Sanctuarul tirbușoanelor: cea mai mare colecţie din lume e la București

Un articol de Miruna Bărdulete

Publicitate
Excursii

Puțini știu că Bucureștiul găzduiește cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, atestată oficial de Guinness World Records în iunie 2015. Peste 25.000 de tirbușoane, strânse în 11 ani de zile, nu ating niciodată vinul și stau țanțoșe, în vitrine luminoase, în clădirea Art Design de pe strada Vulturilor. “Răsfățatele” au fost categorisite de Victor Bota, custodele colecției, și echipa sa formată din 15 oameni. Proprietar este un om de afaceri care dorește să rămână anonim – pentru ușurința lecturii însă, o să-l numim domnul T (de la tirbușon). Sunt de toate mărimile, materialele și prețurile: cât un ac, cât un făcăleț; cu motociclete, ancore, avioane, pisici sau Homer Simpson; mecanice, electrice, cu baterii; kitsch-oase; opere de artă; din os, fildeș, corn, lemn, argint; ataşate la pistoale; de la cele mai simple, la cele mai complicate; cu dublu șurub, cu levier, fără spiră sau cu pensulă.

Cei interesați de organizarea unui eveniment în clădirea Art Collections
sunt rugați să o contacteze pe Laura Ostroveanu:  0741.011.540

Publicitate
Caloian

Un tirbușon din colecție iese în evidență. În fața necunoscătorilor, doar pentru că e așezat pe un piedestal rotativ. Colecționarii, însă, știu că e cel mai valoros din lume – dintre cele vândute vreodată la o casă de licitație. Când l-am întrebat pe Victor Bota cât a costat, m-a îndemnat enigmatic să caut pe internet. “O să găsești repede”, a completat. Am găsit – valorează cât 2.222 de sticle de Solo Quinta. E realizat din bucăți de lemn și oțel păstrate din originalul Pod al Londrei, demolat în 1830.

Proprietarul celei mai mari colecții de tirbușoane din lume nu are tirbușoane acasă, căci “nu e consumator de vin – e artist, e pasionat”, susține custodele colecției. “S-a întâmplat chiar ca un oaspete sosit acasă la colecționar cu un vin să nu găsească niciun tirbuşon cu care să-l desfacă – aşa că proprietarul celei mai mari colecţii de tirbuşoane din lume a deschis sticla de vin cu un briceag”, se amuză Victor Bota.

Cum ajunge un om să adune zeci de mii de tirbușoane?

După cum a explicat custodele, domnul T a început cu 13 tirbușoane, expuse azi chiar la “linia de start” a colecţiei sale. “Acum 11 ani s-a apucat să le colecţioneze. Era de mic copil colecționar, de timbre, iar microbul de-acolo s-a înfiripat. Umblând prin anticariate, a dat peste cineva care avea și tirbușoane. I-au plăcut, și l-a tot bătut la cap până l-a convins să i le vândă. Au fost 13”.

“S-au găsit doi nebuni”, își amintește Victor Bota zâmbind. “El e cel care a investit, care le-a achiziționat, și eu sunt cel care a fugit în toată lumea ca să le aduc – uneori câte un drum de 6.000 de kilometri pentru o piesă – apoi să creez o echipă cu care să mă ocup de ele. Când am venit, mi-a spus: Victore, apucă-te de asta! Azi sunt şase ani de când mi-a zis să las toate celelalte activități. Am putut să învăț atât de multe… atâta istorie, cultură, artă”, completează Bota.Tirbusoane inalt

Tirbușoane pentru șampania din farmacii

Tirbuşoanele din colecţie sunt de peste tot prin lume şi numărul lor se schimbă la fiecare oră. Şi, dacă majoritatea sunt mai comune, câteva sunt unice în lume.

“Asta e secțiunea premium: 90% din ce e aici nu le mai vezi niciunde, unele sunt patente de invenție și obiecte unice. Tot ce începe de aici este istoria tirbușonului, așa cum nu există nicăieri în lume. Colecționarii sunt absolut zguduiți să le poată vedea. Unii au avut permisiunea să le atingă și au putut să le vadă. Uite, aici e un tirbuşon din 1800…”, explică încântat Bota, în momentul în care ajungem la ultimele vitrine ale colecţiei.

Pe lângă tirbuşoanele foarte vechi sau cele din argint, aici sunt şi tirbuşoane create de artişti scandinavi, dar şi tirbuşoane pentru sticle de şampanie. “Puțini oameni știu că șampania, în lumea civilizată, nu se deschidea fără tirbușon. Șampania era ceva foarte scump și, la un moment dat, a fost considerată medicament. Primeai rețetă de la medic  și te duceai să te tratezi de depresie, cu șampanie. Practic, un astfel de tirbușon nu scoate dopul, ci face doar niște găuri, să nu se piardă nicio picătură de șampanie”, explică Victor Bota.

Întreaga colecţie e păstrată la umiditate şi căldură controlate, ca să nu se deterioreze, și nu este deschisă publicului. Însă cei care participă la evenimentele organizate în clădire o pot vizita. Şi colecţionarii îi pot bate pragul, la cerere. Toţi îl cunosc pe domnul T, aşa că ştiu unde să întrebe. De altfel, aici a avut loc, anul trecut, reuniunea anuală a Canadian Corkscrew Collectors Club, la care au participat 173 de pasionaţi. Într-un filmuleţ publicat pe Vimeo, apar şi câteva reacţii pe care le-au avut aceştia în momentul în care au văzut colecţia din Bucureşti: “Orice model posibil de tirbuşon este aici. Şi mai mult decât atât. E absolut nebunesc.”, „E extraordinar.” „E incredibil. Nu am cuvinte”, sunt printre cele mai frecvente replici.