Advertorial – Sangria sau cum sa aduci Spania in Bucuresti (galerie foto)

Proiect sustinut de Senator Wine

In centrul aglomerat al Capitalei, mai precis pe strada Caderea Bastiliei, numarul 78, exista un loc in care, odata intrat, stii sigur ca o sa revii. Se numeste Sangria, se intituleaza restaurant mediteraneean, dar, dupa o minima cercetare, descoperi ca e mai mult decat atat. E drept, sala principala, denumita Patio, aduce mult cu una dintre gradinile pe care le intalnesti prin centrul vechi al Barcelonei, Barri Gotic, prin Madrid sau, mult mai des, prin insorita Andaluzie.

Un spatiu generos, amenajat cu gust, in care plantele exotice se asorteaza perfect cu coloanele si cu mobilierul, si el impartit in doua categorii. Un spatiu in care nu lipseste lumina si aerul, mai ales cand acoperisul rabatabil este deschis. Explicatia e simpla. Restaurantul a fost construit sa fie ceea ce este, nu a fost adaptat unei cladiri deja existente. Iar un arhitect talentat, care a avut loc de desfasurare, a realizat o adevarata oaza de relaxare intr-o zona in care nu te-ai astepta sa fie posibil asa ceva. Surprizele placute nu se opresc aici. Constati ca, la nici doua minute de la plecarea clientilor, mesele arata din nou impecabil, iar paharele de vin, adevarate, nu cine stie ce surogate grosiere cu care te capatuiesti prin majoritatea localurilor bucurestene, sclipesc.

TREI MENIURI

Obisnuit sa gasesti acest nivel de dotare si curatenie doar in zona de lux a restaurantelor romanesti, prima tentatie e sa-ti faci un calcul sumar al bugetului, insa o scurta privire aruncata in diagonala pe meniuri iti readuce pulsul in parametri normali. Da, meniuri, am scris bine, pentru ca normalitatea se regaseste pana si la acest capitol. Exista un meniu de mancare, unul pentru bar si unul de vinuri. Toate trei, cuprinzatoare. Lista de vinuri ofera suficienta satisfactie, cu multe vinuri romanesti, dar si cu cateva nume mari internationale, din Torres, Sancerre, Chablis, Chateauneuf du Pape, dar si de peste Atlantic. Lipseste Sangria. Din lista de vinuri, pentru ca bautura care a dat numele restaurantului este cuprinsa in meniul de bar, la capitolul cocktail-uri. Se serveste doar la pahar si doar in varianta cu vin, nu si cea catalana, cu cava. Uiti repede de aceasta scapare, poate unica, pentru ca deschizi meniul conceput de bucatarul Matteo Naddeo, care a adus in Romania multe dintre aromele orasului natal, Salerno. Si constati ca, desi italian, chef-ul mentine la loc de cinste preparatele spaniole, cele care au tinut capul de afis in primii ani de existenta ai restaurantului, mai precis din 2003 si pana in 2006, cand specificul spaniol a fost avansat la rangul de mediteraneean. Mai gasesti, printre altele, Meriendas espanoles, Parillada de mariscos, Paella Marinera, Muschi de vita cu sos spaniol si savuroasa Caracatita a la Gallega. Insa bucataria italiana vine tare din urma, mai ales la capitolele paste si desert. Plus un Ossobuco apreciat de mai toti cei care l-au incercat. Peste toate acestea, din septembrie pana in mai, in serile de vineri, clientii au parte de un program de muzica live, cu specific diferit.

CINCI LOCATII INTR-UNA SINGURA

Dar Sangria nu inseamna doar Patio, cu cele 120 de locuri ale sale. In aceeasi cladire, la subsol, se afla clubul, botezat Fiesta. Dedicat in principal party-urilor, spatiul, care se mandreste cu un bar amplu si bine dotat, se transforma in restaurant in cazul in care salonul principal este rezervat unor evenimente private. E drept, aici nu mai incap decat 80 de persoane, insa serviciile sunt de aceeasi calitate ca si in Patio. Ba, uneori, distractia e mai mare. Pentru ca un club e, pana la urma, un club. Mai e si Primera, de fapt un separeu care poate primi 20 de persoane, pe care oricine il poate inchiria pentru dineuri private sau pentru alte diferite ocazii. Sangria nu se va opri aici. La nivelul acoperisului rabatant se amenajeaza o mica terasa, cu o capacitate de 20 de locuri, iar intr-o camera de la al doilea nivel, situata chiar deasupra zonei acoperite din Patio, proprietarul vrea sa le ofere clientilor mai simandicosi un Cigar Room, dotat cu canapele de piele, plasma, balcon si, evident, propriul bar, in care brandy-ul va fi la loc de cinste. Pe scurt, Sangria incearca si chiar reuseste sa ofere calitate, fie ca este vorba de servicii, de preparate sau de bauturi. Explicatia e simpla. Proprietarul are o mare experienta in restauratie, Velvet, Casa Doina sunt cateva dintre locatiile cu care a scris istorie. Mai mult, aici, la Sangria, nimic nu se intampla fara stirea lui. Pentru ca isi petrece mai tot timpul acolo si, mai mult, locuieste in aceeasi cladire. Si inca un amanunt. Pentru ca-i este frica de avion, proprietarul nu a calcat niciodata in Spania. Poate ca tocmai de aceea a vrut sa aduca Spania la Bucuresti.