Sunt vinuri foarte bune pentru pretul pe care Il cer, iar aceasta a fost si filosofia noastra: cu un pic de imaginatie, se poate crea un produs exceptional pentru orice clasa de pret.
Am vrut sa de ceva vreme sa scriu un cometariu despre asa zisul rege al merlotului din romania ..
Prima precizare este ca merlotul vinificat in tomberoane de plastic… ca na asta e progersul adus de capitalism in romania .. pe vremuri cine avea un bidon de platic era bogat .. Da i ni se spune ca asa este rustic .. daca asta nu va ajunge mai departe se lauda ca isi face propriile butoaie ..si se viseaza sa depaseastaca un aoc de Saint Emillion …ca na tot din merlot este facut si ala ..dar UITA CA ESTE DIN ALTA CLONA …..de merlot ..maturat in barique fabricat de cei mai buni tonelieri din franta si unde pui ca tot domnii din franta ca restul lumii controleaza temperatura … Daca vinul de calitate ar fi prosus fara controul teparaturi in toberoane ..sigur un nebiolo …ar fi dat si azi un vin de tara dulce si nu Nobilu Barolo. Probabil ca este rose ….este defapt …mustul tras inainte de macerare pentru a obtinbe o culoare mai buna + concetratie alcoolica + persistenta ..din merlotul plantat in epoca de aur .
Acest brand …nu este altceva decat un kinbut….de proasta calitate ..
alt bişniţar cu aere de mare viticultor…noroc că are nume evreiesc aşa pare ptr români că e un fel de sfânt
Acum ai o probleme si cu evreii?
apropo la ce?
adică nu am voie să vorbesc despre evrei sau ce?
e ceva tabu cumva?
am spus tocmai că are noroc că are nume evreiesc aşa o să pară extraordinar de bun negustor şi extraordinar viticultor nu???
sijncer, pt categoria de pret 35 lei al menestrelului, eu vin romanesc mai bun nu am baut. nu am intrat in contact cu tot felul de producatori mici, ci fac comparatia cu vinurile care se gasesc in 99% din magazine, hipermarketuri, cas&carry etc…. si, decat sa iau posirci, cu etichete de murfatlar, odobesti, recas, jidvei, beciul-nu-stiu-care, vinuri doar cu denumirea de vin, prefer acest menestrel, care da clasa multor „viticultori” de „traditie”. daca consumi orice vin de pe raft, indiferent de pret, nu are absolut nici o legatura cu denumirea soiuliu din care sunt produse vinurile. Cred ca, de altfel, absoult nimeni (nici o autoritate) nu verifica eticheta si continutul. am auzit o schema, a unui f important producator de vinuri din ro, care la un targ de gen, din Italia, si-a cumparat tot felul de subsante, si zicea in gura mare…..cum isi transforma vinul alb, in merlot, cabernet, sec, demisec, dulce, sau tot felul de „cupaje”…. asa ca……fiecare e liber sa-si bea butelia cu aroma…de vin!
Mai degraba bun negustor, ca in rest evreii si viticultura, cam ca si capra si…….
@ Kylie: Intr-adevar, rusa este una dintre cele 5 limbi pe care le vorbesc fluent. Un specialist (sau o specialista -Kylie-) sunt bineveniti oricand ptr un schimb de idei, cel putin . Contactati-ma prin site
@BC: va sfatuesc sa cititi Biblia (Vechiul Testament). Este o lucrare scrisa intre 1500BC si 600BC. Pe langa scrisul Bibliei, evreii faceau de pe atunci vin. Cu toate acestea, discutia aceasta nu are nici un fel de legatura nici cu articolul, nici cu calitatea vinului meu. Pe scurt, domnul meu (e o forma de politete si ca urmare de autorespect sa va numesc asa) m-ati intristat. Trece.
@desonac: V-as sfatui sa va luati un profesor bun de limba romana. Ortografia dvs este corectabila. Restul nu.
@danyelp_77: Dvs. nu trebuie sa va corectati ortografia. Restul este si el,desigur, de necorectat. Continuati. Sau nu. Cui ii pasa?
