“Screwcap” – “apusul” dopurilor de pluta

Dopurile cu filet din metal, asa numitele “screwcaps”, au fost mai tot timpul asociate cu vinurile de proasta calitate, insa, in ultima vreme, foarte multi producatori cu renume au inceput sa foloseasca aceste capsule pentru imbutelierea vinurilor. Noua Zeelanda conduce la acest capitol, aproape 25 de producatori din aceasta tara folosind capsulele de metal, exemplul acestei tari fiind urmat de Austria, Spania, Africa de Sud, Australia sau Canada. Foarte multi traditionalisti, mai ales vinificatori din Franta, s-au aratat scandalizati de aceasta metoda, justificandu-si atitudinea prin faptul ca aceasta metoda coboara vinul de pe piedestalul pe care se afla, aducandu-l in randul bauturilor banale.
Intrebati in mai multe randuri de ce au ales “screwcap” in locul traditionalelor dopuri de pluta, vinificatorii neo-zeelandezi au declarat de fiecare data acelasi lucru: “Pentru ca ne pasa de vinuri!”.
Datorita materialelor folosite pentru fabricarea lor (materiale sintetice care nu intra in reactie si nu influenteaza cu vinul), capsulele cu filet elimina amenintarea “defectului de dop” si previne oxidarea prematura a vinurilor, etansand perfect sticla. De asemenea, aceastea permit vinurilor sa se matureze in sticle si sa-si dezvolte adevaratul lor caracter uniform si natural.
Dopurile “screwcap” sunt bune atat pentru vinurile tinere – pentru mentinerea prospetimii, fara riscul defectului de dop, cat si pentru vinurile destinate maturarii deoarece aceste capsule reduc riscul oxidarii vinurilor, proces cauzat de cele mai multe ori de degradarea naturala a dopurilor de pluta.
Renumitul critic de vinuri, James Halliday descria aceste dopuri ca fiind viitorul in inbutelierea vinurilor. “Unii cred ca aceste dopuri aresteaza vinul. Nu este chiar asa. In sticla exista destul de mult oxigen, cat sa permita vinurilor sa evolueze”, declara Halliday.

Avantajele dopurilor “screwcap”:

– siguranta ca vei primi un vin plin, viu, abundand de arome, baubil
– nu exista diferente intre sticlele de vin (aceeasi calitate in fiecare sticla)
– reduce riscul oxidarii vinului si defectul de dop
– reduce riscul aplatizarii aromelor
– permite o maturare naturala atat pentru albe, cat si pentru rosii
– etansaza perfect sticla
– sticla poate fi depozitata vertical pe termen lung
– vinul este mult mai rezistent la temperaturi mai ridicate
– nu sunt afectat de umiditate, insecte,
– sunt usor de desfacut
– sunt mult mai ieftine
– sunt reciclabile