FNDA organizează o școală de somelărie de pandemie, cu diplomă europeană: guști liniștit acasă, primești lecțiile și dai examenele online

50 de probe de vin special alese pentru valoarea lor educativa, un pahar pentru vin alb, un pahar pentru vin roșu, un pahar de  degustare, un decantor, un tirbușon, un caiet de curs, două manuale de specialitate, iar pe site 18 cursuri live, online – de la care nu ai voie să lipsești, pentru că sunt puse la ore convenabile! – aceasta este oferta Federației Naționale a Degustătorilor Autorizați (www.fnda.ro) pentru sezonul toamnă-iarnă 2020 pentru cei care doresc să se educe în domeniu. Probele de vinuri-școală ajung la cursanți în recipiente de sticlă îmbuteliate sub protecție de gaz inert – iar acestora li se adaugă 24 cu diluții în diferite proporții, cu ajutorul cărora participanții își realizează așa-numita “scară a gustului” (probele trebuie ordonate după concentrația de substanțe conținute, în funcție de acuitatea percepțiilor fiecăruia). Odată promovate examenele (care au loc tot online), oferta este completată de o diplomă europeană purtând antetul European School for Sommeliers (ESS) cu sediul în Hamburg (Germania).

Publicitate
Excursii

Care sunt costurile, cine sunt trainerii cursului de somelieri la distanță al FNDA

Cursul de somelieri – care costă 2.000 lei cu tot cu taxele de examinare – este programat să înceapă în data 15 noiembrie 2020, astfel ca primirea diplomelor de către absolvenți să poată avea loc până la Sărbătorile de Crăciun.  

Susținerea cursului nu este condiționată de un anumit număr de participanți, întrucât organizatorii nu mai închiriază spații iar materialele deja achiziționate pentru derularea acestuia nu sunt perisabile, putând fi folosite oricând.

Publicitate
IPPU

Modulele care vor fi parcurse sunt o traducere fidelă a programei europene, singura modificare fiind țara gazdă; la programa europeană erau trei zile dedicate Germaniei și o zi pentru România, Bulgaria, Slovenia și Ungaria. În România, sunt 3 zile dedicate României și degustărilor cu majoritatea vinurilor românești, iar Germania, Austria, Ungaria și Bulgaria au dedicate o zi de curs. Se adaugă și 12 filme realizate de către Savor HD cu cele mai importante activități ale unui sommelier în restaurant, plus altele care clarifică ceea ce înseamnă vinificarea în alb, roșu, roze, batonaje și alte proceduri etc.

Programa se desfășoară sub îndrumarea formatorilor acreditați de către ESS, care sunt în același timp acreditați și ca formatori în România:

  1. Marian Timofti – fondator FNDA și inițiator al proiectului (București)
  2. Cătălin Gălan – Conf. Univ. Dr. în științe agricole (București)
  3. Dana Pop – Dr. Ing în industria alimentară (București)
  4. Gheorghe Ignat – sommelier, formator. (Slatina)
  5. Valentin Tătar – sommelier, formator. (Iași)

Este prevăzută și o listă de formatori care pot interveni în caz de necesitate

  1. Septimiu Crișan – sommelier, formator (Cluj)
  2. Ștefan Timofti – sommelier, formator (București)
  3. Sergiu Chifor – sommelier, formator (Cluj)

Prezentările fiecărui formator vor putea fi accesate pe site-ul Federației.

Interacțiunea dintre lectori și cursanți rămâne un aspect foarte important, întrebările și răspunsurile trebuie să circule

“Nu ne vom opri, întrucât o parte dintre lectorii la aceste cursuri participă la un curs online de degustător de salamuri și totul funcționează perfect. Sperăm să avem același succes! Am gândit acest format din dorința de a continua demersurile de educare a pieței pe perioada pandemiei, chiar dacă ne-am fi dorit ca vremurile să fie mai blânde și să ne permită interacțiunea nemijlocită între lectori și cursanți și între cursanți între ei”, a declarat Marian Timofti, fondator al FNDA și inițiator al acestui tip de școlarizare la distanță. El a mai precizat că participanții la curs vor avea permanent oportunitatea să pună întrebări și să primească răspunsuri și vor avea acces, prin intermediul site-ului www.fnda.ro, la programa de curs cât și la materialele predate.

“Parteneriatul încheiat de FNDA cu ESS, prin care diplomele emise în urma cursurilor capătă recunoaștere europeană, este un avantaj unic oferit participanților din România, care nu mai sunt nevoiți să cheltuiască sume mari de bani și timp cu școlarizarea în străinătate. Sperăm ca acest avantaj să devină un motiv puternic pentru cei dornici să se educe în domeniu și să se înscrie la cursul de EUROSOMMELIER al FNDA”, a mai declarat Timofti. “Asociația Școala Europeană de Sommelieri s-a dezvoltat în ultimii ani și multe țări au aderat la acest program de specializare, printre care și țări din Asia. China de exemplu, în urma acordului semnat cu ESS, a luat decizia ca toate școlile cu profil de specializare sommelier să predea după o programă unică, cea a ESS”, spune organizatorul.

Vinurile introduse în kit-ul cu sticluțele expediate cursanților sunt protejate împotriva oxidării cu un gaz intert – argon, mai greu decât aerul – gazul folosit și la aparatele Enomatic.

Înscrierile se vor face direct pe site, cursanții vor primi un cod pe e-mail după achitarea cursului și cu acel cod vor putea accesa programa de curs și lecțiile pe care le vor parcurge. Tot acel cod va fi cel cu care vor intra în platforma on-line utilizată. La finalul fiecărei etape, compusă din 8-10 lecții, cursanții vor avea de rezolvat un quiz de câteva întrebări care vor apărea la finalul respectivei etape. Punctajul calculat în mod automat de către program le va furniza/sau nu/ codul de acces la etapa următoare. Tot așa, ei vor trebui să completeze o fișă de evaluare a unui vin după prezentarea acestuia on-line.

Doritorii pot obține informații suplimentare și se pot înscrie trimițând un mail la: contact@fnda.ro sau la telefon 0729.112.011

Redactor: Tamara Timofti