@bubu: Multumesc . Astfel de comentarii ma fac sa continui. Multumesc inca o data.
@totzi: Intru-cat ma ocup de ce ma ocup din pasiune sincera voi raspunde si la critci legitime dar si la murdarii cu seriozitate si pe un ton urban (chit ca eu sunt fermier). Cu toate acestea, nu i-as sfatui pe unii dntre ante-scritori sa-mi calce pragul.
Cu multa caldura,
Mihail Rotenberg
dupa acest articol, am fugit rapid in Real, si am cumparat…RAPSODUL…..pentru conmparatie, am cumparat si Maiastru- merlot, si Maiastru-feteasca neagra, vinuri recomandate de vinul.ro. De asemenea, am cumparat din Carrefour !!!!! -butelia cu numarul 2723- Merlot Rotenberg 2006, si….Menestrel-ul….. pfoa….. o adevarata adunatura de „nebunii” am avut pe masa! am comparat cele 2 merlot-uri, Maiastru si Rapsod-ul… atat pot zice- felicitari pt Rapsod !!! multe vinuri de 40-60 lei nu sunt comparabile absolut deloc cu acest vin!
Este ciudat sa vad ca se condamna apriori metoda in loc sa fie judecat rezultatul. Controlul temperaturii de fermentatie se face daca este necesar. Judecand dupa calitatea produsului final, nu cred ca s-a gresit acolo, tomberoane de plastic au ba.
Cat despre aluzia ca evreii nu stiu sa faca vin, cred ca domnul respectiv nu a citit nimic despre vinurile israeliene. E drept, se exporta extrem de putin vin, majoritatea se consuma locco, la fel ca si vinul elvetian. Dar sa comentezi despre asta fara sa ai habar de o piata anume… Ma rog.
Vinurile sunt bune, dupa parerea mea, iar opiniile astea extremiste sunt ori o dovada de ignoranta, ori de invidie pentru calitatea si succesul obtinute de altul.
Tu trebuie sa iti ei un consultant de vin recunoscut …altfel ..nu ai decat sa te feliciti ca vezi doamne faci vin …ca in epoca medievala .desi un cahors ..) ..nu mai zic de ultima eticheta ..e rupta dim codex manesse …:)
pentru inculti ..
http://www.google.ro/images?hl=ro&q=codex+manesse&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=G_jOS-uIFJSCOIHziPsP&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CCkQsAQwAw
va las pe voi sa il gasiti pe ulimul impart din dinastia Hohenstaufen caci el este pe rapsod ..
iar cu lima ta rusa …se stie de unde vii .. pe aici…
daca tot esti fermier ..gaseste si tu vreo 2 -3 politicieni ..si propune infiinatrea de kibutri ..apoi prostiti lumea la nesfarsit
a uitasem si cu asta am incheiat ,,,
uite un consultat ff bun dupa opinia mea si a multor altora este Claude Gros 🙂 ce am baut facut de el este excelenet ..si erau vinuri la aceasi bani ca si ce vinzi tu Rege ..
daca dai de el ..
sa nu ii zici ca faci vin in tomberon de plastic si fara temperatura .. si colac peste pupaza si butoi …doar vii din rusia ..cu modelul stalinist ..tot ce faci tu este extraordinar ..
Oare dece este in occident …care vine le occitania ..:) patria lui GROS ..totul bazat pe specializare ?
Te las pe tine sa meditezi ..ca doar faci vin incepand cu 1500BC nu ?
si nu pune totul la suflet a fost un pamflet ,,scris la fel de rudimentar ca si vinul tau .. „verde” si in final urarea ..la cati mai putni laudatori ..cand treci de epoca de piatra ..sa nu urli in gura mare „Hierusalem est perdita.”
Sunt doar un cruciat isteric //
@desonac [i clona sa de IP, danyelp_77
Am sters comentariul referitor la relatia dintre genetica si arghirofilie. Nu doar pentru ca este off-topic, ci pentru ca este mitocanesc si rasist. Pe cel cu cruciatul isteric l-am lasat doar pentru partea referitoare la „pamfletul rudimentar”.
