Sampania trebuie servita precum berea, spun francezii

Specialistii francezi au anuntat sa sampania isi pastreaza mai mult perlatia daca este turnata in pahar in acelasi mod cum este turnata berea, precizeaza Decanter.com.

Publicitate
Ravago

Potrivit unui studiu dat publicitatii la inceputul lunii august, cel mai bun mod de a servi vinurile din regiunea Champagne este sa tii paharul inclinat. Astfel, vinurile efervescente isi pastreaza perlajul mai mult timp decat atunci cand sunt turnate vertical, asteptandu-se ca bulele sa se aseze, pentru a umple paharul. Acest studiu nu a ramas fara ecouri in lumea vinului, multi specialisti si somelieri catalogand aceasta metoda drept una “smechereasca”.

“Servirea sampaniei in acest mod, cu inclinarea paharului ca la bere, reprezinta o chestiune de gust. Ea aduce niste prejudicii modului de servire elegant al acestei bauturi. Nu o sa vedeti niciun somelier turnand sampania in acest fel”, spune Tom Stevenson, presedintele comisiei Champagne din cadrul concursului Decanter World Wine Awards, adaugand ca “modul de turnare clasic folosit de toti somelierii permite eliberarea dioxidului de carbon si odata cu el a compusilor aromatici, lucru ce faciliteaza degustarea vinului”.

Publicitate

Conform studiului, servirea sampaniei la temperaturi scazute pastreaza mai mult dioxidul de carbon in lichid, la temperaturi mai mari acesta eliberandu-se rapid. 

Acest studiu a fost publicat in publicatia Journal of Agricultural and Food Chemistry si a fost condus de Gerard Liger-Belair, profesor la Universitatea din Reims si autor al cartii “Uncorked: he Science of Champagne”

One thought on “Sampania trebuie servita precum berea, spun francezii

  1. intradevar trebuie servita rece dar ca sortimentatie va recomand eu o sampanie cu fermentatie in STICLA romaneasca ZAREA DIAMOND SEC, DEMISEC SI ROZE NU SE COMPARA cu sampania frantuzeasca. o zi buna la degustare

Comments are closed.