S-a ales cel mai bun somelier dintre barmani

Marti, 16 noiembrie, la Tonka Soul Café din Bucuresti, a avut loc etapa Somelier, a patra a concursului Barmaniada 2010, in cadrul careia a fost desemnat cel mai bun somelier dintre barmanii inscrisi in competitie.

Publicitate
Vinarte

Aceasta etapa a fost castigata de catre Bogdan Todor din Cluj Napoca, care s-a inscris in concurs numai pentru aceasta faza a competitiei. Acesta a fost urmat de catre Marjan Kukuneshoski, castigatorul Barmaniada 2009, si Sergiu Biris.

Concurentii etapei Somelier au fost supusi unui test teoretic, cei mai buni sapte concurenti intrand in finala, unde au sustinut proba practica: recunoasterea si descrierea unei spirtoase albe, a uneia brune, si a trei tipuri de vin; corectarea la prima vedere a unui meniu de vinuri si servirea clasica a unui vin sau a unei sampanii. Juriul acestei etape a fost format din Sergiu Nedelea, presedintele Federatiei Somelierilor din Romania, Bogdan Nicolae, presedintele Asociatiei Barmanilor Profesionisti din Romania, somelierul Marian Timofti, proprietarul magazinului Arte&Vino, si Valentin Ceafalau, Vinul.Ro.

Publicitate

Barmaniada este prima competitie anuala completa, dedicata celor mai buni barmani si isi propune sa creeze o imagine profesionista a oamenilor din spatele barului. Concursul exploateaza toate laturile meseriei de barman, desfasurandu-se pe parcursul a cinci etape – iar participantii sunt evaluati la standarde internationale. La finalul celor cinci etape, concurentul cu cele mai puncte acumulate urmeaza a fi desemnat “Barmanul anului”.

Evenimentul – organizat de Barmania si Tonka Soul Cafe – se afla anul acesta la cea de-a doua editie si vine cu noi provocari pentru barmanii interesati de a se perfectiona in meseria pe care o practica, dar si cu multe surprize pentru toti cei pasionati de bartending – fie ca vorbim de degustari de cocktailuri, retete ingenioase pe baza de cafea sau soiuri de vin.

Fotografii de Victor Arsene, revista HORECA Romania

4 thoughts on “S-a ales cel mai bun somelier dintre barmani

  1. Sa nu uitam de Somelierul ACHIM, cel care a fost directorul tehnic al acestui eveniment. Am ales aceasta denumire tehnica, cu toate ca mai nimerit era de spus: Mentorul, artizanul, sufletul, creierul….cred ca ajunge. Am facut aceste precizari pentru ca acesta este adevarul si pentru ca mi-a dat si cateva sticle de vin dupa competitie! HA!

  2. Intr-adevar, Laurentiu Achim a fost in forma maxima. Eu l-am vazut de mai multe ori, dar acum s-a depasit pe sine insusi. Ar merita un premiu pentru asta!

  3. Si Achim si Sergiu au fost motoare ale acestui eveniment si ii felicit pentru asta.Faptul ca somelierii din Romania se respecta si colaboreaza nu poate fi decat benefic pentru toti si este un exemplu de conduita civilizata si de valoarea umana .Felicitari !

  4. Multumesc Stelian, daca noi am fost motoarele, tu cu siguranta ai fost carburantul. Desi in exterior, probabil se va intelege ca ne laudam singuri, (asta e…suntem si buni!), trebiuie sa-l amintesc pe Somelierul Stelian Stefan, somelier care a muncit mult pentru aceasta competitie.

Comments are closed.