Ma bucur ca citesti si gusti, asa cum mi-as dori sa faca tot mai multi consumatori, insa Vinul.ro nu este un loc propice pentru un asemenea tip de discurs. Pe scurt, inca un derapaj de acest gen si nu-ti vei mai impartasi intelepciunea cu cititorii nostri.
Cu stima,
Radu Rizea
@desonac: la ora aceasta, mintea ta si asociatiile pe care le faci sunt infricosatoare.
Astfel de reactii imi amintesc de haiosii membrii ai haioasei Noua Dreapta, doar ca in sens invers…
Domnule Rotenberg,
Lasand deoparte contradictii si comentarii care imi par cel putin nepotrivite, vreau sa va spun ca am incercat pana acum toate vinurile create de dumneavoastra mai putin Rapsodul rose (pe care in ciuda unor consideratii nu tocmai favorabile pe care le-am citit, il voi incerca cu proxima ocazie) si mi-a placut foarte mult cu exceptia cupajului de vinuri albe( dar asta e o chestiune de gust).In special merlot-ul din 2006 mi s-a parut excelent. Sincer ma intereseaza foarte putin spre deloc daca fermentatia a fost facuta in recipiente de plastic, daca aveti in spate au ba milenii de cultura vini-viticola sau daca vorbiti strugurilor in idis, ruseste sau cu accent praho-buzoiano-vrancean, este in totatlitate alegerea dumneavoastra, ma intereseaza sa primesc in schimb un produs onest la un pret onest si mi se pare ca in mare parte ati reusit.Personal pot sa spun ca merlot-urile din 2006 si 2007 sunt peste potentialul meu financiar desi sunt excelente, Ceptura rose, desi este rose-ul meu preferat, este relativ scump. Cred ca daca l-am gasii in magazine in jur de 35 de lei, macar din patriotism local, si tot l-as plasa in capul listei, peste cele frantuzesti.Menestrelul si Rapsodul sunt excelente ca raport pret/calitate.
In final vreau sa va spun ca desi nu un sunt specialist in domeniu am contact destul de frecvent cu persoanele care consuma vin in barurile bucurestene, iar vinurile dumneavoastra sunt in general apreciate.
Va salut cu respect.
Priviti un milog roman Catalin Dumitru … e monstra de diletant roman ,,auzi la el .nu sile permite dar fa face tot posibiulul ca sa ..nu rateze ..super vinul ..super oferta nu mai nimic ca el …
concluzia de asta fac alti bani ca stiu sa prosteasca
ai pa ratatilor
@desonac: Promiti?
citesc si nu-mi vine sa cred…….. desonac…… credeam ca are o problema personala cu Rotenberg. se pare ca are doar o problema…personala!!! chiar sper sa fie „pa”.
@Catalin Dumitru: Multumesc pentru aprecieri. Cupajul de alb a fost un experiment nefericit. Deocamdata sta in sticle in beci (doar vreo 1500-2000) Cine stie, poate trece vre-un spiridus si …
Preturile reflecta atat cantiatea de munca investita, dar mai ales calitatea vinurilor, pozitionandu-le relativ la producatori mult mai vech,cunoscuti si apreciati precum Davino, Vinarte, Oprisor, Recas, Stirbei, ca sa numesc doar cativa. Daca ma onorati cu o vizita la crama (telefoanele ptr coordonare sunt in http://www.rotenberg.ro ), acolo va voi putea face un discount substantial. Altfel, nu vreausi nu pot sa ma concurez cu cei care imi vand vinul.
@aproape totzi: Multumesc ptr sprijin. Exista speranta.
Va multumesc „domnisoara” desonac pentru exacta caracterizare pe care mi-ati facut-o, m-ati nimerit din plin.Pot sa va intreb cine v-a spus ca sunt roman? Poate sunt evreu….
Pai la ce nume ai ?
este evident ca esti Tamaie Dumitru …in materie de vin
Pt bubu …vezi ca te repeti in fraza … nu ai asa ?
ca repetia este mama invataturi …
Pt. Mihail the mesenger of God ,,,not Jesus Christ ..
