Sărmăluțe de gâscă în varză roșie, fierte în vin, cu jumări crocante de gâscă. Rețeta spectaculoasă de sarmale reinterpretate a Laurei Laurențiu

Foarte apetisant prezentate, cu o rețetă ușor diferită față de cea clasică,  sărmăluțele de gâscă în varză roșie ale Laurei Laurențiu (chef și autoarea blogului culinar www.retetecalamama.ro) sunt printre cele mai spectaculoase rețete de sarmale „reinventate” din blogosfera culinară românească. (Și slavă Domnului, bloggerii și chefii noștri nu duc lipsă de imaginație la acest capitol, mulți  „reluând” în viziunea lor îndrăgitele sarmale).  După cum arată preparatul și după cum „sună” denumirea lui, cred că v-am făcut deja curioși cum este, așa că să trecem la poveste și rețetă.

Laura s-a gândit să reinterpreteze sarmalele din mai multe motive – o dată, pentru că, spune ea, sunt cea mai populară rețetă tradițională, apoi pentru că a vrut să arate că și gastronomia românească poate fi și rafinată și creativă. „Nu e o exagerare – explică Laura -, s-au facut studii în acest sens, iar conaționalii noștri au votat și așa s-a stablit că rețeta de sarmale e de departe cea mai populară.” (La campania „Descoperă cea mai apreciată rețetă tradițională a românilor”, la care a participat și rețetecalamama.ro, românii din toata țara au votat, iar sarmalele au învins detașat.) „Pentru că gastronomia națională a fost mult hulită în vremea de pe urmă, reproșându-i-se (de multe ori, nu fără temei) lipsa de rafinament și imaginație, m-am gândit să reinterpretez rețeta clasică de sarmale, oferindu-i nu doar un nou look, ci și arome noi, mai îndrăznețe și mai rafinate.” Condimentelele  – coriandru, anason, chimion, cuișoare – le aduc altfel de arome subtile, iar „toppingul” de jumări crocante și condimentate vine cu o frumoasă textură. Talent gastronomic și multă imaginație – iată de ce este nevoie ca să transformi un preparat comun într-unul absolut încântător.

2

4

Rețetă pentru 6 porții
Timp de pregătire: 45 min
Timp de gătire: 1 ora 30 min.
Total: 2 ore și 15 min.
Grad de dificultate: mediu
Ingrediente
Pulpe de gâscă 800 g. , 2 buc.
Varză roșie (cam de 16 cm. diametru) 1 buc.
Cepe șalote 2 buc.
Orez cu bob rotund 2 linguri
Semințe de anason 1 vârf de cuțit
Semințe de chimion 1/2 lingurită
Semințe de coriandru 1/2 linguriță
Anason stelat 1 buc.
Cuișoare 2
Vin roșu, sec 250 ml.
Oțet balsamic de bună calitate (Modena) 2 linguri
Zahăr brun 2 linguri
Sare, piper proaspat măcinat
Opțional: smântană lichidă, frunze de chives
Mod de preparare
1. Într-o oală se pun la fiert 2-3 litri de apă. Când clocoteste, se adaugă 1 lingură cu vârf de sare și 1 lingură de otet balsamic. În aceasta apă se va opări varza. Pe măsură ce foile exterioare, în contact direct cu apă fierbinte, se înmoaie, se taie și se aștern pe o farfurie, restul verzei băgându-se din nou în apa fiartă. În medie, durează cam 2 minute până când un rând de foi de varză roșie să devină suficient de suple ca să se poată împacheta fără să se rupă.
2. Se dezosează pulpele, păstrând deoparte carnea, separat pielea grasă și straturile de grasime în exces și separat oasele.
3. Oasele se pun imediat la fiert într-o craticioară cu 1 litru de apă și 1 praf de sare, pregătind o supă de bază în care se vor fierbe sărmaluțele.
4. Carnea (au rezultat 500 g. de carne parțial degresată) se trece prin mașina de tocat.
5. Bucățile de grăsime se taie în bucăți și se pun într-o crăticioară, adăugând o lingură de apă rece. Se pune crăticioara pe foc mic și se prepară niște jumari de gâscă rumene și crocante, care în final se scot pe hartie absorbantă, să se dreneze de grăsimea în exces. Jumările vor fi delicioase, dar trebuie să ne abținem să le ronțăim în această fază, dacă dorim să avem parte de topping crocant la sărmăluțele noastre. Mai departe, rețeta pas cu pas o găsiți aici.

Am asortat sarmalelor de gâscă în foi de varză roșie ale Laurei două vinuri albe din Dealu Mare: Bon Viveur Alb 2014 și Oro Manisa 2014.

O mare iubitoare a bucătăriei românești, Laura Laurențiu ne prezintă pe site-ul ei numeroase rețete tradiționale, populare și foarte îndrăgite, dar și mai vechi, regionale, mai puțin știute poate, altele reinterpretate în vizunea ei,  cu  povestea sau istoria lor. Ciorba de burechițe reinterpretată, pulpa de porc coaptă în pâine, plăcintele codrenești coapte pe lespede, tașchele cu pegnez (un fel de colțunași cu gem) și smântână și islerele cu ciocolată și rom sunt numai câteva exemple. Plus multe alte preparate din bucătăriile lumii care arată grozav.

www.retetecalamama.ro este pe locul 3 în secțiunea de bloguri culinare listate pe trafic.ro, iar pagina www.facebook.com/Retetecalamama avea, în momentul editarii articolului (jumătatea lunii ianuarie), peste 260.900 de aprecieri.