Pune sullf mult in alea 15.000-20.000 de sticle devin alb..si fa ca sicu rozelul spune o znoava ..si lumea are sa te creada cel mai mare inventator in ale vinului .
Daca nu iti este distileaza si obtine si tu propria linie de XO …gen brancoveanu. miorira etc ..
Totusi ca sa fii UNIC …distileaza pe luna ..ca toi ai crama gravitationala ..
revin numai pentru boi si papagali
Pt Radu Rizea
De cand cuvantul cruciat a devenit un stigmat ? si trebuie hulit ?
Nu imi amintesc sa aiba aceeasi conotatie ca cele legate de ..atisemitism
Si ca sa inteleaga toata lumea ca nu am nimic cu evreii
..spun doar un nume pe care il apreciez ca restul lumii Philippe de Rothschild….
a fost primul producator francez care si-a imbuteliat in sticle productia..si de atunci toata lumea face la fel …
domnul Mihail …ar trebuii dupa parerea mea sa invete ceva de la alti si sa termine cu golaniile lui ca agresit ..ca nu are aia… ca experimenteaza ca nu mai stiu ce ..ca din greseala a facut roze …e … dea dreptul penibil ca cineva sa mai vanda vinul la preturi de 60-70 de lei ..si uite in Romania se poate fratilor ..unde pui ca devine legenda..
Asta vreau eu sa explic aici ..
de asta spun ca prosteste ..etc..
.ma distreaza copios sa vad ca multi consumatori si presa il elogiaza ?
pentru ce ?
ca pe bani din vinul gravitational incepe dea tomberoanele pe” inox” el a spus in interviu nu eu ?
Un astfel de producator este o rusine la adresa oricarui om cu intelect minim.caruia el mai si spune ca se adreseaza
Auzi ..produce vin la 18-35 pentru oameni care nu sunt smecheri… sa dea 60-80 pe altele ?
Cruciada Mea este pentru Adevar si Dreptate si comtra Ipocriziei ..
Nu imi pare rau in nici un fel …..pentru cei carora vinul lui este unic ..
ca doar o face din pasiune si mai face si profit .
Deci cum ramane cu titlul de „rege”
Asta ar trebui sa faci ti voi presa sa huliti profanul .. ca sa protejati inocenti adica consumatori .
Cum ramane Domnule Rizea cu titlul dat de voi de „rege’ al ‘merlotului din romania’ ?
eu zic ca este doar un „taran” inteligent care profita de naivitatea societatii roamnesti care ii permite sa existe ..
„Prietene”, nu o sa ma mai port cu manusi in privinta domniei tale si iti mai spun doar atat: esti prost…infioarator de prost (crescut).
Imi cer scuze administratorilor pentru derapaj si promit sa nu mai las nici un comentariu legat de acest subiect, dar nu mi se pare normal sa lasati un anonim sa vocifereze invective din lipsa acuta de rudotel.
Pacat ca nu esti langa mine ca te plesneam cu manusa in bot..asa ca in alte vremuri ..
Asai ca adevarul doare domnule Tamaie .?
.insa acuma mi-am amintit ..diminutivul premunlui Catalin ..este Calin ..
Concluzia este ca tu joci rolul lui Calin file din Poveste ..numai ca znoava este scrisa de un alt Mihail …
Hai pa Tamaie Dumitru alias Calin Nebunul File de Poveste
Jur ca nu va inteleg. Pe de o parte de ce va pierdeti timpul si energia sa va certati cu o persoana ascunsa dupa un pseudonim si care improsca cu noroi in toate directiile.
Pe de alta parte nu inteleg care sunt motivele obiective si reale pentru care Rotenberg sucks. Eu am gustat la VinVest merlot-urile si mi-au placut. Nu stiu care sunt preturile pentru ca inca nu le-am cumparat.
Dar in general vorbind, raportul pret/calitate este mult mai bun in Ungaria de cat in Romania, iar eu fiind din Timisoara puteti ghici de unde ma aprovizionez. Abia astept festivalul vinului de la Szeged (13-24 mai daca intereseaza pe cineva din vestul tarii si nu numai, merita.)
Doamnelor si Domnilor, ATENTIE. Comentariile aparute in vinul.ro si blogurile legate de acesta SE MONITORIZEAZA. Nu va speriati, nu sunt monitorizate de „servicii” ci de catre producatorii intrati in fibrilatie. Acei producatori pereni culegatori de premii de tot felul, la tot felul de concursuri nationale. Cata vreme mai tinerii producatori au lansat vinuri de calitate ( dar scumpe ), nimeni nu a comentat NIMIC. In clipa cand producatorii de vinuri bune ( dar scumpe ) au lansat pe piata vinuri accesibile ( dar bune ), au inceput atacuri penibile si comentarii jenante din partea unor anonomi. Mai mult, cu un tupeu demn de o cauza mai buna, acestia revin cu invectivele si dupa ce au fost rugati sa apeleze la un limbaj decent. Personal, cred ca e o provocare. Linistea de pe rafturile super/hiper market-ului este amenintata de vinurile aparute. Deh ! Concurenta pe acelasi palier de pret.
Revenind la subiectul comentariului, eu nu am agreeat ideea D.lui Rotenberg de a scoate Rapsod-ul, dar asta nu inseamna ca nu este un vin bun. Chiar foarte bun pentru 17-18 lei la raft. Daca facem comparatii cu alte vinuri la acelasi pret, Rapsod este, cu siguranta, in partea de sus a plutonului ( de altfel foarte mic ) fruntas.
Recapitulare : Merlot Rotenberg 70 ron, Menestrel 35 ron, Rapsod 17,5 ron. Mi-e foarte greu sa cred ca un vin de 8,75 ron si-ar gasi locul ( pentru comentarii ) in aceste pagini. Poate doar la rubrica ASA NU.
Pt. zoli ….pseudonimul ..e mai importat decat numele ..iti confera o anume intimitate ..si a fost folosit de a lungul istorie de multe persoabe care au ramas in constiinta comuna….asa ca nu e nimic de reprosat in legatura cu asta .. Cu preturile la vin …ai zis ff bine ..inca o dovada pentru ..restul de mamaligari afumati de mic si bere ..
Pt. ..Nick ?
tU sigur esiti Muc cel Mic ..?
nu vezi decat conspira’ii ..si atat .. .esti departe de adevar .. probabil .aranjezi si tu .. vinurile pe raft dupa prett ..asta conteaza ..
Hai du-te la culcare ..ca latri a paguba ..
ideea de a nara e mare la români
Pseudonimul iti confera siguranta si increderea ca nu va afla nimeni cine a improscat cu noroi in dreapta si in stanga.
Eu am o alta propunere. Cand ajungi prin Timisoara te-as invita la un vin, (evident bun) si imi explici de ce nu sunt bune vinurile Rotenberg. ok?
Eventual si luam cateva sticle. Frumos, civilizat, cu argumente, cum imi place mie.
Mie asa imi place sa discut cu oamenii, fata in fata, macar sa stiu cum il cheama.
zoli dar să-ţi dai jos mustaţa ca să nu periclitezi cumva gustul vinului…nu de alta la tine sunt şanse după pseudonim să deţii aşa ceva.
Salut Marcel, Zoli nu este pseudonim. Cel putin nu al meu.
Si nu am mustata 🙂
Cauta-ma pe facebook.
Numai bine,
Zoltán Szövérdfi-Szép (fara sa te jignesc, dar cred ca iti este mai simplu Zoli 🙂 )
Timisoara
M-ai ametit …ce origine sa ai oare ?
Hun, avar , cuman sau maghiar ?
astia nu preau aveau par pe fata ..
in fine eu te invint la Bucuresti …aici e capitala ..unde prestati voi omagiu de vasalitate …inca ..
nici măcar nu mă sinchisesc să deschid calculatorul……
dacă ai sesizat calculatorul meu nu suportă decât dicaritice româneşti.